Lesz(nek)-e további hatpontos(ok)? • SportTV

Lesz(nek)-e további hatpontos(ok)?

2022. 08. 22. 09:54    
Olvasási idő: 3 perc

A második fordulót záró két találkozó előtt már csak két csapat százszázalékos: a Napoli és az Inter. Hozzájuk csatlakozhat a Roma és a Juventus is, mindkettejük találkozója érdekesnek ígérkezik. Közülük mi a rekordbajnok látogatását ajánljuk bővebben, elvégre egy egykori BEK-döntőshöz és KEK-győzteshez látogat.

Filip Koszticsnak kellene minél jobb labdákkal tömnie Dusan Vlahovicsot a Marassiban – Allegri mester igencsak számít a két szerb válogatott jó játékkapcsolatára (Fotó: Getty Images)

A bajnoki és kuparekorder a Sassuolo elleni hazai mérkőzéssel indította a Serie A 2022–23. évi idényét. Májusban másodszor egymás után végzett a 4. helyen – azok után, hogy előtte sorozatban 9 alkalommal megszerezte a scudettót –, ebben az idényben múltja és a szurkolói nyomás miatt egyértelműen a bajnoki trón visszaszerzése a cél. Ezt  szolgálták a nyári sztárigazolások. Közülük Pogba – akinek volt már egy nagyon sikeres időszaka az öreg hölgynél – térdsérülés miatt nem szerepelhetett, Filip Kosztics, Bremer és Ángel Di María viszont bemutatkozhatott a fekete-zöldek elleni idénynyitón. Az argentin klasszisnak nagy szerepe is volt a sima 3–0-s győzelem megszerzésében. Ő szerezte az első gólt és gólpasszt adott a januári nagy vétel Vlahovicsnak is, aki megkezdte személyes harcát a gólkirályi cím megszerzéséért. A tapasztalt harcosok mellett Alligri négy az ezredforduló után született játékost is bevetett a meccsen (csak az újonc Lecce állított ki többet), de csak Vlahovicsot jelölte közülük a kezdőbe.
A klub neve adja az ifjúság felé fordulást, ám valójában a bejáratott sztárok elsődleges feladata lesz a második bajnoki siker elérése, hogy csatlakozzanak egy „haladó” hagyományhoz: a csapat az előző 12 esztendőben 8-szor is dupla győzelemmel kezdte az idényt, s minden alkalommal megszerezte utána a bajnoki címet is.
A legutóbbi három alkalommal is két gólt szerzett a Juve Genovában, a Samp megpróbálja útját állni e sorozat kiterjesztésének. Marco Giampaolo csapata győzelemmel kezdte a hivatalos idényt, a kupában 1–0-ra megverte a Regginát, ezután fogadta szintén a Marassiban az Atalantát. A neház elmúlt szezon után, amelyben szinte végig a kiesés ellen hadakozott a gárda, most is vereséggel indította a bajnokságot, 2–0-ra kapott ki a Le Deától. Giampaolo vezetésével – aki januárban kapott megbízatást második edzői időszakára a Sampnál – a gárda inkább más csapatok gyengeségének, mint saját ellenállóképességének köszönhette a bent maradást: 2022-ben több vereséget szenvedett, mint bármely más csapat a Serie A-ban, a múlt hetivel együtt már 13-nál tart 20 bajnokiból…
A nyári igazolások sem biztatnak túl sok jóval, s mivel az előző két idénykezdeten csak egy-egy pontot szerzett az együttes az első két játéknapon, az esélyek csekélynek mutatkoznak a „rekorddöntésre”, azaz a három pont otthon tartására.

Noha az átigazolási bravúrok felkorbácsolták az optimizmust Torinóban, a hiányzások gátolják Allegrit abban, hogy legjobb csapatát küldhesse pályára. Di María például debütáns meccsén megsérült és kiesett legalább a hónap végéig, Pogba, Chiesa és az első számú kapus Szczesny társaságában csak a pályán kívülről figyelheti a hétfő esti meccset. Moise Kean és Rabiot viszont letöltötte eltiltását és ismét a Mister rendelkezésére áll. Mivel Bonucci sem játszhat, Rugani vagy Federico Gatti lesz Bremer párja a védelem közepén. Di María távollétében Koszticsra hárul az elsődleges feladat, hogy minőségi passzokkal lássa el szerb válogatott társát, Vlahovicsot. Utóbbi négy meccsen játszott a Samp ellen, 5 gólt ért el, ebből hármat a Stadio Marassiban lejátszott két találkozón.
Eközben a Samp már-már teljesen egészséges kerettel készülhet az esti meccsre, mivel a hosszú ideig hiányzó Gabbiadini már a cserepadon ülhetett a múlt héten, ám akkor Giampaolo még nem kockáztatta meg, hogy beküldje a pályára. Az „egyszemélyes csatársor”, Francesco Caputo szeretné folytatni hatékony támadómunkáját, az elmúlt idényben ugyanis 11 gólt szerzett, emellett 6 gólpasszt adott társainak.

Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Juventus megnyerte legutóbbi 6 meccsét a Sampdoria ellen, ha most is győz, beállítja klubtörténeti 7-es megszakítás nélküli sikersorozatát a genovaiakkal szemben. 2. A Samp nem szerzett gólt két legutóbbi bajnokiján (beleértve az előző idény záró meccsét), ennél hosszabb góltalan sorozata (3) legutóbb 2016-ban volt még Vincenzo Montella irányításával.  3. Manuel Locatelli első gólját a Juvében éppen a Samp ellen szerzete, tavaly szeptemberben a 3–2-es mérkőzésen. Az volt az egyik alkalom, amikor az Eb-győztes középpályás gólt is szerzett, gólpasszt is adott egyazon bajnokin (a másik ilyent még a Sassuolo tagjaként a Chievo ellen produkálta 2019 áprilisában).

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A MÁSIK  TALÁLKOZÓRÓL

ROMA–CREMONESE

+ Ez lesz a két csapat 15. Serie A-meccse az 1996 februári első találkozóval együtt , amelyet 3–0-ra nyert meg a Roma (gólszerző: Di Biagio, Balbo, Capioti). A sárga-vörösök 10-szer nyertek, 2-2 döntetlen és vereség mellett, az elmúlt három csata egyaránt a fővárosiak sikerét hozta o José Mourinho a harmadik római edző lehet a hárompontos győzelmi rendszer bevezetése (1994–95) óta, aki két győzelemmel kezd meg két egymást követő idényt. A két előd: Luciano Spalletti (2006–07 és 2007–08) és Rudy Garcia (2013–14 és 2014–15) + Tammy Abraham az előző idényben mindhárom újonc ellen gólt szerzett: a Venezia és a Salernitana ellen egyet-egyet, az Empoli ellen kettőt o A Cremonese mindössze kétszer rajtolt dupla vereséggel a Serie A-ban, 1929–30-ban (a liga nyitó évében, a másodikat Rómában szenvedte el) és 1989–90-ben.

SERIE A, 2. FORDULÓ. Sport1 18:15 AS Roma–US Cremonese (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 20:30 UC Sampdoria–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport1 22:45 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter)