Utoléri-e valamelyik csapat a tízpontos Romát? • SportTV

Utoléri-e valamelyik csapat a tízpontos Romát?

2022. 09. 01. 08:57    
Olvasási idő: 3 perc

Csak két mérkőzés maradt csütörtökre a Serie A 4. fordulójából – mindkettőt élőben közvetítjük, az egyiket a Sport2-n, a másikat az AMC Mikro alkalmazáson (ez utóbbit megismételjük utána a Sport2-n is). A kérdés: megszerzi-e Bergamóban valamelyik csapat mindhárom pontot – abban az esetben az csatlakozik az egyetlen eddigi tízpontos együtteshez, José Mourinho Romájához.

Duván Zapata (jobbról) 13 bajnokin öt gólt szerzett a Torino ellen. A kolumbiai csatár mindkét kategóriában szeretné növelni ezt a számot csütörtök este a Gewiss Stadionban (Fotó: Getty Images)

Mindkét csapat 7 pontot szerzett eddig, ha valamelyik győz, ugyanúgy 10 pontos lesz, mint a listavezető Roma, döntetlennel viszont maradnak a 7-8. helyen.
Miután a második játéknapon ikszelt a bajnok Milannal, az Atalanta visszatért a győzelem útjára az elmúlt hétvégén a Verona elleni 1–0-s sikerrel. Teun Koopmeiners a második félidő 5. percében a 16-oson kívüli lövéssel érte el a hárompontos találatot, mivel a csapat a hátralévő időben kiválóan védekezett. Gian Piero Gasperinio csapata az előző idény második felében csapnivalóan teljesített, legutóbbi 21 meccséből mindössze ötöt nyert meg, ezzel le is maradt az európai kupaszínpadról. Az új idényt viszont kiválóan kezdte, s reménykedik veretlen sorozata folytatásában.
Az Atalanta legutóbbi két meccse az elmúlt idényben esemény- és góldús volt, februárban 3–3-at, áprilisban 4–4-et játszottak, utóbbin az Atalanta az utolsó 12 percben szerzett két góllal mentette döntetlenre a meccset. Gasperini legényeinek ugyanakkor a Gewiss Stadionban lejátszott legutóbbi 7, valamint a Toro elleni legutóbbi négy hazai meccsük egyikét sem sikerült megnyerniük. Ha nyernek a kék-feketék, ebben ez évszázadban a negyedik meccs után harmadszor állnának 10 ponttal a táblázaton  2000–01 és 2011–12 után.
A Lazio elleni gól nélküli hazai döntetlen előtt és után egyaránt 2–1-es idegenbeli győzelmet aratott a Torino, a Monza és Cremonese ellen. Utóbbio találkozón a nyáron szerződtetett Nikola Vlasic (az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok magasugrónő, Blanka Vlasic öccse) szerezte meg a vezetést, a horvát támadó után szerb csatártársa, Nemanja Radonjics lőtte a második gólt. Ivan Juric csapata immár 7 mérkőzésesre növelte idegenbeli veretlen sorozatát, közte négy egymást követő győzelemmel, melyhez hasonlóra csak a Valentino Mazzola vezette Grande Torino volt képes a második világháború idején. Ehhez azonban szilárdabb védekezésre lesz szüksége, mint az elmúlt időkben az Atalanta ellen, mert a legutóbbi 6 találkozóján 22 gólt kapott a Lea Deától, közben egyszer sem úszta meg két kapott gólnál kevesebbel.
Az Atalanta védője, Berat Djimsiti hosszabb ideje bevethetetlen, lábtöréséből lassan lábadozik, míg Palomino továbbra is el van tiltva pozitív doppingtesztje következtében. A hétvégén csereként beálló dán bal oldali középpályás Joakim Maehle reméli, hogy kezdőcsapatbeli helyét Brandon Soppy kárára, míg Hans Hateboer, aki a híresztelések ellenére nem ment el a Nottingham Forestbe, alighanem kezd. Muriel, Boga és Pasalic ugyancsak áhítoznak a kezdőbe, de Gasperini lehet, hogy kitart a Malinovszkij, Lookman, Zapata támadó triónál.
A Torinóban a nyáron szerződtetett középpályás Mirancsuk még mindig nem szerepelhet combizomhúzódása miatt, így marad Vlasic és Radonjics is a támadórészlegben. Szasa Lukics a múlt héten eltiltása után visszatért a cserepadra, szeretne kezdeni is, akkor Linetty vagy Ricci marad ki az induló 11-ből. Andrea Belotti Rómába igazolása után Sanabria lehet az első számú ék, ám Pietro Pellegri is aspirál az „egyszemélyes csatársor” szerepére.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. 106 eddigi Serie A-bajnokijukból a Toro 42-t nyert meg, a neroazzuri 24-et, 40 döntetlen mellett. Ennek ellenére az Atalanta mérte egyik legsúlyosabb vereségét a Torinóra, méghozzá saját otthonában (7–0, 2020 januárjában). 2. A Torino megnyerte négy legutóbbi idegenbeli meccsét a Serie A-ban. Ennél hosszabb idegenbeli sikersorozata (5) csak a klub aranycsapatának, a Grande Torinónak volt 1943 és 1945 között. 3. A Torino ellen adta legtöbb gólpasszát (5-öt) Luis Muriel, összességében az Atalanta kolumbiai csatára 13 meccsen 8-szor talált a gránátvörösök kapujába, egyetlen csapat ellen sem szerzett ennél többet.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK MECCSÉRŐL

BOLOGNA–SALERNITANA

+ Ez lesz a két csapat 7 élvonalbeli összecsapása, eddig minden eredménytípusból 2-2-t értek el egymás ellen. o A Bologna a szezon eddigi 3 meccsén egyetlenegy pontot szerzett, az előző 7 szezonban csupán 2018–19-ben maradt győzelemm nélkül az első 4 játéknapon (1 d., 3 v.). + Marko Arnautovic a idény mindkét meccsén betalált a salernóiak kapujába, a campaniai együttes lehet az első, amely ellen sorozatban három találkozón gólt szerez (jelenleg két ilyen klub van, a Spezia és a Sampdoria). o Federico Bonazzoli 11 élvonalbeli gólt szerzett a Salernitanában, nála többször csak Marco Di Vaio (12) volt eredményes a klub történetében a Serie A-ban.

SERIE A, 4. forduló. Sport1 20:45 Atalanta BC–Torino FC (kommentátor: Fülöp László); AMC Mikro 20:45 (Sport1 22:45 felv.) Bologna FC–US Salernitana 1919 Calcio (kommentátor: Fülöp Marcell)