Torinói városi rangadó a javítás igényével • SportTV

Torinói városi rangadó a javítás igényével

2022. 10. 15. 09:20    
Olvasási idő: 4 perc

A nap három mérkőzésén fellépő hat együttes közül a második Atalanta a legjobb a táblázaton, a hagyományok miatt azonban mi a torinói városi derbit választottuk a hosszabb bevezetés tárgyául.

Bremer (balra) és Dusan Vlahovics februárban még egymás ellen küzdöttek a Derby della Molén, most csapattársakként együtt harcolhatnak az öreg hölgy sikeréért a Toróval szemben (Fotó: Getty Images)

Csapnivaló idényt fut a Serie A-ban mindkét torinói együttes: a rekordbajnok Juve a 8., már tízpontos hátrányt felhalmozva a vezető Napolihoz képest, a szezon előtt még nemzetközi kupaálmokat dédelgető Torino meg csupán a 10., nyolcpontos deficittel az Ekl-helyezést (6.) elfoglaló Roma mögött.
Mindig az elégedetlenség jele, ha valamely olasz élcsapat tagjait külön összetartásra rendelnek az aktuális forduló előtt – most ez történt a Juve játékosaival, miután a fehér-fekete sztárcsapat megalázó verséget szenvedett Haifában a „BL-törpe” Maccabitól. Az izraeli csapat egy héttel ezelőtt is jó benyomást keltett az SAllianz Stadionban, pedig korábban csúcsszinten igen kevés pontot szerzett, illetve gólt ért el. A Sany Ofer Stadionban aztán 2–0-re megverte Massimiliano Allegri csapatét, további gúnyos hangú kritikák özönét zúdítva a korábban oly sikeres Juve-edzőre. Pedig azokból jutott korábban is bőven a mesternek, hiszen csapat legutóbbi 8 tétmeccséből ötöt is elvesztett, s most a BL-ben is behozhatatlan ötpontos hátrányba került a vezető PSG, Benfica kettős mögött. S a már említett bajnoki kudarcsorozat egyik számszerű fokmérője, hogy legutóbbi hat idegenbeli meccsükön nyertlenek maradtak a  Sere A-ban. Ugyanakkor akad biztató számsor is a zebrák híveinek: legutóbbi 32 bajnokijukból csak egyszer kaptak ki a Torótól 23 győzelem mellett, és 2015 óta veretlenek a városi riválistól.
Noha a Torinónak a legutóbbi Derby della Molén sikerült ikszelnie (1–1), legutóbb kapott gól nélkül 2008-ban végzett óriás szomszédjával, 40 találkozóból 22-szer kapitulálva az azóta eltelt időben. Ivan Juric együttese korábban a kíméletlen Napoltól kapott ki, majd a múlt héten az Empolit sem sikerült megvernie, négyesre hizlalva ezzel nyeretlen meccsei sorozatát. Mi több, örülnie kell, hogy Szasa Lukics a 90. percben megmentett egy pontot, amellyel együtt most 11 van, s ez csak kettővel kevesebb a Juvéénál. Viszont a csapat csak két győzelmet számlál 12 kólegutónni hazai mérkőzésén, a legutóbbi 8-ból ötször gólt sem sikerült szereznie. A Torónak a jövő héten a Cittadella elleni Olasz Kupa-meccsen kell helytállnia, majd a meglepetéscsapat Udinese és a bajnok Milan következik a Serie A-ban, azaz  Juric tanítványainak a gyengélkedő városi riválist le kell győzniük, persze leküzdve a pszichológiai akadályt, amelyet a városi rangadó körüli felhajtás mindig a többszörösére növel…
A Juve és Allegri gondjait növeli, hogy a két korábbi bajnoki kihagyó Di Maria combizomsérülést szenvedett Haifában, így a Toro ellen sem szerepelhet, sőt novemberig egyáltalában nem léphet pályára. A vb-n azonban játszhat, akárcsak Pogba, aki Chiesával együtt még mindig nem bevethető – ez nem vigasztalja klubja a híveit.  De Scigliónak is combproblémái vannak, Alex Sandro lesz tehát a balhátvéd, s Filip Kosztics is kezdhet a középpályássor bal oldalán, persze ha Allegri a 3-5-2-t választja. Abban az esetben Milik kerülne a kezdőbe Vlahovivcs társaként.
A házigazdák kerete jóval épebb, Juric ha akarná, a legutóbbi meccs kezdőjét meg is ismételhetné. Ám ha Mergim Vejvodát nem játszatja a horvát mester, a középpálya két szélére Aina és Lazaro kerül. SAz ék Sanabria volt a legutóbbi torinói játékos, aki 2000 ót a duplázni tudott a Juve ellen, ám a paraguyi csatár közel 9 hónapja nem talált be hazai találkozón a Stadio Grande Torinóban…
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino hálója legutóbb 2008.február 26-án maradt érintetlen a Juve ellen, akkor Walter Novellino csapata 0–0-ra végzett Claudio Ranieri együttese ellen. 2. 2015-ig kell visszamenni ahhoz, hogy a Juvének annyira kevés pontja legyen (12) az első 9 meccs után, mint most (13), a nagy változás akkor a 11. fordulóban éppen a Torino ellen jött el, amikor az öreg hölgy 15 meccses győzelmi sorozatba kezdett.  3. Dusan Vlahovics a legtöbb meccset a Serie A-ban a Torino ellen játszotta (8), ugyanakkor a szerb csatár egyetlen gólt szerzett a gránátvörösök ellen (még a Fiorentina játékosaként 2021 augusztusában, ez negatív rekord olyan csapatok ellen, amelyekkel legalább 7-szer találkozott eddigi pályafutása során.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

