Te lennél 625 ezer dollárért NBA-kabala? • SportTV

Te lennél 625 ezer dollárért NBA-kabala?

2022. 10. 02. 10:18    
Olvasási idő: < 1 perc

Még kabalaként is megéri az NBA-ben dolgozni: a mascotok átlagfizetése évi 60 ezer dollár, a legjobban kereső kabala, a denveri Rocky pedig 625 ezer dollárt vághat zsebre.

Természetesen nem az NBA-játékosok minimumfizetéséhez (ami tapasztalattól függően 1 017 781 és 2 905 851 dollár között mozog majd a 2022-2023-as idényben) képest érdemes összehasonlítani az NBA-kabalák javadalmazását, de a 45 ezer dolláros amerikai átlagfizetés fényében azért már érdemes egy (de inkább több…) pillantást vetni arra is. Merthogy a Boardroom médiaügynökség kimutatása szerint a ligában a szórakoztatás egyik alappillérét jelentő kabalák éves átlagfizetése 60 ezer dollár. Egy-egy kabala alapfeladatai közé tartozik az ajándékosztás, a pózolás és a szurkolók lelkesítése, a legjobbak viszont képesek a félpályáról, a kosárnak háttal állva is „hármast” dobni, illetve akrobata mutatványokkal szórakoztatni a nagyérdeműt.

A legjobbak legjobbja a Denver Nuggets kabalája, Rocky, aki évi 625 ezer dollárt keres, mintegy tízszeresét egyátlagos kollégájának. Persze, még így is csaknem 400 ezerrel kevesebbhez jut hozzá, mint a legrosszabbul fizetett NBA-játékosok… Persze, Rocky a maga műfajában így is hatalmas király, hiszen már 2006-ban beválasztották a Mascot Hall of Fame-be.

Az alapfizetést tekintve a chicagói Benny, a bika a második a maga 200 ezer dolláros keresetével. Ő az NBA-ben legrégebben szolgáló kabala, 1969 óta szórakoztatja a Bulls nézőit. A Phoenix Suns Gorillája (Bob Woolf személyesíti meg) is nagyjából ebben a régióban keres (immár több mint 1200 NBA-meccsen lépett fel), de a Houston Rockets Clutch-ja, az Oklahoma City Thunder Rumble-ja (egy bölény) és a Charlotte Hornets Hugója (naná, hogy lódarázs) is hatszámjegyű összeget tehet zsebre.

Ugyanakkor a szakma veszélyes is. Bangót, a Milwaukee Bucks kabaláját életre keltő Kevin Vanderkolk 13 éves szolgálata alatt kétszer szakította el a keresztszalagját, egyszer pedig bokasérülést szenvedett, így nem csoda, hogy a sérülések utóhatásaként 2014-ben, 36 évesen vissza kellett vonulnia. Ehhez képest Raptornak, a Toronto mascotjának az Achilles-ín-szakadása szinte semmiség…

A Sport TV élőben követi nyomon az NBA 2022-2023-as idényét.