4 milliárd forintért kelt el Michael Jordan meccsen viselt meze • SportTV

4 milliárd forintért kelt el Michael Jordan meccsen viselt meze

2022. 09. 15. 21:17    
Olvasási idő: 2 perc

Több mint 10 millió dollárt fizetett valaki azért a mezért, amit Michael Jordan az 1998-as NBA-döntő első mérkőzésén viselt – számolt be róla az ESPN. Ennél többet még soha nem fizettek sportmezért, a rekorder eddig Diego Maradona volt.

Az aukció méltó körítést kapott. (Fotó: Getty Images)

A The Last Dance olyan jól dokumentálta Michael Jordan utolsó Chicago Bullsos szezonját (1997-98), hogy talán azok is elkezdtek érdeklődni Jordan, a Bulls, az NBA és a sportrelikviák iránt, akik eddig nem. A Utah Jazz elleni finálé első meccsén viselt Jordan-mezért valaki 10,091 millió dollárt fizetett egy aukción, amelyet a Sotheby’s szervezett. Jóval túlteljesítette az előzetes becsléseket, hiszen 3-5 millió dollár közötti árat jósoltak neki. Ezzel megdöntötte Diego Maradona eddigi rekordját, az ő „Isten Keze”-meccsen, az 1986-os vb-n viselt meze volt eddig ugyanis a legdrágábban értékesített mez, azért 9,28 millió dollárt fizettek még májusban. Maradona előtt az egykori legendás baseball-játékos, Babe Ruth volt a csúcstartó ’’szerény’’ 5,64 millióval, az ő 1918-1920 között viselt dressze 2019-ben kelt el ezen az áron. Az NBA-s csúcstartó Kobe Bryant egyik újoncszezonban viselt szerelése volt, az 2021-ben 3,69 millióért talált gazdát.

Egy másik NBA-döntőben viselt Jordan-mez darabkáiból az Upper Deck készített kártyát, és az egyik ilyen lap, amin Jordan aláírása is szerepelt, 2,7 milliót kóstált 2021 októberében. Ha pedig már kártya: Jordan mezénél csak egy sportrelikviáért fizettek valaha többet, idén augusztusban Mickey Mantle 1952-es Topps baseball-kártyája 12,6 millió dollárt ért valakinek. Mantle kártyája és Jordan meze az a két sporttárgy eddig, ami átlépte a 10 milliós álomhatárt.

A Sotheby’s képviselője, Brahm Wachter így nyilatkozott: „Tapintható volt az izgalom mióta meghirdettük ezt a tárgyat, és nem csak a sportrajongók, hanem azon gyűjtök részéről is, akik a történelem egy ritkaságszámba menő darabkáját szeretnék birtokolni. A rekord és a meghökkentő 20 licit megszilárdította Michael Jordan vitathatatlan GOAT-státuszát, és bebizonyította, hogy a neve és páratlan öröksége még ma is ugyanolyan aktuális, mint 25 éve.”

Az 1998-as NBA-döntő valóban történelmi volt, a The Last Dance elég jól dokumentálta az oda vezető utat. A mai napig az a legnézettebb döntő az NBA történetében, és történetesen az első meccs volt minden idők legnézettebb első meccse az NBA-ben a maga 29,04 millió nézőjével. Most pedig úgy tűnik tehát, hogy nem csak a hatodik meccsre akar emlékezni mindenki: