„Váratlan rangadó” Bergamóban • SportTV

„Váratlan rangadó” Bergamóban

2022. 10. 09. 10:34    
Olvasási idő: 4 perc

A vasárnapi hat Serie A-mérkőzésből három élőben kerül a Sport2 képernyőjére, egyet az AMC Mikro applikáción nézhetnek meg, míg kettő felvételről kerül adásba este 11 után. Fellép a héten a nemzetközi kupaszíntéren (is) brillírozó Napoli, a múlt héten Milánóban rangadót nyerő Roma is, de a nap meccse a „váratlan rangadó”, a jelenleg második helyet birtokló Atalanta mérkőzése a harmadik helyezettnél Udinében.

Luis Muriel 14. udineiek elleni bajnokiján 12. góljára készül excsapata ellen (Fotó: Getty Images)

Öt, sorozatban elért győzelem – közte a Roma és az Inter elleni látványos siker – után a válogatott szünetet követően az Udinese idegenbeli meccsen lépett fel a Serie A-ban Veronában korábbi edzője Gabriele Cioffi jelenlegi csapata ellen. Az utolsó 20 perc előtt nem alakult minden jól Andrea Sottil csapatának, ám a hosszú hajrában a házi gólfelelős Beto duplája és a nyári szerzemény Jaka Bijol gólja újabb sikerhez segítette a fehér-feketéket, az már a harmadik volt negyedik idegenbeli fellépésén. A klubtörténet során csak egyszer nyert meg a csapat sorozatban több meccset – 8-at 2013 áprilisa és májusa között, Francesco Guidolinnal a kispadon – , s most már egyre több szó esik arról, hogy júniusban európai kupahelyre futhat be a friuliai együttes. Egy ponttal van csak elmaradva a listavezetőtől, vasárnap délutáni győzelemmel 22-re szaporíthatná pontjai számát, az előző idényben 11 mérkőzés alatt sem hozott ennyit össze.
Mióta Cioffit felváltotta Sottil, az Atalanta korábbi védője a kispadon, az új mester 30 év óta a negyedik olyan vezetőedző lett, aki első 8 meccséből 6-ot megnyert új csapatával, ezzel szeptemberre kiérdemelte a Serie A legjobb edzője havonta odaítélt címét. Ám most újabb roppant erős ellenfelek igyekeznek megtörni ezt a lendületet.
Az Atalanta az Udinese ellen veretlen 9 legutóbbi meccsén – ezekből 7-et megnyert – ezen a héten egészen más fehér-fekete együttessel találja szembe magát, amely folytatni kívánja eddigi szenzációs védőjátékát. Az egymást követő, kapott gól nélküli győzelmeket követően Lookman betalált Luis Muriel kiváló szólót követő beadásából, ezzel a Fiorentinát is legyőzte a csapat, s mindössze három kapott góllal áll a liga táblázatának második helyén. Az első Napolitól csupán kevésbé jó gólkülönbsége választja el, ugyanakkor 23 szerzett pontjánál még sosem volt többje eddig a szezon ezen szakaszán. Mesterének, Giampiero Gasperininek ez lesz a 300. mérkőzése a bergamóiak kispadján. Európa öt topbajnokságában 2016 óta csak Pep Guardiola, Jürgen Klopp és Diego Simeone irányított többet egy klubnál. A nagy tahktikus mester gyakorlatilag újraszervezte csapatát az előző idény csapnivaló eredményei után, a mostani együttes senkitől sem ijed meg, még idegenben sem. Négy meccsét nyerte meg eddig a szezonban idegenben, 6–0-s gólkülönbséggel!
Az Udinese a folytonosság érdekében aligha változtat kezdő összeállításán, bár Beto ötödik góljával esetleg mégis kezdő lesz, kiszorítva Successt a rajtoló 11-ből. Roberto Pereyra folytathatja a jobb szélen, az argentin középpályás nemcsak csatlakozhat Gerald Deulofeuhoz a gólpasszok számában, hanem a legutóbbi két meccsén gólt is szerzett az Atalanta ellen.
A házigazda csapatból csak a hosszabb ideje sérült Masina hiányozhat, a vendégcsapat hiányzólistája viszont bővül, Gasperininek ismét rögtönöznie kell. Fiatal védőit, Scalvinit és Okolit alighanem ismét együtt szerepelteti, mert Rafael Tolói csatlakozik a „pálya széli különítményhez”, Palominihez és Djimsitihez, akik még mindig nem bevethetők. Az első számú kapus, Musso és Zapata is kimarad, ezért a volt Udinese-csatár, Muriel – aki 11 gólt szerzett exklubja ellen –, vélhetőleg ismét Lookmannal alkot csatárpárt.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Harminc gól esett a két csapat legutóbbi 6 meccsén, ez ötgólos mérkőzésenkénti átlag; azon csapatok közül, amelyekkel 50-nél többször meccselt, az Udinese ellen a legmagasabb az Atalanta gólátlaga, 1.3 (100 gól 76 találkozón).  2. Az Udinese minden 21 labdaérintése az ellenfél 16-osán belülre esik, ez a legjobb ilyen érték az egész liga 18 csapata közül.  3. Luis Muriel (59 meccsen 11 gólt lőtt udinei színekben) 13 bajnokin 11-szer talált be a fehér-feketék kapujába, 5-ször ebből Atalanta-játékosként, egykori klubja tehát egyszersmind kedvenc ellenfele is.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK NÉGY MECCSÉRŐL

