Marad-e egyetlen hibátlan a Napoli? • SportTV

Marad-e egyetlen hibátlan a Napoli?

2022. 08. 28. 10:43    
Olvasási idő: 3 perc

Három százszázalékos csapattal futott neki a Serie A mezőnye a harmadik játéknapnak, sajátos módon mindhárom rangadót vívott, egymást követő napokon, idegenben. Pénteken az Inter a forduló, sőt a bajnokság eddigi legjobb mérkőzésén kikapott a Laziótól, szombaton a Roma viszonylag szerencsés döntetlent ért el Torinóban, vasárnap a Napoli kísérli meg – immár egyedüliként – megőrizni a hibátlan mérlegét Firenzében.

A Napoli legújabb nemzetözi csatársztárpárja: a nigériai Victor Osimhen és a grúz Kvacsa Kvarachelia (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes veretlen két játéknap után, ám a Napoli mindkét meccsét megnyerte, a Fiorentina viszont a nyitó győzelem – Cremonese elleni 3–2, Bonaventura, Jovics és Mandragora góljával, utóbbi a 95. percben született – után gól nélkül ikszelt Empoliban. (Az első győztes meccsén 75%-ban birtokolta a labdát és 28-szor kísérelt meg kapura lövést, a másodikon 64%-ra és 19 próbálkozásra csökkent a két mutató, utóbbiból csak kétszer sikerült eltalálni a kapu felületét.) Az előző idény stabil befejezésével a legutóbbi 9 mérkőzésükből csak egyet vesztettek el a lilák. Nem mellesleg a nemzetközi fronton is sikeresen vitézkedtek, a Hazai 2–1 után Enschedében gól nélkül végeztek a holland Twentével, bejutva a Konferencialiga 32-es táblájára.
A Napoli viszont ugyanolyan jól kapta el a rajtot, mint az előző idényben. A nyitó fordulóban 5–2-re kalapálta el a Veronát (67% labdabirtoklás, 25 kapura irányzott labda), majd 4–0-val intézte el az újonc Monzát. Az új grúz szerzemény, Kvicsa Kvarachelia duplázott, Victor Osimhen a második meccsen is betalált. Az előző idény utolsó négy meccsét is beszámítva tehát a nápolyiak hatmeccses győzelmi sorozattal utaznak északra. Ráadásul legutóbbi négy bajnokijuk mindegyikét legalább háromgólos sikerrel fejezték be – ennek azért óvatosságra kell intenie a violákat. Bár a két csapat Serie A-örökmérlege viszonylagos egyensúlyban van (54 Fiorentina-siker 51 Napoli-győzelemmel szemben, 39 iksz mellett), a lilák legutóbb 24 bajnokijukból mindössze négyet tudtak megnyerni a Partenopei ellen. A legutóbbi négyből hármat is megnyert a Napoli, összesen 12 gólt szerezve.
A hazaiaktól három játékosra biztosan nem számíthat Vincenzo Italiano mester Castrovillire, Igorra és Zurkowskira. A vendégektől a nagy nevek közül csak Diego Demme hiányzik, aki még mindig súlyos lábsérüése utáni rehabilitációját végzi.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli megnyerte legutóbbi három meccsét az Artemio Franchiba, mindig legalább két, összesen 8 gólt elérve. 2. 2022-ben a Foirentina a legtöbbször úszta meg kapott gól nélkül bajnoki meccsét az élvonalban (7-szer), holtversenyben a bajnok Milannal. 3. Giovanni Simeone 74 mérkőzésen 20 gólt szerzett a Fiorentina színeiben a Serie A-ban; a violák színeiben játszott és talált be legtöbbször az élvonalban. A most éppen nápolyi csatár három gólt ért el a toszkánok ellen, kettőt 2017-ben a Genoa, egyet 2019-ben a Cagliari mezében.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP TÖBBI MECCSÉRŐL

A Velencéből Veronába kerülő Thomas Henrynak (jobbról) lesz a feladata a  Hellasban, hogy pótolja a Nápolyba távozott Giovanni Simeone góljait (Fotó: Getty Images)

VERONA–ATALANTA

+ Ez lesz a két csapat 45. találkozása a Serie A-ban. 12-szer nyertek a sárga-kékek, 14-szer ikszeltek, 18 fekete-azúrkék siker mellett. A tavaly áprilisi bergamói 2–1 után (gólok: Ceccherini és Koopmeiners öngól) a Verona két egymást követő győzelmet arathat először 2014 óta. o Thomas Henry lehet az első Verona-játékos 1994 óta, aki első három bajnokiján egyaránt gólt szerez a klubnak, emellett az első francia játékos, aki egymást követő meccseken David Trezeguet óta betalál (az Eb-győztes franciának 2001-ben volt egy jhetes, 2005-ben egy kilences sorozata + Az Atalanta játékosai szenvedték el az idén0yben  a legtöbb szabálytalanságot (30), egyben ők kapták eddig a legtöbb sárga lapot (10). o Jérémy Boga 3 gólt szerzett 5 meccsen a Verona ellen (emellett 3 gólpasszt is adott), többet, mint bármely más Serie A-csapat ellen, ebben a három találatban benne van egyetlen duplája is az élvonalban, amelyet a Sassuolo színeiben ért el 2020. június 28-án.

SALERNITANA–SAMPDORIA

+ A Salernitana és a Samp 3-3-at nyert meg legutóbbi 6 bajnokijukból. A campaniaiak az április 2–2-es idegenbeli győzelmük (gólok: Fazio, Ederson, ill. Caputo) után készer egymát követően nyerhetnek a Samp ellen, amelyre korábban sosem volt példa. o A Sampdoria vesztette a legtöbb élvonalbeli meccset 2022-ben, ugyanakkor a Salernitana 9 döntelenjénél egy csapatnak sincs több a naptári évben, ugyanannyi is csak az Empolinak. + A salernóiaké lehet a 37. különböző élvonalbeli csapat, amelynek a hálójába Fabio Quagliarella betalál, csak Alberto Gilardino (39), Roberto Baggio (38) és Francesco Totti (38) ért el gólt több Serie A-együttes ellen nála. o Csak Victor Osimhen (15) lőtt többször a kapura az idényben, mint Abdelhamid Szabiri. A Samp középpályásának 11 kísérletéből viszont csak egy találta el a kapu felületét.

LECCE–EMPOLI

+ Az Empoli hármat megnyert legutóbbi hat Lecce elleni mérkőzéséből (2 d., 1 v.), beleértve a legutóbbi idény két találkozóját, amelyben az élvonalban játszottak (2005–06). o A Lecce harmadszor vesztheti el egy idény első három találkozóját 1997–96 és 1993–94 óta. + Az Inter ellen szerzett első fordulós gól után Assan Ceesay lehet a negyedik játékos, aki az első két hazai bajnokin egyaránt betalál a Lecce színeiben a hárompontos győzelmi rendszer bevezetése (1994–95) óta, Caserta (2008–09), Szasa Bjelanovics (2004–05) és Francesco Palmieri (1997–98) után. o A 2021–22-es idényben Federico Di Francesco 26 meccsen 5 gólt szerzett az Empoliban, a toszkánok ellen csupán egyszer talált a kapuba. 2018. szeptember 21-én a Sassuolo színeiben (ugyanazon a találkozón két gólpasszt is adott).-

SERIE A, 3. forduló. Sport1 18:30 Hellas Verona–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri András); Sport2 18:30 US Salernitana 1919–UC Sampdoria (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 20:30 ACF Fiorentina–SSC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 US Lecce–Empoli FC (kommentátor: Gyulai Miklós)