Milan-feladat: felvenni az utazósebességet • SportTV

Milan-feladat: felvenni az utazósebességet

2022. 08. 21. 12:54    
Olvasási idő: 4 perc

A vasárnapi penzum ismét négy mérkőzés a Serie A-ból két csatornánkon. Bár érdekesnek tűnik a Fiorentina empoli és a Verona bolognai vendégjátéka is, de a nap találkozója csakis a bajnok Milan bergamói fellépése lehet.

Charles De Ketelearétől, a 32 millió euróért vett 21 éves belga szőkeségtől nagyon sokat várnak a rossonerók már ebben az idényben is (Fotó: Getty Images)

Mindkét csapat a győztesek közé került a nyitó fordulóban, a bajnok az Udinese ellen tartotta otthon mindhárom pontot, az Atalanta a Samptól Genovából rabolta el a hármat.
A Milan az előző idény végén hat egymást követő győzelemmel szerezte meg és őrizte előnyét az örökös városi rivális Interrel szemben, megszerezve ezzel 19. bajnoki címét, 11 évvel a legutóbbit követően. A rajton ezt a szériát 7-esre nyújtotta. A vendég Udinese vezetése után Theo Hernández 11-esből egyenlített, majd a félidei 2–2-t követően a második félidőben Brahim Díaz szerzett ismét előnyt és Ante Rebic második találatával véglegesítette csapata sikerét. A rossoneri 2006 óta leghosszabb sikersorozatát éli, akkor Carlo Ancelotti vezetésével 9 győzelemmig tartott a széria.
Az Atalanta a korábbi években sok borsot tört a „szomszéd” orra alá, de a legutóbbi két évre ez már nem igaz: négy látogatásukból háromszor elvitték a milánóiak mindhárom pontot a Gewiss Stadionból. Mi több, 2016 óta csak egyszer kaptak ki ott, akkor azonban kiadósan, 5–0-ra 2019 decemberében.
Stefano Pioli csapata tehát a felkészülési meccseken szerzett 17 gólhoz négyet tett hozzá, azaz a góllövéssel nincs probléma a bajnoknál. Amióta a tar mester vezeti a  vörös ördögöket, két idényben megnyerték első két meccsüket, s most harmadszor is erre készülnek. S persze folytatnák kiváló idegenbeli szereplésüket, az előző idény 19 házon kívüli találkozójukból 14-szer elvitték az összes pontot házigazdájuktól.
Eközben az Atalanta nehéz időket élt meg hazai pályán az elmúlt idényben, amikor a korábbi évek szintjéhez képest jelentősen visszaesett, csak a 8. helyen végzett. Ebben az idényben a hazai teljesítmény kulcsfontosságú lesz, ám a kék-fehérek legutóbbi három mérkőzésüket elbukták a Milan ellen azok után, hogy az előző 11-ból tízszer (!) veretlenek maradtak. Gian Piero Gasperoni legényei most szembe mennének a tendenciával – fennállásuk során csupán négyszer kezdték dupla győzelemmel az idényt. Megvan az esély most ötödikre is, hiszen az első körben Genovában Rafael Tolói csapatkapitány és az új szerzemény Lookman találata nyugtatta meg a bergamói idegeket még a szünet előtt.
Ám mivel hazai pályán csupán négyszer nyert az egész idényben Gasperini csapata, nagy a nyomás, hogy szurkolótáborukkal elhitessék, visszatérnek a győzelmi ösvényre a Gewiss Stadionban. A hanyatlás következtében a bergamóiaknak most nem maradt hely a kontinentális porondon – most legalább csak a bajnokságra kell koncentrálniuk, hogy ismét visszakerüljenek az élcsoportba, az európai kupahelyek egyikére.
Ante Rebic múlt heti duplájával aktuális Milan-kedvenccé lépett elő, meglehet, Giroud és Divock Origi csak a kispadon kezdhet. (Az orvosi előrejelzések szerint Zlatan Ibrahimovic csak jövőre lesz bevethető.) A belga duó, a már másfél éve a csapathoz tartozó Alexis Saelemaekers és az újonnan szerződtetett, és hatalmas tehetségnek tartott Charles De Ketelaere egyaránt esélyes a kezdőbe kerülésre, vetélytársuk ebben Junior Messias. Lehet, hogy a középpályán az egyetlen változás a csapatkapitány Sandro Tonali visszatérése lehet. A válogatott játékos izomsérülés miatt hagyta ki a rajtot, de a héten már teljes értékű edzésmunkát végzett, így Rade Krunic alkalmasint a cserepadra szorul.
Az Atalanta nyáron Pessinát és Mirancsukot is elengedte, a múlt héten a vicekapitány Remo Freulert is elvesztette, aki a Nottingham Forestbe szerződött. A klub ezért erősítésként megszerezte a 20 éves francia szélső védőt, Brendan Soppyt az Udineséből, aki korábban már tinédzserként bemutatkozott a Rennes-ben, majd az előző idényben csapata legjobbjai közé tartozott. Most a holland Hateboerral küzd az egyik szélső középpályás helyért, ha Gasperini marad kedvenc 3-4-1-2-es formációjánál. A bergamóiak mestere vasárnap még Zappacostát és Demiralt is nélkülözni kénytelen, valamint a combizomhúzódással küzdő Edersont, Palomino pedig fennakadt egy doppingteszten, ügyét később vizsgálják. Elöl Duván Zapata kezd, a kolumbiai élvezi a bizalmat annak ellenére, hogy legutóbbi 13 bajnokiján csak egyszer talált be – a kolumbiai csatárnak ez a legrosszabb sorozata, mióta az Atalanta mezét viseli.

