Mourinho Romája az élre törhet • SportTV

Mourinho Romája az élre törhet

2022. 09. 04. 11:44    
Olvasási idő: 4 perc

A Roma a negyedik helyről kezdi vasárnapi meccsét, de az élen is zárhatja a játéknapot a Serie A-ban. Ehhez csupán annyi kell, hogy elvigye a Dacia Arenából mindhárom pontot – ez az utóbbi időben jó néhányszor sikerült a „farkashordának”…

Paulo Dybala a Monza ellen már lőtt egy klasszisgólt, meg egy szemfüleset is. Alighanem Udinébe is elviszi magával a góllövő cipőjét… (Fotó: Getty Images)

A Roma ebben az idényben jó néhányszor megkapja majd a vasárnap estoói tévésmeccset, mert rendszeresen csütörtökön lép majd fel az Európa-ligában, míg fő vetélytársai – a jelenlegi BL-esek kedden vagy szerdán tudják le nemzetközi kupakötelezettségeiket. Bár az első hely birtoklása az idény korai szakaszában még inkább pszichológiai előny, egyszerűen élvezi, hogy azokban a magasságokban jár, amelyekre hosszú éveken át csak vágyakozott.
Az első Konferencialiga győztese a jövő héten kezd Európában, a Ludogorec vendégeként lép fel Razgradban, de előtte máh meg kell járnia Udinét is vasárnap este.  A Monza elleni sima 3–0-t az új sztárigazolás Dybala bravúros duplájának és Ibánez kiváló fejesének köszönheti José Mourinho csapata, amely ezzel harmadik győzelmét érte el, csupán az Allianzban hagyott két pontot, amely a rekordbajnok ottonában igazán „megbocsájtható”. Mindössze egyetlen gólt kapott a 360 perc alatt Vlahovics tökéletes szabadrúgásából – a védekezőprofesszor portugál edzőzseni keze nyoma egy év után egyre mutatkozik meg tanítványai játékán. A legutóbbi négy olyan szezon mindegyikében, amikor 10 vagy annál több pontot szerzett a gárda az első négy meccsén, végül ezüstérmes lett, legutóbb a 2014–15-ös idényben. Most Mourinho ugyanezt akarja elérni, vagy egy kicsit jobbat is, s mmivel a scudettóért folyó harc most az idény elején még elég nyíltnak tűnik, a bordó-sárgáknak a legyőzhető kiscsapatok ellen minél több pontot meg kell szerezniük.
Az Udinese márciusban 1–1-et ért el a rómaiak ellen a Dacia Arenában, ez volt az egyik döntetlenjük a kettőből a két együttes 19 legutóbbi meccsén, emellett kétszer győzött, ám 15-ször kikapott a farkasoktól – azaz a bajnoki história nem sok önbizalmat kölcsönöz a friuliai együttesnek. Ugyanakkor a hét közben Beto góljával legyőzték a Fiorentinát, a portugál csatár másodszor talált be az idényben, a Monza ellen ő egyenített idegenben, ez a gól pedig három pontot fogott a fehér-feketéknek. A két egymást követő sikerrel a csapat  pontnál jár, ugyanannyit gyűjtött, mint egy évvel ezelőtt az első négy játéknapon, ráadásul ugyanazzal a gólkülönbséggel. Ám az igazi az lenne, ha az ötödik körre az udineiek elérnék a 10-et, ezzel be is fognák vendégeiket a táblázaton.
Miután néhány változtatást keddebón végrehajtott a csapaton, az El-idény kezdetét is figyelembe véve Mourinho ismét bütykölhet egy kicsit a kezdőjén. Sérülé miatt most nem számíthat Zaniolóra és hosszabb ideig kénytelen nélkülözni az új igazolást, Wijnaldumot. Ám most már számolhat Bellottival, az Európa-bajnok a cserepadról be is állt már a hétközi mérkőzésen. Az ő egyéni statisztikája kiváló a fruiliai csapt ellen (ld. alant). A szélső védők, Zalewski és Celik is kieshetnek a Monza elleni csapatból, de Karsdorp és Spinazzola személyében kiváló játékosok kerülhetnek a helyükön vissza a kezdőbe. Eközben a másik igazolt klassziscsatár, Dybala is kellő önbizalommal készülhet a Dacia Stadionban esedékes csatára, hiszen több gólt szerzett (10) és gólpasszt adott (7) az udineiek ellen, mint bármely más csapat ellen az élvonalban.
Az Udinese nélkülözni kénytelen sokoldalú védőjét, Masinát, aki megsérült a Fiorentina ellen, méghozzá súlyosan a térdén, ezért Nuytinck visszatér az együttesbe. Andrea Sottil mester számíthat viszont Nahuel Pérez szolgálataira, aki letöltötte kétmeccses eltiltását. Ő akár a védelmi hármasban, akár az öttagú középpályássor jobb oldalán kezdhet vasárnap este. Ez azt jelenthetné, hogy Roberto Pereyra visszaérhet a sor középső pozícióinak egyikébe.

Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. A Roma legutóbbi 19 meccséből 17-szer veretlen maradt az Udinese ellen (15 gy., 2 d.), 10-szer ebből kapott gól nélkül őrizte meg a hálóját. 2. Csak egy gólt kapott a Roma az első 4 meccsén, kevesebbet (0-t) egyszer sem, ugyanennyit öt idényben (1962–63, 1980–81, 1992–93, 2013–14, 2014–15). 3. A Roma új szerzeménye, Andrea Belotti 7 gólt lőtt az Udinese ellen a Serie A-ban, csak a Sassuolónak és a Sampdoriának lőtt többet (9-9) az élvonalban. Öt gólban volt részes (3 gól, 2 gólpassz) legutóbbi négy bajnokiából, amelyet a friuliaiak ellen a pályára lépett.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM MECCSÉRŐL

CREMONESE–SASSUOLO

+ Először találkoznak az élvonalban, a másodosztályban és az Olasz Kupában. A Pescara elleni 2016-os odaítélt 0–3-at nem számítva (a pályán 2–1-re nyert a Sassuolo, de ellenfelének ítélték a 3 pontot nem regisztrált játékos szerepeltetése miatt) a zöld-feketék 11 meccs óta veretlenek (8 gy., 3 d.) olyan ellenfelek ellen, amelyekkel előszür játszottak az élvonalban. o A Cremonese elvesztette első hazai meccsét a szezonban (1–2 a Torino ellen), a legutóbbi 7 szezonjából, amikor pont nélkül kezdett otthon, csak egyszer bukta el a második hazai mérkőzését is, még 1979–80-ban Tarcisio Burgnich edzőségével. + A Sassuolo 11-et megnyert legutóbbi újoncok elleni 14 meccséből, beleértve a Lecce elleni 1–0-t a jelen idény 2. fordulójából. o A Cremonese csatára David Okereke (9 gólja van eddig) lehet a hatodik nigériai csatár, aki eléri a tízgólos határt a Serie A-ban Simy, Martins, Osimhen, Makinwa és Obinna után

SPEZIA–BOLOGNA

+ A Bologna veretlen a Spezia elleni legutóbbi négy bajnokiján, azaz a 2020–21-es és a 2021–22-es idényben. A Spezia az egyik a három együttes közül, amelyek ellen a Bologna négyes veretlen sorozatot ért el (a másik kettő az Udinese és a Sampdoria). o A Spezia csak egyetlenegyet nyert meg 11 legutóbbi olyan találkozójából, amelyet emiliai együttes ellen játszott. A kivétel a Sassuolo elleni 2–1 tavaly februárban (5 d., 5 v.). + Ebben az idényben Jakub Kiwior szerelt a legtöbbet (22), tisztázott fejessel (8) a legtöbbször és adta a legtöbb pontos passzt (206) a Spezia játékosai közül. o Marko Arnautovic 3 gólt szerzett és 2 gólpasszt adott eddig a Spezia ellen (ugyanennyi gólban volt részes a Sampdoriával és a Salernitanával vívott mérkőzéseken is). Az osztrák csatár 17 találatából a Serie A-ban 7-et liguriai csapatok ellen ért el.

VERONA–SAMPDORIA

+ A Sampdoria legutóbbi 13 találkozójából csak egyet vesztett el a Verona ellen, 2–0-ra maradt alul 2019 októberében, azóta négyszer legyőzte a Hellast egy döntetlen mellett.  o A legutóbbi négy olyan idényben, amikor a Verona az első négy meccsén nyeretlen maradt, mindannyiszor ki is esett a Serie A-ból (legutóbb 2018–19-ben). + Manolo Gabbiadini 9-et legutóbbi 18 góljából a mérkőzések utolsó 20 percében ért el (benne egyet a Hellas ellen 2021 áprilisában). o A 2001-es születésű veronai Ivan Ilics a legfiatalabb azon játékosok közül, akik az első négy forduló mind a 360 játékpercét a pályán töltötték.

SERIE A, 5. forduló. Sport2 12:15 Cremonese Calcio–US Sassuolo (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 14:45 Spezia Calcio–Bologna FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 Hellas Verona–UC Sampdoria (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:30 Udinese Calcio–AS Roma (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); or)