Veszít-e pontot valamelyik élcsapat? • SportTV

Veszít-e pontot valamelyik élcsapat?

2022. 10. 16. 11:18    
Olvasási idő: 5 perc

Az első hat helyezett közül csak az Atalanta lépett pályára szombaton a másik öt élcsapat meccse vasárnapra maradt. Ketten közülük egymás ellen játszanak, pályán lesz az éllovas Napoli és az örökranglista-második Inter is, de a „nap meccsének” mi a bajnok Milan veronai vendégjátékát választottuk.

Idén májusban Sandro Tonali duplájával vitte el mindhárom pontot a bajnoki cím felé igyekvő Milan a Stadio Bentegodiból (Fotó: Getty Images)

Miután Tomori Fikayót a 18. percben kiállították, a Milan visszavágási esélyei jócskán visszaestek, majd elé is enyésztek a Chelsea ellen a BL-ben otthon, a vége a londoni 0–3 után „csak” 0–2 lett. Ezzel a rossoneri visszaesett a 3. helyre, két fordulóval az őszi csoportkör vége előtt csupán Európa-ligás folytatás néz ki az olasz bajnoknak, amely 7-szeres védő létére 2014 óta nem járt az elitliga playoffjában. Az október végi folytatásig a csapatnak hazai feladataira kell koncentrálnia.
Először Venetóba kell utaznia, hogy hármas sorozattá formálja az Empoli és a Juventus elleni győzelmeket – utóbbit a múlt szombaton a San Siróban éppen Tomori közeli találatának és Brahim Díaz szép szólójának köszönhetően aratta.
Bár a tabellán csak az ötödik helyen áll, három ponttal elmaradva a vezető Napolitól, a bajnok vezette a legtöbb  kontrát (20), érte el a legtöbb gólt ezekből (4) a Serie A összes csapata közül.
Stefano Pioli csapat továbbra is az egyetlen veretlen csapat a mezőnyből 2022-ben, kilenc győzelme mellett 4 döntetlent ért el házon kívül az esztendőben. A Verona elleni esetleges győzelem klubcsúcsot jelentené, korábban három egymást követő idényben egyszer sem ért el a csapat az első 10 mérkőzésén 7 győzelmet. amely most bekövetkezhetne.
A Hellas egyelőre a kiesőzónában sínylődik., Gabriele Cioffi vezérletével 9 meccsből csak egyetlenegyet sikerült megnyernie, azt is a sereghajtó Sampdoria ellen érte el, a klubvezetőség türelme elfogyott az edzővel szemben, akit Igor Tudor nyári Marseille-be távozása után neveztek ki. Miután a csapat a hosszabbításban bekapott góllal kikapott a Salernitanától is, s ezzel négyes vereségsorozatot szenvedett el, a helyzet kezdett rémesen hasonlítani az öt évvel ezelőttire, amikor az ugyanilyen kudarcszéria 7 mérkőzésnyire duzzadt, és az együttes az idény végén el is vesztette élvonalbeli tagságát. Nem sokat tétovázott az irányító testület, keresgélés nélkül kinevezte az utódot a csapat korábbi védője, Salvatore Bocchetti személyében. A 35 éves tréner addig a klub primavera-csapatát irányította, amellett Tudor másodedzője volt még az előző idényben. Most viszon igen nehéz helyzetben kell újonc vezetőedzőként helytállnia, hiszen a gárda duplájával kapja a gólokat, s most olyan kiváló támadósorokkal kell megküzdeniei, mint a bajnok Milané vagy jövő héten a Sassuolóé.
A vendégek mesterének továbbra is súlyos összeállítási gondokkal kell megküzdenie, olyan jelentős egyóttese hiányzóiank listája. A nyárin igazolt De Ketelaere a múlt héten iratkozott fel erre a lajstromra, amelyen már ott szerepel honfitársa, Saelemaekers (térdsérülés), a dán Kjaer (comb) és az olasz Calabria (ágyék), miközben továbbra sem számolhat első számú kapusával, Maignannal, valamint a még hosszabb ideje bevetetetlen idol Ibrahimoviccsal és a válogatott védő Florenzivel sem. Emiatt kicsi a rotációs lehetőség, jobban „megmerevedik” az összeállítás.
A hazaiaknak is akad hiányzójuk néhány, a két szerb, Ilics és Lazovics utám legújabban Coppola és Dawidowicz került fel a jelenleg felhasználhatatklan játékosok listájára. Ceccherini eltiltását tölti a múlt heti, a hosszabbítás perceiben kapott piros lapja miatt, Bocchetti beállíthatja a csapatba a kolumbiai védő Cabalt. Nem látható méh, mennyit változtat az új edző még, de az ék alighanem Thomas Henry marad, aki ebben az idényben csupán két alkalommal talált be a kapuba.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan ötöt megnyert legutóbbi 7 Verona elleni meccséből (két döntetlen mellett), beleértve a legutóbbi három találkozót sorozatban, legutóbbi négyes szériasikerét 1979 és 1983 között produkálta a sárga-kékek ellenfeleként.  2. A Verona elvesztette négy legutóbbi négy bajnokiját, legutóbb ötször egymás után 2018 májusában kapott ki (akkor hetessé hízott a negatív sorozat, majd Pecchia vezetésével ki is esett a csapat az élvonalból az idény végén).  3.  Sandro Tonali eddigi egyetlen Serie A-dupláját a Verona ellen szerezte a Bentegodi Stadionban idén májusban, ez volt a legutóbbi két gólja az összesen hatból, amelyet eddig az élvonalban elért.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK NÉGY MECCSÉRŐL

INTER–SALERNITANA

+ Legutóbbi hat bajnokijukon nem ikszeltek egymással, a fekete-kékek négy, a campaniaiak két mérkőzést nyertek meg ezekből. o Egyetlen csapat sem kapott több gólt az Internél a mérkőzések második félidejében (10), ugyanennyit is csak a Bologna és a Verona, ennyit az előző idényben 31 forduló alatt (!) kaptak a fekete-kékek.  +  Lautaro Martínez négy gólt szerzett két Salernitana elleni bajnokiján, benne az egyik mesterhármasával, amelyet múlt márciusban a San Siróban ért el. Az elmúlt öt bajnokin viszont nem talált a kapuba, noha mindegyiken kezdett, legutóbbi hatszor egymás után kezdőként 2021 decembere és 2020 februárja között maradt eredménytelen. o Antonio Candreva 12 gólt szerzett és 25 gólpasszt adott 124 Serie A-meccsén az Inter színeiben, a fekete-kékek a kedvenc ellenfelei is az élvonalban, hat gólt szerzett ellenük a Lazio és a Sampdoria színeiben, s mivel 442 bajnokija van eddig, ha pályára lép, Giampiero Bonipertivel holtversenyben a 39. helyére lép előre a liga szereplési örökrangsorában.

LAZIO–UDINESE

+ Öt győztes hazai meccs után, amelyen gólt sem kapott az Udinesétől, a Lazio 7gólt kapott és egy pontot szerzett két legutóbbi ilyen mérkőzésén. Legutóbb hármas nyeretlen sorozata 2006-ban volt a fehér-feketék ellen (2 d., 1 v.). o  Az Udinese históriája során másodszor szerzett 20 pontot az első 9 mérkőzésén, az első ilyen alkalom 2008-ban volt, amikor döntetlen lett a 10. mérkőzésük, majd egymás után ötször veszítettek. + 2022 szeptembere óta Szergej Milinkovics-Szavics 7 gólban volt közvetlenül érintve, 3-at szerzett és 4 asszisztot adott, ennél többre ebben az időszakban az öt európai topbajnokságban csak Erling Haaland (Man City) volt képes, 8-cal. o Gerald Deulodeu legutóbbi három meccsén egyaránt része volt egy-egy gólban, ennél hosszabb ilyen sorozata még nem volt a Serie A-ban; hat gólpasszt adott az idényben, ennél többje pályafutása során csak a 2015–16-os idényben volt a spanyolnak (nyolc, 26 mérkőzésen az Everton tagjaként) az öt európai topligában.

SPEZIA–CREMONESE

+ A Spezia megnyerte legutóbbi hat hazai meccsét a Cremonese ellen – a Serie B-ben, 12 gólt szerezve és csupán 4-et bekapva közben (a legutolsó ilyen sikere 2020. február 11-én volt, a 3–2-es győzelem során Maggiore, Di Gaudio és N’Zola szerezte a hazai gólokat, Claiton és Parisians volt eredményes a vendégektől). o A Cremonese két 1–1-es idegenbeli döntetlen (az Atalanta és a Lecce ellen)  után áll fel a La Spezia-i találkozóra a szürke-vörösök még sosem játszottak három egymást követő döntetlent házon kívül az élvonalban. + Salvador Ferrer és M’Bala N’Zola a  két játékos, aki pályára lépett a mostani Spezia-keretből  a 2020 februári, legutóbbi Cremonese elleni összecsapáson, az angolai lőtte a győztes gólt a 84. percben. o A legutóbbi öt bajnokiján Cyriel Dessers háromszor nem talált a kapuba, aztán kétszer eredményes volt – először a Serie A-ban a Napoli ellen volt eredményes, ezt megelőzően viszont a Feyenoordban legutolsó két meccsén háromszor is a hálóba talált.

NAPOLI–BOLOGNA

+ A Napoli 9 legutóbbi hazai mérkőzésből 7-et megnyert a Bologna ellen, kétszer viszont veszített. o A 2015–16-os idényben szerzett csak a Bologna kevesebb pontot (6) a mostani 7-nél az első 9 bajnoki játéknapon, és 2013–14-ben nyert ugyanannyi meccset (1), mint most. + Thiago Motta edzőként veretlen még a Napoli ellen a Serie A-ban: 0–0-t játszott ellene a Genoát irányítva 2019 novemberében és 1–0-s győzelmet aratott a Speziával 2021 decemberében, ráadásul mindkettőt Nápolyban érte el aktuális csapatával. o A Napoliban játszik a két védő, akik a legtöbb gólhelyzetet alakított ki a ligában: mezőnyjátékból Di Lorenzo 14-szer, összesen pedig Mario Rui (21) adott követlen gólpassznak számító labdát (utóbbi második az összesen 30 ilyen labdát adó Biraghi mögött az egész ligában).

 SERIE A, 10. forduló. Sport2 12:15 FC Internazionale–US Salernitana 1919 (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 14:45 SS Lazio–Udinese Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); AMC Mikro 15:00 (felv.  Sport2 23:00) Spezia Calcio–Cremonese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:15 SSC Napoli–FC Bologna (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Hellas Verona–AC Milan (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)