Derby della Madonnina – a versenyben maradásért • SportTV

Derby della Madonnina – a versenyben maradásért

2022. 09. 03. 12:07    
Olvasási idő: 4 perc

Még csak az ötödik játéknapon járunk, de már sor kerül az idény első milánói csúcsrangadójára. Mivel a bajnok Milan és a korábbi bajnok Inter is elvesztegetett már négy, illetve három pontot, amelyikük esetleg veszít, jelentős hátrányba kerül nemcsak a városi riválissal, hanem a jól rajtoló Roma, Atalanta, Napoli trióval szemben is

Könnyen lehet, hogy Inzaghi a Dzeko, Lautaro csatárpárral kezdi a Derby della Madonninát (Fotó: Getty Images)

Bár az Inter némi elégtételt érezhetett, hogy a kupaelődöntőben kiverte az örök városi riválist, a Milanban maradt az édesebb íz a februári bajnoki után, amelyen egy vesztettnek látszó meccset fordított meg a hajrában Olivier Giroud duplájával. A szezon végén a Milan több mint egy évtizednyi szünet után megszerezte a bajnoki címet – Stefano Pioli tehát előnyben van a két óriás véget nem érő csatájában, miközben az elmúlt két évben megszüntették a torinói nagy rivális egyeduralmát. Az ördögök villámrajtban reménykedtek, ám az elmúlt két hét döntetlenjei kis megtorpanást jelentenek az idény első derbyje előtt. Ikszeltek az Atalantával, majd otthon legyőzték a Bolognát, azután léptek pályára a Sassuolo ellen. Némi rotáció után erősen döcögött a szekér, végül kénytelenek voltak gól nélkül végezni azon a pályán kedd este, amelyen négy hónappal korábban bajnoki címet ünnepelhettek, mi több, Maignannak büntetőt kellett hárítani ahhoz, hogy megmaradjon az egy pont. Mindezzel együtt legutóbbi 20 bajnokijukon veretlenek maradtak (ebből 13 volt a győzelem). Ráadásul ebben a naptári évben az övék a legtöbb (14) kapott gól nélküli mérkőzés az öt európai topbajnokságban.
Ugyanakkor a Milan a legutóbbi hat bajnokijából egyet sem tudott megnyerni, amikor pályaválasztóként lépett fel közös stadionjukban, a San Siróban az Inter ellen. A 2016. januári 3–0-s győzelem óta 3 fekete-kék siker született 3 döntetlen mellett ezeken a találkozókon.
Bár a scudetto az előző idény végén kicsúszott az Inter kezei közül, a fekete-kékek négy bajnoki után egypontos előnyt szereztek a piros-feketék előtt Közvetlen azután, hogy a Milanátvészelt egy frusztráló estét Emilia-Romagnában, Simone Inzaghi győzelemre vezette csapatát az újonc Cremonese ellen, némi vigaszt találva a korábbi kubjától elszenvedett vereség után. Lautaro Martínez a vesztes és a győztes meccsen is gólt szerzett, az Inter pontszámát 9-re növelte, amely csak egy pont hátrányt jelent a vezető Atalanta, Roma kettőshöz képest. A nerazzuri névlegesen a vendég szombaton, de legutóbbi 16 bajnokiján egyaránt gólt szerzett, nem tűnik túlzásnak, hogy ismét legyőzze városi riválisát, amely az előző bajnoki idény egyik meccsén sem sikerült, pedig azok nagy részében Inzaghi csapata irányította a játékot.
Annak ellenére, hogy mindkét együttes megkezdi BL-szereplését a jövő hét elején-közepén – egyaránt „német nyelvű”, azaz osztrák, illetve német  csapattal mérkőznek meg – , a két edző nyilván lehetséges legjobb csapatát küldi a pályára. Stefano Pioli – aki rövid ideig az Inter edzője is volt a 2016–17-es idényben – természetesen nem számíthat a másik exinteresre, Zlatan Ibrahimovicra, aki még nem épült fel teljesen térdműtétje után, de aggályos a két horvát, Rad Krunic és Ante Rebic szereplése is. Alessandro Florenzit hétközi izomsérülése több hétre távol tarthatja a pályától, így David Calabria tét vissza jobbhátvédként, a Barcától kölcsönbe érkezett Sergino Dest még nem játszhat. Olivier Giroud ismét az élen rohamoz, ám nem lesz az Interben ott a másik klasszikus center, Romelu Lukaku, aki még nem heverte ki combizom-problémáit. Ezért Lautaro Martínez párja vagy Edin Dzeko vagy Joaquín Correa lesz. Alessandro Bastoni valószínűleg visszatér a Milan védelmi triójába, így Federico Dimarco vagy kimarad, vagy ha a mester úgy dönt, a 3-5-2-es felállás esetén a középpályássor bal oldalán kap.  helyet. A nyáron szerződtetett  Mhitarjan még az orvosok páciense, még nem is debütált új csapatában, gyakorlatilag ő az Inter egyetlen jelentősebb hiányzója Lukaku mellett.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az összesített statisztikák szerint ez lesz a 233. tétmérkőzésük és a 199. bajnokijuk (utóbbiba a Serie A előtti kompetíciók – Prima Categoria és Divisione Nazionale is be vannak számolva). Mindkettőben a Milan némi hátrányban van az Interrel szemben: 78–69–85 / 307–320, illetve 64–59–75 / 252–288). 2. A Milan legutóbbi két Inter elleni tétmeccsén góltalan maradt (beleszámítva a március-áprilisi kupaelődöntőt is), három egymást követő derbin legutóbb 1980-ban nullázódott le. Amikor háromszor egymás után ki is kapott a bajnokságban és a kupában, még Massimo Giacomini irányításával. 3. Lautaro Martínez közvetlen gólrészes volt mind a négy bajnokiján az idényben (3 gól, 1 assziszt). Hasonlóra csak Zlatan Ibrahimovic (2007–07) és Nicolo Barella (2021–22) volt képes az idény első öt meccsén 2004–05 óta, mióta az Opta a gólpasszokat is regisztrálja komplett elemzéseiben.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

