Készüljetek a Warriors-Bucks döntőre! • SportTV

Készüljetek a Warriors-Bucks döntőre!

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2022. 10. 22. 16:21    
Olvasási idő: 8 perc

Elkezdődött az NBA 2022-23-as szezonja. A Sport TV csapata természetesen rettenetesen felkészült a meccsdömpingre, és az előttünk álló évadra. Megkértük a ligával foglalkozó kollégáinkat, hogy adják le tippjeiket a ligával kapcsolatban. Megtudjuk például, hogy kik a legfőbb esélyesek, és az egyéni díjakat is igyekeztünk megjósolni.

Könnyen lehet, hogy a döntőben összecsap majd a 2021-es és 2022-es bajnok (Fotó: Getty Images)

Igaz, hogy már négy játéknapon túl vagyunk, mi most mégis szeretnénk ismertetni a Sport TV csapatának szezon előtti tippjeit (hívjuk csak „Sport TV Survey”-nek). 10 főt kértünk meg arra, hogy tippeljenek; a Sport TV NBA-kommentátorait, az Alley-oop és a Trash Talk műsorvezetőit, Faragó Richardot, Haraszti Ádámot, Méhes Gábort, Szaniszló Csabát és Tőrös Balázst, a Sport TV NBA-szakértőit, Dávid Kornélt, Németh Istvánt és Zsivera Gábort, az Alley-oop és a Sport TV NBA-közvetítéseinek szerkesztőjét, Szalay Tamást, illetve e sorok írója, Szabó Máté is leírta a saját tippjeit. Ennyi véleményből már egy nagyon mutatós kis összegzést lehet készíteni a ránk váró szezonról. A legtöbb tipp esetében világos tendenciák rajzolódnak ki még akkor is, ha Németh Isti a tippjeit ezzel a felütéssel indította: „Az az igazság, hogy csak meglepetésekre készülök, hogy nagyot nyerhessek. :)”

Nézzük, mely csapatok szerepelnek majd jól, és kik kapnak szerintünk egyéni díjakat!

Ki lesz a bajnok?

Golden State Warriors – 4 szavazat (Méhes Gábor, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Szabó Máté)

Los Angeles Clippers – 3 szavazat (Németh István, Haraszti Ádám, Szalay Tamás)

Milwaukee Bucks – 3 szavazat (Dávid Kornél, Faragó Richard, Szaniszló Csaba)

Négyen gondolják azt, hogy a Warriors szezon előtti bokszmeccse nem lesz hatással a csapat szereplésére, és képes lesz megvédeni címét, azaz megszerezni kilenc szezon alatt az ötödik bajnoki címet. Zsivera Gábor így foglalta össze, ő például miért látja úgy, hogy San Franciscóban örülnek majd a végén: „Még mindig nincs és nem is lesz rájuk ellenszer, még van annyira peak-en Curry, Thompson és Green, illetve van már annyira jó Wiggins, Poole, hogy ebből egy duplázás legyen, olyan óriási nagy kérdések nélkül, ha nem is díszmenetben.” Tegyük hozzá, az igazán fiatalokat, így Wisemant, Kumingát vagy Moodyt nem is említette. A Clippers felemelkedésére a rövid válasz: Kawhi Leonard. A 2014-es és 2019-es döntő MVP-je visszatért, és olyan combokat növesztett, amely pajzsként védi majd a térdeit a sérüléstől, és abban bízik mindenki, hogy Paul George-ban idén több meccs lesz a tavalyi 31-nél. Itt pedig megjegyeznénk, hogy a Clippers az előző szezonban még ilyen körülmények között is bezsebelt 42 győzelmet, ez a keret tényleg bivalyerős. A Milwaukee Bucks az esélyesek közül talán a legkiegyensúlyozottabb együttes. A mag együtt van, és a 2021-es bajnokcsapat az előző rájátszásban még úgy is hétmeccses párharcot vívott a későbbi döntős Celticsszel, hogy Khris Middleton nem játszott a párharcban. Giannis nyilatkozataiból arra következtethetünk, hogy vissza szeretne ülni a bajnoki trónra.

