Berlusconi csapata a kupában is kezd • SportTV

Berlusconi csapata a kupában is kezd

2022. 08. 07. 14:18    
Olvasási idő: 3 perc

Az Olasz Kupa első nagyfordulójában (hivatalosan 3. forduló) négy nap alatt játsszák le a 16 találkozót. Az első két napon hat élvonalbeli csapat lépett fel, s kettő márel is vérzett közülük. Vasárnap újabb három Serie A-együttes kezdi meg kupaszereplését, mi az előző idényben kiválóan teljesítő Verona és a Milant anno világfutball csúcsaira juttató exminiszterelnök Silvio Berlusconi mostani klubja, az élvonalbeli újonc Monza mérkőzését mutatjuk meg.

A Monza eddigi érzelmi csúcspontjanak számító pillanat: feljutás a Serie A-ba. Ezután jöhet egy jó kupaszereplés is - no meg a helytállás az élvonalban (Fotó: wikipedia)

Ebben a fordulóban szálltak-szállnak be az első osztályú csapatok. Nem mind, hiszen a 2021–22. évi  idény legjobb 8 együttese kiemeltként csak januárban kezdi meg szereplését, az addig állva maradó nyolc csapattal sorsolják őket külün-külön össze. Az eddigi két búcsúzó Serie A-együttes egyaránt másodosztályú klub csapatától maradt alul, otthon, hiszen a kiírás a magasabban rangsorolt csaopatot preferálja, ők élhetnek a hazai pálya előnyével – ha tudnak. (A jelentősebb európai futballországok közül kizárólag Itáliában használják ezt a rendszert…)

A vasárnapi első meccsünkön a Serie A legutóbbi 9. helyezettje, a Hellas Verona fogadja a korábban szebb napokat is megélő, a másodosztályba a Serie C C-csoportjának győzteseként a másodosztályba feljutó Barit. (Amely hivatalosan ugyan nem azonos a korábbi AS Barival, 2018-ban alapították újra a klubot SSC Bari néven. Ettől még persze mindenki jogutódnak tekinti, Itáliában se szeri, se száma az akár többször is újjáalapított kluboknak.)
A két csapat közül a Veronáé a veretesebb kupamúlt, három alkalommal is eljutott a döntőig (1976, 1983, 1984), ám mindannyiszor elvesztette a finálét. A Bari leghosszabb kupamenetelése az 1983–84-es idényben történt, akkor az elődöntőig jutott, amelyben éppen a Veronától szenvedett kettős vereséget (1–2, 1–3). Az a páros összecsapás nem az első és nem is a legutóbbi kupacsatájuk volt. Előtte 1979-ben csoportmeccsen a Bari nyert 2–0-ra, utána 1986-ban szintén csoportmeccsen a Hellas Bariban 3–1-re. Tíz évre rá a második fordulóban találkoztak, az első találkozón Dél-Olaszországban remiztek 1–1-re, a megismételt találkozón a Verona otthon simán nyert 3–0-ra. Összesen egyébként minden tétmérkőzést figyelembe véve 68-szor mérkőztek meg, a mérleg a Hellasra nézve kedvező (28–22–18, 97–80-as gólkülönbséggel). Legutóbb öt éve a Serie B-ben találkoztak, április 22-én a Verona Bariban 2–0-ra nyert.
A Bari edzője Michele Mignani 50 éves, tavaly nevezték ki, mnaki (is) köszönhető tehát a C-osztályú bajnoki cím. A csapat a nyári átigazolási időszakban 17 játékost szerződtetett, 24-et engedett el (Itáliában ezek a számok szokványosak, sok-sok fiatalt szerződtetnek és adnak kölcsönbe a csapatok), a kassza egyelőre 340 ezer eurós mínuszt mutat. A legdrágább érkező a 24 esztendős középcsatár Walid Cheddira, akit 380 ezerért szerződtettek a Parmától. A távozók közül senki sem igazolt élvonalbeli csapatba.

Az esti találkozón a friss élvonalbeli Monza látja vendégül a Frosinonét. Az előző idényben még a B-osztályban találkoztak, mindkétszer a hazai együttes nyert, decemberben a Monza 2–1-re, áprilisban a Frosinone 4–1-re. Ezen kívül összesen két meccsük volt, egy idénnyel korábban ugyancsak a másodvonalban a monzaiak otthon 2–0-ra győztek, a visszavágó 2–2-vel ért véget. A kupában értelemszerűen első ízben találkoznak.
A Monzát eredetileg 1912-ben alapították, s oly sok más olasz klubhoz hasonlóan újra is alapították 2004-ben, majd 2015-ben. Három évre rá vásárolta meg az ország egyik leggazdagabb embere, a médiamogulként meggazdagodó és a politikai pályán a legmagasabbra jutó korábbi miniszterelnök Silvio Berlusconi, aki az öccsét, Paolót nevezte ki klubelnöknek. 2019-ben átnevezték a klubot AC Monzává (talán „érzelmi okokból” az AC Milan nyomán?), az első idényben feljutott a csapat a Serie B-be, a másikban pedig az osztályozó megnyerésével az élvonalba, a bajnokság történetének 70. új együtteseként. Ami azt illeti, a tulaj igencsak szorgosan írta alá a csekkeket az átigazolási időszakban: nem kevesebb mint 21.4 millió eurót fordított új szerzeményekre eddig.  Andrea Carboniért a Cagliarinak és Michele De Gregorióért az Internek 4-4, Gianluca Caprariért (kölcsöndíjként) a Veronának és Mancusóért az Empolinak 3-3, a potugál Pedro Pereiráért a Benficának 2.5 és a bolgár Valentin Antovért a CSZKA-nak 2 milliót kellett kifizetni. De a sornak még nincs vége, olyan ászért, mint Andrea Ranocchia (Inter) egy centet sem kellett adni, szabadon igazolhatóként került a klubhoz. De mindenki úgy véli, az erősítések még folytatódhatnak, kerül még nagyobb név is a klubhoz augusztus végéig.
Ehhez képest a Frosinone kicsinyke klub, igaz, korábban már két idényt eltöltött az élvonalban (2014–15, 2017–18).  A kupában is akkortájt volt a legeredményesebb időszaka, 2014 és 2018 között öt egymást követő alkalommal jutott el a harmadik fordulóig, de egyszer sem tovább. A kupahistóriában a házigazda Monza sem jutott sokkal messzebb, tavaly – már a Berlusconi-érában – ért el a legjobb 32-be, azaz a mai meccs győztese mindenképpen klubtörténeti kuparekordernek mondhatja magát. Őszintén szólva nem kis meglepetésnek számítana, ha az nem a házigazda lenne: a bukik a Monza győzelmére 1.70-1.85 közötti, 90 perces döntetlenre 3.25-3.52 közötti, vendégsikerre 4.2-4-9-es szorzókat adnak.

OLASZ KUPA, 3. forduló. Sport2 18:00 Hellas Verona–SSC Bari (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 21:15 AC Monza–Frosinone Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám)