Formatartósítást tervez az Inter Firenzében • SportTV

Formatartósítást tervez az Inter Firenzében

2022. 10. 22. 02:48    
Olvasási idő: 3 perc

A hét közi BL-forduló előtt a két milánói óriás szombaton tudja le 11. fordulós bajnoki kötelezettségét, mi részletesebb beharangozónk témájául a rangosabbat, a tavalyi bajnok Inter firenzei vendégjátékát választottuk.

Lautaro Martínez és Szofjan Amrabat szombaton is sűrűn összecsaphat az Artemio Franchiban (Fotó: Getty Images)

Miután az Inter négy pontot szerzett legnagyobb riválisától, az ötszörös győztes Barcától a Bl-ben, és nyert a Sassuolo ellen is, mindenki azt várta a fekete-kékektől, hogy folytatják jó sorozatukat a Salernitana ellen is. A csapat korán, a 14. percben vezetést szerzett Lautaro Martínez révén, majd könnyedén szerezte meg mindhárom pontot a második félidőben Barella klinikai pontosságú befejezésével. Simone Inzaghi legénysége egyelőre a haton kívül van a táblázaton, de több clean sheettel bizonyítja, hogy védelme kezd szilárdulni a korábbi nagy „áteresztősképesség” megszűnőben van, a legutóbbi három meccsen összesen három lövést kapott a neroazzurri. A másik oldalon Lautaro kezd formába lendülni, nyolc találkozón tartó gólaszály után talált be a Camp Nouban. Toszkanai útjuk azzal kecsegtet, hogy az elmúlt negyven évben először három mérkőzést nyernek egymás után Firenzében. Az Inter Itália leghosszabb döntetlen nélküli sorozatban van (19 meccs), legutóbbi egypontos találkozóját márciusban Firenzében játszotta. Inzaghi nem bánná szupersorozat folytatását, de csak ha győzelemmel térne haza csapata a Franchiból.
A Fiorentina nem csupán tíz meccse nyeretlen az Inter ellen, de jelenleg 8 ponttal van elmaradva tőle a bajnoki táblázaton. A két, egymást követő hétfői találkozón nem tudta bepótolni idény eleji veszteségeit. Csak 1–1-et játszott a Leccével – Kouamé egyenlített a szünet után nem sokkal fejesből. Italiano tanítványai csak nyolcszor találtak a kapuba, 1986 óta először szerzett ilyen kevés gólt a Viola az első 10 forduló után. Noha a Konferencialigában kétszer is legyőzte a Heartst, nyilvánvalóan messze van a tavalyi pezsgő szezonjától.

Míg a combsérülést szenvedő Marcelo Brozovicra továbbra sem számíthat az Inter, már keretében tudhatja ismét Lukakut, aki a hét elején tudott közös edzésbe állni társaival. Legjobb esetben a cseresorba már nevezheti Inzaglh a belga klasszist, egyelőre még Dzeko és Correa közül kell kiválasztania Lautaro csatártársát a kedvelt 3-5-2-es szisztémában. A firenzeiek ellen 4 gólos Barella mindenképpen kezd, Calhanogluval és Gagliardinivel alkothatják a középpálya belső trióját.
Eközben a Fiorentina továbbra is nélkülözi a hosszabb ideje sérült Castrovillit, de Sottil már végre visszatért a társakhoz és a büntetését letöltő Amrabattal is számolhat Italiano a meccsen. A hétfőn csípősérülése miatt kimaradó Jovic szereplése továbbra is kétséges, a szerb csatár amúgy a biztató augusztusi kezdet óta nem talált a kapuba. Cabral szerepeltetése a csatársorban tűnik a megfelelő megoldásnak.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter veretlen 10 legutóbbi meccsén a Fiorentina ellen (5 gy., 5 d.). azt követően, hogy előtte ötöt elvesztett a firenzeiek ellen (1 gy.). 2. A Fiorentina csupán egyetlen mérkőzést tudott megnyerni legutóbbi 9 bajnokijából (4-4 d. és v.), 2–0-ra verte meg a Veronát szeptemberben, 5 gólt szerzett, miközben tízszer találtak be a kapujába. 3. Mindössze három középpályás van az öt európai topligában, aki 115 vagy több gólpasszt adott az előző idény kezdete óta: Szergej Milinkovics-Szavics (18), Kevin De Bruyne (17) és az Inter Nicolo Barellája (16, ebből 12-t adott 2020–21-ben, négyet ebben az idényben), aki a Franchiban egy asszisztot  jegyez a 2021. szeptemberi 4–1-es győzelemmel végződő találkozón.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MECCSÉRŐL

SALERNITANA–SPEZIA

+ A Salernitana hármat elvesztett legutóbbi négy Serie A-meccséből (3-4 d. és v.), ez ugyanannyi vereség, mint az azt megelőző 15 meccsen (5 gy., 7 d.). o A Spezia holtversenyben a legtöbb gólt kapta az egész mezőnyből az első 16 percben (5-öt, a másik ilyen a Sampdoria) + Egyetlen védő sem csinált több sikeres cselt a ligában Pasquale Mazzocchinál (17, holtversenyben Fabiano Parisival), a salernói védő az egyetlen mezőnyjátékos csapatából, aki kezdett mind a 10 Serie A-mérkőzésen az idényben o Csak a veronai Josh Doig fiatalabb (2002-es) Erik Holmnál azon védők közül, akik gólt is szereztek és gólpasszt is adtak az idényben, a Spezia svédje idegenben még vár erre a teljesítményre.

MILAN–MONZA  

+ Ez lesz a Monza első idegenbeli mérkőzése Lombardiában az élvonalban. Az egyetlen csapat, amellyel összecsapott ebből a régióból, az Atalanta volt, amelytől 2–0-ra kikapott szeptemberben az U-Power Stadionban, amelyet a szurkolók csak Brianteo Stadionnak neveznek. o A Milan legutóbbi hat hazai mérkőzésének mindegyikét megnyerte, amelyet újonc csapattal vívott, méghozzá kapott gól nélkül, a legutóbbi feljutó, amely a San Siróban nyerni tudott, a Benevento volt 2018 áprilisában, Pietro Iemmello góljának köszönhetően. + Milan Rebic adta a legtöbb gólpasszt az idényben csereként beállva (2), nincs játékos, akinek több gólhoz volt köze a padról beállva, mint neki (3 – ugyanennyi van Pedrónak, Luis Albertónak és Betónak is). o Azon a négy meccsen, amelyen Dany Mota kezdőjátékos volt, a Monza kétszer nyert, egyszer-egyszer remizett és kikapott, ez 1.8 pont/meccs átlag, a máásik hat mérkőzésen az újonc 0.5 pontot szerzett meccsenként (1 gy., 5 v.).

SERIE A, 11. forduló. Sport2 14:45 US Salernitana 1919–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 17:45 AC Milan–AC Monza (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 ACF Fiorentina–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)