Mourinho: a jelen a múlt ellen • SportTV

Mourinho: a jelen a múlt ellen

2022. 10. 01. 11:21    
Olvasási idő: 4 perc

BL-hét jön, azaz a „nagyok” szombaton játszanak. (Persze, a tabella szerint mások is nagyok…) Mi most José Mourinhóra koncentrálunk. A Special One, azaz a Speziale Uno csapatával arra a pályára látogat, amelyen tíz éve edzőkirállyá koronázták: a Giuseppe Mezza Stadionba, amelyet a szurkolók több mind hetven éve csak San Sirónak hívnak…

José Mourinhót alighanem most is szeretettel fogadja a San Siro publikuma – a meccs elején legalábbis… (Fotó: Getty Images)

Amikor Nicolo Barella az első öt percben vezetést szerzett az Udinese ellen, s esély volt az Inter egymást követő harmadik győzelme megszerzésére, kevesen gondolták volna, hogy végül vesztesen vonul le a csapat a Dacia Arena gyepéről a végén. Éppúgy alulmaradtak, mint a Milan, a Juventus és a Roma, az idény egyik legkülönösebb fordulójában. Simone Inzaghi csapata harmadik egymást követő idegenbeli mérkőzését vesztette el (2017 óta először), vendéglátója viszont nemcsak egyenlíteni tudott, hanem két kései góllal mindhárom pontot otthon tartotta Friuliában. A Derby della Madonnina kudarca és a Bayerntől elszenvedett BL-vereség után pedig úgy tűnt, Inzaghi rendbe szedte seregét, egy last-minute góllal sikerült legyőzni a Torinót, majd elhozni a három pontot Plzenből is. De nem így történt, a gárda elszenvedte a klub története 10. idegenbeli hármas vereségsorozatát egymás után, négyszer az első nyolcból meg csak 11 évvel ezelőtt kapott ki a milánói óriás.
Ilyen pocsék start megismétlése lehetetlennek tűnik a csapat híveinek. Már csak azért is, mert 7 legutóbbi mérkőzését megnyerte az Inter szombati ellenfele ellen, négyszer még gólt sem kapva közben. Mi több, legutóbbi 10 meccsén ki sem kapott a farkasoktól, ez a legjobb ilyen sorozata a legutóbbi 80 évben.
José Mourinho jelenlegi csapata egy ponttal megelőzi a táblázaton a tíz évvel ezelőttit, miután ígéretesen kezdett ebben az idényben. Az első 5 meccs lehetséges 15 pontjából 13-at megszerzett, ráadásul sikernek minősül, hogy az ex Juve-sztárt, Paulo Dybalát sikerült elhalásznia az Inter elől, de a fővárosiak formája kissé kisiklott a válogatott szünet előtt. Legutóbbi 3 bajnokijukból kettőt elvesztettek – annyit mint az előző 21-ból összesen – , 4–0-ra kikaptak Udinében és szerecsétlen vereséget szenvedtek az Atalantától is. Pedig uralták a meccset, mégis egyetlen Scalvini-lövéssel kikaptak a La Deától. Nagy szerepe volt ebben Dybala hiányának is, az argentin combizomhúzódása miatt nem játszhatott, pedig két góllal nyitott és az csapat 8 góljából 5-ben is tevékeny szerepet játszott a dél-amerikai klasszis. Mivel a higanymozgású csatár szereplése most is felettébb kérdéses, a Roma továbbra is  korábbi gólgyárosa, Abraham, a nyáron szerződtetett Belotti és a nagy nehezen a fővárosban tartott Zaniolo jó szereplésében reménykedhet. S persze, Mourinhónak sem kell plusz motiváció, hogy évtizeddel ezelőtti hatalmas sikerei helyszínén bizonyítson mai tanítványaival.
Eredetileg eltiltás miatt sem játszhatott volna, de mostanra a válogatottban szerzett combsérülése miatt sem számíthat az Inter Marcelo Brozovicra. Pedig a tavalyi idény kezdete óta meccsei 67%-át megnyerte a csapat, amikor a horvát a pályán volt, a hármon viszont, amikor nem játszott, egyszer sem győztek és csak 0.7 pontot szereztek mérkőzésenként. Ugyancsak combsérülés miatt még mindig a csapattól külön edzett Lukaku is, ő sem játszhat, de legalább Calhanoglu visszatérhet az együttesbe. A töröknek persze meccshiánya van, s mivel Brozovic sem lehet a pályán, Mhitarjan Asllanival és Gagliardinivel versenyez az egyik középpályás helyért.  A szélső védő Dumfries a jobb oldalon kezd Inzaghi szokásos 3-5-2-es rendszerében, a holland a legutóbbi két Roma elleni találkozón betalált a fővárosiak kapujába. Elöl Dzeko reménykedik benne, hogy Joaquín Correával szemben a mester őt választja Lautaro Martínez társának korábbi együttese ellen.
Eközben Mourinho számolhat a felgyógyult Kumbullával és El Shaarawyval is, de a holland páros – Karsdorp és Wijnaldum – továbbra is egy jó ideig még bevethetetlen lesz. A válogatottba el sem utazó Dybala maximun a kispadról állhat be, így Abraham ékjátékát Zaniolónak és Pellegrinink kell támogatnia.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter veretlen legutóbbi 10 Roma elleni meccsén (4 gy., 6 d.), csak 1935 és 1941 között volt ennél hosszabb hasonló sorozata, az 12 meccsen át tartott. A sárga-pirosak legutóbb 2017 februárjában nyertek a Meazza-stadionban, 3–1-re 2. Az Inter (-9) és a Roma (-8) benne van abban a három csapatban, amelyek a legtöbb góllal maradtak el az elmúlt szezon 7. fordulójakor elért gólterméstől (a harmadik a Verona, szintén -9-cel). A fekete-kékek 13 gólt szereztek a tavalyi 22-vel szemben, a sárga-pirosaknak 8 van, 2021-ben ilyenkor 16 volt. 3. Denzel Dumfries betalált a legutóbbi két bajnokin a Roma kapujába, csak Giacinto Facchetti szerzett Inter-hátvédként több gólt (3) nála a farkasok ellen.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