Ki játssza a döntőt?

Golden State Warriors – Milwaukee Bucks – 6 szavazat (GSW győzelemmel: Méhes Gábor, Zsivera Gábor, Szabó Máté; MIL győzelemmel: Dávid Kornél, Faragó Richard, Szaniszló Csaba)

Los Angeles Clippers – Philadelphia 76ers – 3 szavazat (Németh István, Haraszti Ádám, Szalay Tamás)

Golden State Warriors – Philadelphia 76ers – 1 szavazat (Tőrös Balázs)

Még több érdekességet kínál, ha a döntő résztvevőit kell megtippelni. Hatan is úgy gondolják, az NBA két legutóbbi bajnoka mérkőzik majd meg. Hárman várnak ebben a párharcban Warriors és szintén hárman Bucks koronázást. Aki a Bucksra tippelt véső győztesként, az mind úgy gondolja, hogy a Warriors legyőzésével érik el a sikert. Négyen vélik úgy, hogy a Sixers jut be keletről a döntőbe, de arra senki sem fogadna, hogy bajnok is lehet a Philly, hárman Clippers-Sixers finálét vízionálnak, de senki sem gondolja, hogy egy ilyen párharcban felülkerekedhetnek Embiidék. Lehet ez a 2019-es Embiid felett dobott Kawhi-meccsnyerő miatt van.  A Celtics nem kapott szavazatot, talán azért, amit Zsivera Gábor írt: „Egészséges csapattal a Bucks a team-to-beat Keleten, elég éhesek és elég tapasztaltak már, kérdés, elég egészségesek is lesznek-e.”

Ki nyeri az alapszakaszt?

Philadelphia 76ers – 5 szavazat (Németh István, Szaniszló Csaba, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Szalay Tamás)

Milwaukee Bucks – 3 szavazat (Méhes Gábor, Haraszti Ádám, Szabó Máté)

Golden State Warriors – 1 szavazat (Dávid Kornél)

Los Angeles Clippers – 1 szavazat (Faragó Richard)

Nem meglepő, hogy a döntő esetében is megemlített négy csapat között oszlanak meg a szavazatok, az azonban talán igen, hogy öten is a Sixerst látják a legesélyesebbnek arra, hogy az alapszakaszt elsőként zárja. „Lesz lendület, bizonyítási vágy, ha Embiid és Harden is többnyire egészséges lesz, akkor jó eséllyel nekik van meg a keretük és a motivációjuk is egyben egy alapszakasz-nyeréshez” – látja Zsivera Gábor. Valóban, Harden lefogyott 45 kilót (12), vagy talán azért picit kevesebbet, újra jól mozog, és papíron talán a legjobban illeszkedő szuperpáros az övéké. Tehát ez akár össze is jöhet. A Bucksra leadott szavazatok az elmúlt évek alapján teljesen érthetőek, de érdemes arra figyelni, hogy a klub alkalmazásában álló Dávid Kornél szerint a Warriors nyeri az alapszakaszt, nem a Bucks. Jogos, 2019-ben és 2020-ban is megnyerték az alapszakaszt, de bajnokok mégis 2021-ben lettek… Faragó Richard úgy gondolja, a Clippers annyit fog javítani a fent említett 42 győzelmes teljesítményen, hogy az elég lesz az első helyhez.

KI lesz a tökutolsó?

