Amikor csapattársak bunyóztak az NBA-ben • SportTV

Amikor csapattársak bunyóztak az NBA-ben

2022. 10. 12. 18:00    
Olvasási idő: 4 perc

A közelmúltban nagy botrányt kavart egy felvétel arról, amin a Golden State Warriors edzésén Draymond Green jóformán KO-zta csapattársát, Jordan Poolet. nem ez volt az első bunyó az NBA történetében, de videón még nem láttunk hasonlót az NBA-ről.

A döntőben még minden csodálatos volt. (Fotó: Getty Images)

Mikor lehet csodálatos a hangulat egy NBA-csapat háza táján, ha nem akkor, amikor címvédőként, rengeteg rutinos veteránnal és legalább annyi szépreményű tehetséggel készül az új szezonra? Merthogy a Warriors ebben a helyzetben van épp. 2022-ben megszerezte az elmúlt nyolc évben negyedik bajnoki címét, még mindig a keret tagja Steph Curry, Klay Thompson Draymond Green és Andre Iguodala, van egy All-Starjuk Andrew Wiggins személyében, és ott vannak mellettük azok a fiatalok, akikben van annyi potenciál, hogy idővel átvehetik a stafétát majd tőlük: Jordan Poole, James Wiseman, Jonathan Kuminga, Moses Moody.

Az NBA sajátossága, hogy a jó játékosokat meg kell fizetni, még akkor is, ha te draftoltad őket, és ebből a kilenc játékosból hetet a Warriors választott ki. Az NBA-ben – a többi major ligához hasonlóan – transzparensek a fizetések. Mindenki tudja, ki mennyit keres, ráadásul azt is tudjuk, kivel, mikor tárgyalnak épp egy-egy hosszabbításról. Poole és Green esetében ez lassan aktuális lesz, egyikük egy harcedzett veterán, másikuk egy remek képességű fiatal. Egyikük a liga egyik legszókimondóbb, egyébként minden hájjal megkent rutinrókája, másikuk egy virtúz kosaras nagy szájjal.

Aztán egy múltkori edzés után arról szóltak a hírek, hogy ők ketten összeakaszkodtak, és hogy a klub ezt házon belül oldja majd meg. Ilyet már hallottunk, általában idővel elfelejti mindenki. Azonban nem sokkal később olyan történt, ami korábban még soha. A felvételt eladták a TMZ-nek, és a TMZ ki is tette mindenhova:

Csúnya, nem? Tehát a cukormáz helyett most egy picit a sebeket nyalogathatja a címvédő, válságkommunikációs üzemódban van a Warriors.

Talán nem is számít, mi vezetett ide, hogy mit és hogyan mondtak egymásnak, az nyilvánvaló, hogy ez nem egy kis tasli volt, hanem egy olyan ütés, amivel Green KO-ra ment.  A kérdés inkább az, mi lesz ezután? Green azóta sajtótájékoztatót tartott, elnézést kért mindenkitől, és bejelentett, egy időre eltávolodik a csapattól, hogy gyógyuljanak a sebek. Azóta eltelt pár nap, és Steve Kerr vezetőedző bejelentette, hogy csütörtökön újra edzésbe áll Green, akit egyébként meg is büntetnek. Poole állítólag profi, nincs harag, és az ő véleménye is fontos volt azzal kapcsolatban, mikor térhet vissza Green. Egyébként a játékán nem tűnik úgy, hogy nagyon megviselte a dolog, a Lakers ellen például remekelt azóta:

Nem tudjuk, mi lesz a folytatás, most találgatás van. Van, aki szerint, ha jól kezdi a szezon a Warriors, szépen lassan elfelejti ezt mindenki, míg mások szerint Greennek már nincs sok ideje a Warriorsnál. Meglátjuk, de azt hozzá kell tenni, hogy ennek a bunyónak a megítélésben nagyon sokat nyom a latba, hogy láttuk videón is azt, ami egyébként az edzőteremben szokott maradni. Volt már pár olyan bunyó egy-egy csapatnál, amiről később hallottunk, de sosem láttuk videón. Például ezek a leghíresebbek:

Michael Jordan vs Steve Kerr

1995-ben, Michael Jordan első visszatérése után épült minden idők legjobb csapata, a 72-10-es alapszakaszt produkáló Chicago Bulls. Steve Kerr – a Golden State Warriors jelenlegi vezetőedzője – Jordan szempontjából új fiú volt, és egy edzésen ő védekezett rajta. Kerr úgy felbosszantotta Jordant, hogy előbb szó-, majd ütésváltás zajlott közöttük. Kerr azt mondja, tudja, ha valódi bunyó lett volna, azt nem éli túl, de az ügy elsikkadt, mindketten maradtak a klubnál, és nyertek zsinórban három bajnoki címet.