EMPOLI–MONZA  

+ Az Empoli csak egyetlenegyet vesztette el legutóbbi 8 újonc elleni találkozójából: 1–2 a Venezia ellen 2021 szeptemberében (2 gy., 5 d.). Viszont a legutóbbi clean sheetje ilyen csapat ellen csaknem féltucat éve volt. 2016 decemberében (2–0 a Cagliari ellen). o A Monza legutóbbi három bajnokiját kapott gól nélkül nyerte meg, a legutóbbi újonc, amely négy egymást kövező meccsen megúszta érintetlen jálóval, a Bologna volt 2016-ban, a legutóbbi négyszer sorozatban nyerő újonc pedig a Juventus 2008-ban. + A legutóbbi bajnokin a Torino ellen Mattia Destro, az Empoli csatára véget vetett 16 mérkőzésnyi gólcsendjének, először betalálva 2022 februárja óta, amikor a Genoa játékosaként a Salernitana ellen szerzett gólt. Egymást követ meccseken pedig legutóbb 2021 októberében szerzett gólokat, akkor négyszer egymás után is. o Stefano Sensi az egyetlen Monza-játékos az idényben, aki egy gólnál többet szerzett, a 8 betaláló játékos közül neki van csak kettője –  ugyanakkor 5-ször játszott edig azEmpoli ellen anélkül, hogy gólt szerzett vagy gólpasszt adott volna.

ATALANTA–SASSUOLO

Luis Muriel lehet a második kolumbiai „gólszázados” a Serie A történetében, ha szombaton a Sassuolo kapujába is betalál (Fotó: Getty Images)

+ A Sassuolo legutóbb megverte az Atalantát (2–1), véget vetve ezzel 15 meccses nyeretlen sorozatának a bergamóiak ellen (5 d., 10 v.) o Az Atalanta a legutóbbi 5 hazai bajnokija mindegyikén győzött a Sassuolo ellen, mindegyik találkozón legalább kétszer betalálva (összesen 16 góllal) – legutóbb 2017. április 8-án vesztett pontokat ellene (1–1) + Luis Muriel (99) lehet a 24. külföldi játékos a ligában, aki eléri a 100 gólos határt, s egyben a második kolumbiai, csapattársa, Duván Zapata (106) után. Ha betalál, az Udinese ellen szerzett gólja után most először ér el gólt egymást követő bajnokikon április óta o Az Inter elleni találatának köszönhetően Davide Frattesi már 3 gólos a Serie A-ban, ez csak eggyel kevesebb, mint amennyit az azt megelőző 36 találkozón összesen elért – ez lehet az 50. mérkőzése a Sassuolóban, ha edzője pályára küldi.

SERIE A, 10. forduló. Sport2 14:45 Empoli FC–Monza Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport2 17:45 Torino FC–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport2 20:30 Atalanta BC–US Sassuolo (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)