TORINO–EMPOLI

+ A Torino ellen 20 meccsből 26-szor veretlen maradt az Empoli a Serie A-ban, köszönhetően 7 győzelmének és 9 döntetlennek. o A Torinio elvesztette legutóbbi három bajnoki meccsét. Legutóbb sorozatban négyszer 2020 januárjában és februárjában kapott ki (összesen hatszor egymás után, Mazzari és Longo edzőségével), a legutóbbi edző, akivel négyszer zsinórban vesztette a gránátvörösök, Walter Mazzari volt 2018 márciusában. + Antonio Sanabria 22 Serie A-góljából a legelsőt az Empolinak lőtte, még a Genoa színeiben 2019. január 28-án. Legutóbbi három találatát egyaránt idegenben érte el, legutóbbi hazai góljáig január 29-ig kell visszalapozni, azt a Sassuolo ellen szerezte. o Mattia Destro két gólt szerzett a Torino ellen a Serie A-ban, közte a legutóbbi idegenbeli meccsén elért ellenük (2021. október 22-én, még Genoa-játékosként). Nem talált a kapuba 15 bajnoki óta, csak egyszer volt ennél hosszabb gólapálya 2018 márciusa és 2019 februárja között.

CREMONESE–NAPOLI

Hvicsa Kvarachelia a legszaporább debütáns gólszerző a Npoli történetében Edinson Cavani óta. Akár ő is szerezhetné a nápolyiak második gólját, amely klub történetének 3500. Serie A-találata lesz (Fotó: Getty Images)

+ A Napoli legutóbbi 7 tétmeccsén veretlen a Cremonese ellen (4 gy., 3 d.), legutóbbi vereségét 1994. szeptemberében kapott ki legutóbb (2–0-a) a cremonaiaktól. o A Cremone legutóbbi két meccsét nem veszítette el a Napoli ellen (két döntetlen, Luigi Simoni irányításával), még sosem úszott meg a Partenopei ellen három egymást követő mérkőzést veretlenül. + A legutóbbi meccsen David Ciofani 37 évesen és 62 naposan lett a legidősebb gólszerző a cermonaiak klubtörténetében; élvonalbeli karrierje alatt egyszer ért el két egymást követő találkozón is gólt, 2019 áprilisában a Parma és a Fiorentina ellen. o Hvicsa Kvarachelia 5 gólt szerzett eddig, az egyetlen játékos, aki debütánsként többet ért el ennél a Napoliban, Edinson Cavani volt a 3 pontos győzelmi érában (1994 óta), ő az első 10 mérkőzésén 8-szor talált a kapuba.

SALERNITANAVERONA

+ A Salernitana nem nyert öt bajnoki óta (3 d., 2 v.), legutóbbi négy meccse mindegyikén kapott legalább két gólt, története során az élvonalban még sosem fordult elő olyan ötös sorozat, amelyben egynél több gólt kapott volna egymás után. o A Hellas 4 mérkőzéses veretlen sorozatot épített fel idegenben campaniai ellenfelek ellen (2 gy., 3 d-), amely egy 13 meccsen vereségsorozatot követett a régióban. + Boulaye Dia az egyetlen Salernitana-játékos, aki debütáló idényében kettőnél több gólt szerzett (3), emelett egynél több asszisztpasszt is adott (2). o A Verona védője Josh Doig a legfiatalabb játékos a Serie A-ban, akinek három gólhoz is közvetlen köze volt ebben az idényben az olasz élvonalban (2 gól, egy gólpassz).

ROMA–LECCE

+ A Roma nyolcat megnyerte legutóbbi 9 bajnokijából a Lecce ellen (2.4-es szerzettgól-átlaggal), a kilencediket elvesztette 4–2-re 2012. április 7-én. o Egyetlen győzelme után az Olimpicóban (3–2, 1986. április 20-án) a következő 15 meccsén nyeretlen maradt a déli csapat a fővárosban (2 d., 13 v.). + A Lecce az egyetlen csapat, amely ellen Paolo Dybala egy mérkőzésnél többet játszva minden egyes fellépé, a Roma csatára legutóbbi két találkozóján eredményes volt, háromszor egymás után előszö iratkozhatna fel a góllövőlistára 2020 júliusa óta, amikor 5-ször egymás után gólt szerzett (a harmadikat ezekből éppen a Lecce ellen). o Gabriel Strefezza a legutóbbi két mérkőzésén betalált, a legutóbbi Lecce-játékos, aki háromszor egymás után eredményes volt, Luis Muriel, aki 26. éve betöltése előtt 2012-ben vitte véghez ezt.

 SERIE A, 8. forduló. Sport2 12:15 Torino FC–Empoli FC (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 14:45 Udinese Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); AMC Mikro  15:00 UC Salernitana 1919–Hellas Verona (felv., kommentátor: Engyel István; Sport2 17:45 Cremonese Calcio–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:30 AS Roma–US Lecce (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 23:00 Monza Calcio–Spezia Calcio (felv., kommentátor: Fülöp László)