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Az Atalanta 1955 óta most először kezd otthon a Milan ellen, akkor a fekete-kékek 4:3-ra nyertek. Ennél több gól csak egyszer esett Bergamóban a két csapat meccsén, 11, a vendégcsapat 1950. december 24-én 7:4-re győzött. 2. A Milan két fejes gólt kapott a rajton, ez feleannyi, amennyit az teles 2020–22-es teljes idényben kaptak e módon. 3. Ante Rebic duplázott az első napon – a Milan történetében még nem fordult elő, hogy valaki az első két bajnokin egyaránt kétszer betaláljon.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A TÖBBI TALÁLKOZÓRÓL

NAPOLI–MONZA

Hirving Lozano máris ihletett „asszisztformában” van, talán mutat belőle valamit az abszolút újonc ellen is (Fotó: Getty Images)

+ A Serie B-ben és a Coppa Italiában 12-szer játszott egymással a két csapat, a mérleg 4 győzelem, 6 remi, 2 vereség a Partenopei szempontjából. o Hirving Lozano akcióból öt gólhelyzetet készített elő a nyitó napon (ebből hármat Kvaracheliának), ez a legtöbb volt az egész fordulóban, egyszersmind a mexikói játékos egyéni csúcsának beállítása, amelyet korábban idén áprilisban az Empoli ellen ért el.  + A Monza elvesztette első meccsét a Torino ellen, a legutóbbi 7 abszolút Serie A-újoncból 6 (Benevento, Crotone, Frosinone, Carpi, Sassuolo, Treviso) dupla vereséggel rajtolt – a kivétel a Spezia, amely 2020–21-ben megnyerte második élvonalbeli meccsét). o A korábbi Napoli-játékos Andrea Petagna (most a Monzáé) 6 meccsen 3 gólt szerzett a nápolyiak ellen, a legutóbbit Campaniában 2020 júniusában a SPAL színeiben, akkor játszott legutóbb az azúrkékek ellen.

EMPOLI–FIORENTINA

+ Az Empoli csak hármat nyert meg legutóbbi 12 Fiorentina elleni bajnokijából, amelyeket az idény első felében játszott (4 d., 5 v.), de győzött a legutóbbin tavaly novemberben 2–1-re. Vlahovics szerzett akkor vezetést, de az Empoli Birindelli és Pinamonti révén megfordította a meccset a hajrában. o Sam Lammers és Luka Jovics bent vannak az első fordulóban legtöbb lövéssel próbálkozó három játékos közt a Serie A-ban. Az Empoli csatára csak kétszrer találta el a kaput, de gólba nem ment egyik kísérlete sem; a Foirentina támadójénak 3 kkaput eltaláló kövéséból az egyik be is ment. + Ebben az évszázadban a Fiorentina mindössze kétszer kezdett dupla győzelemmel idényt a Serie A-ban: 2013–14-ben és 2018–19-ben. o Luka Jovics a Cremonese ellen szerzett góljával már beállította előző idénybeli ereményét: akkor a Real Madrid játékosaként 15 meccsen egyetlenegy gólt szerzett.

BOLOGNA–VERONA

+ A Verona 11-et nyert meg 46 Bologna elleni bajnokijából (20 d., 15 v.), beleértve a legutóbbit (2–1 a Bentegodiban január 21-én, Caprari és Kalinic szerezte a sárga-kékek góljait, Orsolini a piros-kékekét). A Hellas 1978 óta nem nyert kétszer egymás után a Bologna ellen. o A Bologna kezdőcsapata volt a legidősebb átlagéletkorú a nyitányon a Serie A mezőnyéből (29 év, 280 nap), csak az Interé volt rajtuk kívül 29 év feletti + Április óta Marko Arnautovic hat gólt ért el csapata összesen 13-jából (46%). Ebben az időszakban csak Lautaro Martínez és Ciro Immobile (7-7) ért el több találatot az osztráknál. o A Verona csatára Thomas Henry legutóbbi három bajnokija mindegyikén betalált, az egyiket közülük éppen a Bologna ellen a 4–3-ra megnyert meccsen májusban, még a Venezia színeiben.

SERIE A, 2. FORDULÓ. Sport1 18:15 SSC Napoli–Monza Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 18:30 Empoli Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport1 20:30 Atalanta Bergamasca Calcio–AC Milan (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 20:45 FC Bologna–Hellas Verona (kommentátor: Faragó Richard)