A Lazio célja a virtuális dobogó • SportTV

A Lazio célja a virtuális dobogó

2022. 10. 10. 12:43    
Olvasási idő: 2 perc

A 9. játéknap végén már csaknem a negyedéhez érkezik a Serie A 2022–23. évi idénye. Az egyetlen hétfőre maradó találkozón a Lazio azzal a céllal lép pályára, hogy elvigye mindhárom pontiot Firenzéból, s ezzel a 3. helyre rakétázzon előre a táblázaton. Hazai győzelem esetén a violák a 9. vagy a 10. helyre lépnének előre a jelenlegi 13.-ról.

A 300. bajnokiján pályára lépő Ciro Immobile idénybeli hatodik góljával ünnepelné a kerek számú meccsmennyiségét… (Fotó: Getty Images)

Maurizio Sarrit nem mindig dicsérték a Lazióban végzett munkájáért a sok döntetlen idején, de mostanság egyre több elismerést kap tevékenységéért az Olimpicóban. 2022-ben mindössze öt vereséget szenvedett csapatával, ebben az idényben pedig csak egyet, amikor otthon 1–0-s vezetés után kikapott az együttes a veretlen – s jelenleg is listavezető – Napolitól. Emiatt állt a gárda „csak” a 4. helyen a tabellán a forduló előtt, az említett kudarcra azóta három egymást követő, kapott gól nélküli győzelemmel reagált. Bár az ellenfelek nem voltak túl acélosak, ezek a sikerek megtartották a fehér-égszínkékeket a közvetlen élcsoportban, amelynek tagjai kiéhezve várják, hogy a Napoli botlásával esetleg előzhessenek. A fővárosiak gólvágó ikonja, Ciro Immobile a csapat 17 góljából csupán ötöt szerzett, de Sarri mester ezt afféle bónusznak tekinti, hiszen az utóbbi időben nem építhetett a klublegenda eredményességére.
Az előző idényben 7. Fiorentina trénere, Vincenzo Italiano reménykedett ebben az idényben is a hasonló folytatásban, mert az átigazolási piacon nyáron aktívan tevékenykedett a klub vezetősége. Most azonban nő rajta – és a csapaton – a nyomás, mert csupán a középmezőnyben szerepel a gárda, és inkább hátra kell tekingetnie a táblázaton, a kiesőjelöltek felé. Idénybeli három győzelmük közül kettőt a kiesőzóna csapatai ellen arattak a violák, s kettő kivételével az összes góljuk ezen a két találkozón született. Becsületükre legyen mondva, a múlt héten jócskán megszorongatták a jelenlegi 2. Atalantát, csupán 1–0-ra kaptak ki Bergamóban, majd az idény legjobb teljesítményével 3–0-ra nyertek Edinburghban a Hearts ellen a Konferencialiga csoportkörében. A Real Madrid korábbi játékosa, Luka Jovics Skóciában érte el idénybeli második találatát, véget vetve augusztus 14. óta tartó gólaszályának. Normális esetben Italiano gálacsapatával állt volna ki a nemzetközi porondon, de mégis tartalékos együttessel érte el azt a jelentős sikert. Attól függően, kockáztatnak-e az erőnlétileg nem teljes fitt Milenkovics szerepeltetésével, a védelem változatlan maradhat, a többi poszton azonban lehetnek cserék Jovics és Amrabat időleges kiesése miatt. Emellett még Barák ls Ikone szereplése is felettébb kétséges a hazai együttesben.
Sarri megfontolja, hogy a Speziát 4–0-ra „tönkreverő” összeállításában küldje fel a csapatát a pályára a Franchi-stadionban is. Annak ellenére, hogy Luis Alberto hol kezdett, hol nem, a mester most alighanem az induló 11-ben hagyja a középpályássor centrumában. Az egyetlen sérülés miatti hiányzó a középső védő Casale, így továbbra is a Martinez, Julio belsővédő-kettőssel áll fel a négytagú védelem.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina csupán egyetlenegy mérkőzést nyert meg legutóbbi 10 bajnokijából a Lazio ellen (2 d., 7 v.), 2021. május 8-án Dusan Vlahovics duplájával 2–0-ra.  2. A Lazio legutóbbi két Serie A-meccsén gólt sem kapott a Fiorentinától, ennél hosszabb ilyen sorozata a violák ellen 2013 és 2015 között fordul elő (akkor 4 meccsre sikerült). 3. Ciro Immobile eljuthat a 300. bajnokijáig (a mérkőzés előtt 299-nél tart), ezeken 187 gólt ért el, ez minimum 32-vel több a összes 300-asnál, akik 1994 óta megközelítették ezt a határt. Mögötte Zlatan Ibrahimovicnak 155 gólja van (de „csak” 279 mérkőzésen), Hernán Crespónak pedig 143 volt, amikor a 300. Serie A-találkozóján a pályára lépett.

SERIE A, 9. forduló. Sport1 18:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Engyel István és Fülöp László); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Mészáros Ábel); Sport1 20:30 ACF Fiorentina–SS Lazio (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)