Shaquille O’Neal vs Scott Skiles

A szerint Shaquille O’Neal egyszer összeugrott egy csapattársával, Larry Krystkowiakkal, amire Skiles azt javasolta, hogy ne színleljék a bunyót, hanem tényleg csinálják. Erre O’Neal előbb megütötte őt, majd fojtogatta is. Skiles akkor már rutinos veterán volt, O’Neal tejfelesszájú kamasz, Skiles nyáron távozott, O’Neal pár évvel később, de állítólag nagyon jóban vannak azóta is.

 Shaquille O’Neal vs Kobe Bryant

Talán a leghíresebb csapattársak közötti vetélkedés a Lakers két legendája között zajlott hosszú éveken át. Ennek a csúcspontja az volt, amikor egy edzésen Shaq és Kobe nem egy csapatban szerepelt, és egymásnak mentek. Természetesen itt is mivanmivannal kezdődött minden, majd Shaq megpofozta Kobe-t, ezútan csattantak volna a nagyobb ütések, de szerencsére egy sem talált, és szét tudták szedni őket a többiek. Ez a konfliktus a két alfahím között nem múlt el, míg csapattársak voltak, és Shaqet 2004-ben Miamiba cserélték. Később kibékültek.

Zach Randolph vs Ruben Patterson

Volt régen a Portland Jail Blazers. Nem véletlen hívták így a csapatot. Zach Randolph ott játszotta első éveit a ligában. Csapattársai, Ruben Patterson és Qyntel Woods összeszólalkoztak, és Randiolph segíteni akart Woodsnak, ezért behúzott egyet Pattersonnak, akinek eltört a szemgödör alatti csont az arcában. Ez a bunyó nem a résztvevők miatt híres, hanem mert a beszámolók szerint utána pár napig Randolph nem mert hazamenni, helyette egy másik csapattársánál, Dale Davisnél lakott, mert félt, hogy Patterson megpróbálja lelőni. Oké, mondjuk Pattersonnak volt előélete…

Gilbert Arenas vs Javaris Crittenton

Ez kakukktojás. Ők csak fegyvert fogtak egymásra…

Bobby Portis vs Nikola Mirotic

Ez a legutóbbi nagyobb bunyó, amiről sokat cikkeztek egykor. Mirotic már nem játszik az NBA-ben, helyett Barcelonában brillírozik. Portis viszont otthonra lelt MIlwaukeeban. Öt éve abból volt botrány, hogy ők ketten nagyon durván összeverekedtek. Valójában Mirotic kétszer meglökte Portist, aki végül behúzott neki, és a spanyolnak eltört az arccsontja. Portis nyolc meccsre el lett tiltva, Mirotic 23 meccset hagyott ki, de mikor visszatért jól ment nekik a játék. Idővel azonban távoztak a klubtól.

Bárhogy is lesz Greennl, az biztos, hogy a Sport TV-n lehet majd követni a következő NBA-szezon is, ami szeptember 15-én egy Allye-ooppal veszi kezdetét. Aztán nagyon bekezdünk: Az első játékhéten pedig már láthatjuk is a címvédőt többször is. Hat meccset adunk élőben teljes egészében, és jelentkezünk egy NBA 360 körkapcsolással is.

Alley-oop: október 15., szombat 19:45, Sport1 (élő)

Boston Celtics – Philadelphia 76ers: október 19., szerda 1:30, Sport1 (élő); 14:15, Sport1 (felv.)

Golden State Warriors – Los Angeles Lakers: október 19., szerda 4:00, Sport1 (élő); 23:00, Sport2 (felv.)

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers: október 21., péntek 4:00, Sport1 (élő); 22:15, Sport2 (felv.)

NBA360, körkapcsolás: október 22., szombat 1:00, Sport1 (élő)

Golden State Warriors – Denver Nuggets: október 22., szombat 4:00, Sport1 (élő); 11:15. Sport2 (felv.)

Alley-oop: október 22., szombat 14:45, Sport1 (élő)

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs: október 23., vasárnap 0:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Portland TrailBlazers: október 23., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)