FIORENTINA–JUVENTUS

+ A Fiorentina 79 mérkőzést vesztett és 268 gólt kapott a Juventus ellen, ez több mint bármely ellenfél ellen a Serie A-ban o A Juve 2018. december elseje óta nem nyert a Franchiban (akkor 3–0-ra győzött Bentancur, Chiellini és CR7 góljával); a violák azóta egyszer nyertek, kétszer remiztek a fehér-feketék ellen, legutóbbi négymeccses hazai veretlenségi szériájuk 1999-ben volt a zebrák ellen (3 gy., 2 d.) + Vincenzo Italiano megnyerte legutóbbi meccsét a Juve ellen, előtte viszont sorozatban háromszor vesztett rekordbajnokkal vívott találkozókon; ő lehet az első edző, aki egymás után legyőzi csapatával a torinóiakat Gigi Radice 1992-es hasonló bravúrja óta. o Dusan Vlahovics 11 gólt szerzett első 19 mérkőzésén a Juvéban, 1994 óta csak Cristiano Ronaldo és Gonzalo Higuaín (14-14), valamint Paulo Dybala (12) ért el ennél többet az első 20 meccsén az öreg hölgy szerelésében.

LAZIO–NAPOLI

+ Szeptemberben eddig négyszer találkoztak a Serie A-ban, mind a négyszer a Napoli nyert, miközben minimum 3 gólt szerzett mindig, a négy meccs összgólkülönbsége 15–2 a Partenopei javára. o A Lazio legutóbbi 6 Serie A-meccséből négyszer remizett 2 győzelem mellett, előtte 21 mérkőzésen ikszelt ugyanennyit (12 gy., 5 v.) + Mauruóizio Sarri 114 meccsen vezette eddig a Napolit a Serie A-ban, övé a legjobb meccsenkénti gólátlag a klubtörténetben (2.3 – természetesen 3 pontos győzelemmel számolva); a Lazio mestere viszont elvesztette legutóbbi három mérkőzését egykori csapata ellen. o Azom csapatok közül, melyek ellen legalább hatszor játszott a bajnokságban, a Napoli ellen a legkevésbé veszélyes Szergej Milinkovics-Szavics, a szerb középpályás mindössze egy gólt szerzett és egyetlen gólpasszt sem adott a 13 találkozón, amelyen a déliek ellen pályára lépett.

SERIE A, 5. forduló. Sport1 15:45 ACF Fiorentina–FC Juventus (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport1 17:15 AC Milan–FC Internazionale (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport1 20:30 SS Lazio–SSC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)