Kyrie Irving és Kevin Durant: Menjünk! Vagyis inkább maradjunk! • SportTV

Kyrie Irving és Kevin Durant: Menjünk! Vagyis inkább maradjunk!

2022. 08. 31. 16:02    
Olvasási idő: 3 perc

Talán nem volt még olyan nyara NBA-csapatnak, mint a Brooklyn Netsnek 2022-ben. Egy ideig nézett ki úgy, hogy a gárda két legnagyobb sztárja, Kevin Durant és Kyrie Irving számára véget ért a brooklyni kaland, azonban most mégis úgy áll a dolog, hogy mindketten maradnak Brooklynban.

2019-ben új időszámítás kezdődött a Brooklyn Netsnél, egy nyáron sikerült megszerezni Kevin Durant és Kyrie Irving játékjogát is, később csatlakozott hozzájuk James Harden is, hogy egy rettegett szuperhármast alkossanak. Azonban soha nem jött össze a várva-várt siker. Ebben benne volt vastagon az, hogy a 2019-20-as szezont Kevin Durant kihagyta teljes egészében, és Kyrie Irving is részben, a 2020-21-es kiírásban sokat volt sérült Kevin Durant és James Harden is. A kegyelemdöfés a 2021-22-es szezon volt, amikor Kyrie Irving inkább kiülte a szezon nagy részét, ezzel feldühítette James Hardent, aki elcseréltette magát Philadelphiába a sérült Ben Simmonsért (aki eddig egy percet sem játszott még a Brooklyn Netsben). Így pedig az első körben kihullottak a rájátszásban, igaz a Boston Celtics négy meccsen összesen 18 ponttal bizonyult jobbnak…

A két szupersztár – akik összesen 58 meccset játszottak eddig együtt – elégedetlenek voltak.

Kyrie Irvingnek játékosopciója volt a 2022-23-as szezonra (ez azt jelenteti, hogy lehívhat egy 36,5 millió fizetést a 2022-23-as szezonra, vagy ha nem teszi ezt, szabadügynökként aláírhat egy másik csapathoz, illetve a csapat elcserélhet egy úgynevezett sign and trade keretein belül, ami azt jelenti, hogy az új szerződését azonnal továbbadja egy másik csapatnak egy cserében), Kevin Durant pedig még 2021-ben aláírt egy szerződéshosszabbítást, ami 2026-ig szólt. Kyrie Irving ott is hagyott volna csapot s papot, és várta, kik azok, akik hajlandóak lettek volna tudtak volna neki eleget fizetni szabadügynökként, illetve állítólag egy listát is adott a menedzsmentnek azokról a csapatokról, akikhez hajnaldó sign and trade keretein belül igazolni. Ezekből nem lett semmi, a csillagok másképp álltak, és Kyrie Irving végül mégis június 28-án mégis lehívta a játékospociót a 2022-23-as szezonra.

Ez azt jelentheti, hogy senki nem kínált neki hatalmas szerződést, és hogy egy csapat sem áldozott volna érte annyit, hogy az a csere megérje mindkét félnek. Kyrie Irving az elmúlt három szezonban varázslatos volt a pályán, de a Brooklyn Nets 246 meccséből (rájátszás és playoff együtt) csak 116 alkalommal lépett pályára. Ez nyilván egy rizikófaktor egy majd 40 milliót kereső játékosnál…

Kevin Durant helyzete sokkal, de sokkal összetettebb, nem sokkal az Irving-döntés után cserét kért a Brooklyn Netstől. Itt jön ugye képbe az az információ, hogy a liga egyik legjobb játékosának van 2026-ig van szerződése. Tehát ha valaki megszerezte volna, az még hosszú évekig számíthatott volna a szolgálataira (ha nem kér ott is cserét pár év után). Azonban azért Durant feje felett is ott van, hogy az elmúlt két szezonban átlag 45 meccsen lépett pályára (az azt megelőzőn egyen sem, de ez nem mérvadó), és talán nem álltak sorban azok a kérők, akik olyan csomagokkal jelentkeztem, ami a Brooklyn Netsnek is megfelelt.

Eltelt két hónap, durvábbnál durvább ajánlatokról szóltak a hírek, állítólag a legerősebb csomagot a Boston Celtics adta volna érte, akik Jaylen Brownt is beáldozták volna a megszerzéséért. Olyat is mondott valaki, hogy Durant inkább kiüli a szezont, ha nem cseréli el…

2020-ban Durant és Irving kérésére nevezték ki Steve Nasht a csapat vezetőedzőjének, és most mégis mindketten menni szerettek volna. A sajtóban olyan hírek jelentek meg, hogy Durant ultimátumot adott a Nets tulajdonosának, Joe Tsainak, hogy vagy kirúgja Nasht és a General Manager, Sean Markst, vagy ő lelép.

Aztán augusztus 23-án a Brooklyn Nets twitteroldalán megjelent egy közlemény Sean Markstól, mely arról szól, hogy Marks, Steve Nash Joe Tsai és Clara Wu Tsai (Joe Tsai felesége) Los Angelesben találkoztak Kevin Duranttel és az őt képviselő Rich Kleimannel, a megbeszélés végén pedig arra jutottak, hogy folytatják a közös munkát.

A Brooklyn Netsnek úgy volt nagyon nehéz nyara tehát, hogy valójában végül nem változott semmi…Papíron a csapat kerete bajnokesélyes, mert ne felejtsük, ez a Nets úgy játszott szoros meccseket az első körben a későbbi döntős Boston Celticsszel, hogy Ben Simmons nem állt rendelkezésre, és az ausztrál állítólag jövőre játékra jelentkezik.

Az NBA-ben eddig talán egyetlenegyszer volt arra példa, hogy átigazolási piac legnagyobb híre az volt, hogy nem jön létre az a csere, amit mindenki várt. 2007 májusában Kobe Bryant nyilvánosan is kimondta, hogy azt szeretné, ha a Los Angeles Lakers elcserélné, ám végül visszavonta ezt a kérést, és maradt az aranysárga-liláknál. Akkor az a saga csak pár napig tartott, nem 2 hónapig, és a végén Kobe Bryant és a csapat számára is remek döntésnek bizonyult, hogy kibékültek: 2009-ben és 2010-ben is bajnokok lettek együtt…

Hogy mi lesz Duranttel és Irvinggel? A 2022-23-as szezonból majd kiderül. természetesen azt is a Sport TV-n követhetitek majd. A Brooklyn Nets oddsai csökkentek Las Vegasban a fogadóirodáknál.