NAPOLI–TORINO

+ A Napoli 49 döntetlent játszott a Torinóval (55 győzelem és 32 vereség mellett), ez több mint bármely más ellenfél ellen a Serie A-ban. o A Torino legutóbbi két mérkőzését 1–0-ra veszítette el (az Inter és a Sassuolo ellen). A legutóbbi hármas vesztősorozatához 2020 decemberig kell visszamenni, három gól nélküli vesztes szériájáig meg 2014 decemberéig.  + A Napoli csatára, Giovanni  Simeone eddig 6 gólt szerzett a Torino ellen. Csak a Lazio kapujába talált be többször (8), ha most is eredményes lesz, 2022-ben először szerez két egymást követő összecsapáson gólt. o Nikola Vlasic szerezte a legtöbb gólt (3), találta el legtöbbször a kapu felületét (7), alakította ki a legtöbb helyzetet (11) és került gólhelyzetbe (6), mint bármelyik klubtársa a Torinóban.

EMPOLI–MILAN

+ A Milan megnyerte legutóbbi három Empoli elleni meccsét, csak 2003 decembere és 2006 márciusa között volt ennél hosszabb győzelmi sorozata (4) a toszkánok ellen az olasz élvonalban. o A Bologna elleni 1–0 az Empoli egymást követő második győzelme volta Sere A-ban, ennél többször (3) legutóbb 2017 januárjában sikerült nyernie egymás után + Oliver Giroud az elmúlt három bajnokiján egyaránt a kapuba talált, ennél jobb hasonló sorozata (4) 2017 januárjában volt, még az Arsenalban. Ráadásul a francia csatár 4 gólt szerzett első 7 bajnokiján a 2022–23-as idényben, nyolc évvel ezelőtt az Arsenalban szerzett 5 találata volt a legtöbb, amelyet a három topbajnokságban (Ligue 1, Premier League, Serie A) produkált eddig, amelyekben játszott. o Az Empoli Fabiano Parisije hajtotta végre a legtöbb sikeres cselt a Serie A hátvédjei közül (14), poszttársai közül az öt nagy topligában csak Jérémie Frimpongnak (18) és Nuno Tavaresnek (17) van több ebben az idényben.

SERIE A, 6. forduló. Sport1 14:45 SSC Napoli–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:15 FC Internazionale–AS Roma (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter); Sport1 20:30 Empoli FC–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)