San Antonio Spurs – 3 szavazat (Szaniszló Csaba, Tőrös Balázs, Szalay Tamás)

Utah Jazz – 3 szavazat (Dávid Kornél, Zsivera Gábor, Szabó Máté)

Oklahoma City Thunder – 2 szavazat (Faragó Richard, Méhes Gábor)

Charlotte Hornets – 1 szavazat (Németh istván)

Houston Rockets – 1 szavazat (Haraszti Ádám)

Amellett, hogy néhány csapat a bajnoki címet veszi célba, az alsóházban Victor Wembanyamáért zajló ’’verseny’’ is izgalmasnak tűnik. Többen is annyira próbálnak majd tankolni, hogy minél nagyobb esélyük legyen a drafton megszerezni az NBA2K-ban is cheat codenak számító játékost. A három legrosszabb mérleggel álló csapatnak lesz ugyanannyi, 14 százalék esélye arra, hogy elsőként választhasson. Van pár alakulat, aki versenyben áll ezért a három helyért, de nagyon úgy tűnik a tippek alapján, hogy a San Antonio Spurst, a Utah Jazzt és az Oklahoma City Thundert látjuk majd itt.  Zsivera Gábor szerint ez kell a tökutolsó helyhez: „Mindenük megvan a tankoláshoz, bizonyítani vágyó és ehhez kellőképpen önző fiatalok, a csapatjátékot, eredményességet ölő box-score ászok és egy fiatal, tapasztalatlan edző.”  Ő a Utah Jazzt jellemezte így. San Antonióban az edző nem éppen tapasztalatlan, de tudjuk, hogy ha a Spurs érdekei azt kívánják, hajlandó lesz mindent beáldozni a jó draftpozícióért. Sokan emlegeti azt a bizonyos 1996-97-es szezont, amikor átvette a csapatot vezetőedzőként, és Tim Duncanre tankolta magát. Azért beszélnek erről, mert keretbe foglalhatná a Spursös pályafutását két ilyen idénnyel. Pocsék kezdés, csodálatos folytatás és borzasztó lezárás a szép jövő reményében. A Thunderből kidőlt az idei draft második választottja. Mit lehet ilyenkor tenni? Meg kell próbálni jó bénának lenni, és elől választani jövőre is. A Houston Rockets csikócsapata és a Charlotte Hornets borzasztó nyarat átélő brigádja sem bátortalan tipp ebben az esetben.

Ki lesz az MVP?

Giannis Antetokounmpo – 3 szavazat (Dávid Kornél, Faragó Richard, Szabó Máté)

Joel Embiid – 3 szavazat (Németh István, Zsivera Gábor, Szalay Tamás)

Luka Doncic – 2 szavazat (Tőrös Balázs, Méhes Gábor)

James Harden – 1 szavazat (Szaniszló Csaba)

Nikola Jokic – 1 szavazat (Haraszti Ádám)

Egyetlenegy szavazatot kapott az előző két kiírás MVP-je, Nikola Jokic, míg hármat-hármat az ebben a két évben második, Joel Embiid és az azt megelőző két MVP-trófeát bezsebelő Giannis Antetokounmpo. Szerintünk tehát Giannis és Embiid között dől majd el ez a cím. Zsivera Gábor szerint a 2022-es pontkirálynak áll eléggé a narratíva, ha egészséges lesz, és a csapata is jól szerepel. Egy dolgot talán még érdemes megjegyezni Jokic védelmében. Előreláthatólag visszatér két fontos játszótársa, Jamal Mrray és Michael Porter Jr, és ez némi terhet levehet majd a szerb center hátáról. Luka Doncic futott be nálunk egyébként a harmadik helyre. Szinte mindenki biztos lehet benne, hogy lesz neki egyszer MVP-trófeája, a kérdés csak az, ez már most jön-e el. A legmeglepőbb voks Szaniszló Csabitól jött egyébként, és én ezennel meg is szavazom ezt a legerősebb vállalásnak ebben a cikkben: Ő úgy gondolja, James Harden fogyókúrája és egészséges felfogás is MVP-címet érhet. Embiid fejét megnéznénk, mit szólna, ha két második helye után most a csapattársa kapná az elismerést…

Ki lesz az Év Újonca?

Paolo Banchero – 8 szavazat (Németh István, Faragó Richard, Szaniszló Csaba, Méhes Gábor, Tőrös Balázs, Zsivera Gábor, Szalay Tamás, Szabó Máté)

Bennedict Mathurin – 1 szavazat (Dávid Kornél)

Keegan Murray – 1 szavazat (Haraszti Ádám)

Nem nagyon kell magyarázni, miért kapta a szavazatok nyolcvan százalékát Paolo Banchero, de álljanak itt Zsivera Gábor szavai: „Egyszerűen minden adott ehhez, instant erős számai lesznek, a csapata sem lesz totálisan kuka, óriási riválisai sem lesznek szerintem (az már nem biztos, hogy 5+ éves távlatban is ő lesz az osztály legjobb játékosa…).” Az igazán érdekes azonban az, hogy épp a scoutinggal foglalkozó Dávid Kornél adta az egyik HOT TAKE-et ebben az esetben, hiszen ő az Indiana Pacers hatodik helyen kiválasztott hátvédjére, Bennedict Mathurinra szavazott. Ezért azt javasoljuk, figyeljen oda rá mindenki a szezon során, ahogyan Keegan Murrayre is, akit negyedik helyen húzott ki a Sacramento Kings.

Ki lesz az Év Védője?

Bam Adebayo – 3 szavazat (Haraszti Ádám, Faragó Richard, Méhes Gábor)

Giannis Antetokounmpo – 2 szavazat (Dávid Kornél, Tőrös Balázs)

Joel Embiid – 1 szavazat (Szaniszló Csaba)

Rudy Gobert – 1 szavazat (Szalay Tamás)

Jrue Holiday – 1 szavazat (Szabó Máté)

Jaren Jackson Jr – 1 szavazat (Zsivera Gábor)

A legmarkánsabb véleménye erről a díjról Németh Istinek van, szerinte valaki olyan kapja majd, aki nem érdemli meg. Ezért lett összesítésben csak kilenc szavazatunk itt, mert ő nem nevezte meg az illetőt. Bam Adebayo felemelkedését látják maguk előtt hárman is. Háromszor szerepelt eddig az All-Defensive második csapatban, az Év Védője szavazáson pedig két negyedik helye van. Rajta kívül a 2020-as Év Védője, Giannis Antetokounmpo kapott még legalább két szavazatot. Négyen 1-1 szavazatot zsebeltek be, én azzal indokolom Jrue Holiday kiválasztását, hogy szerintem 2023-ban sem magasember lesz az Év Védője, és a Bucks védelme annyira egyben lesz, hogy Holiday és Giannis előkelő helyen szerepel majd a hivatalos szavazáson, de Holiday fog nyerni. Zsivera Gábor Jaren Jackson Jr-t választotta: „Ha lesz elég meccse, a Grizz is elég jó lesz, látszódni fog a visszatérése után a markáns különbség is, a steal és a blokk átlagok és a def rating is az egekben lesz.”

Ki lesz a Legjobb Hatodik ember?

Jordan Poole – 4 szavazat (Méhes Gábor, Szaniszló Csaba, Faragó Richard, Szabó Máté)

Malcolm Brogdon – 3 szavazat (Dávid Kornél, Zsivera Gábor, Szalay Tamás)

Christian Wood – 2 szavazat (Tőrös Balázs, Haraszti Ádám)

Russell Westbrook – 1 szavazat (Németh István, mondjuk nem biztos, hogy komolyan gondolta)

Jordan Poole az előző szezon nagy részében kezdőként játszott a Warriorsban, hiszen Klay Thompson szezon közben tért vissza, és akkor is kezdett, amikor Draymond Green vagy Steph Curry nem játszott épp. Azonban, ha minden jól megy a csapatnál, Poole lesz a hatodik ember, de vélhetően 30 perc felett fog játszani átlagban. Ha fogja hozni az előző szezonbeli formáját, esetleg fejlődik is, akkor bőven van esélye a címre. Ahogyan annak a Malcolm Brogdonnak is, aki nagyon komoly erősítése lesz a Boston Celticsnek, illetve a nyáron a Dallas Maverickshez kerülő Christian Woodnak is, akiről Jason Kidd azt mondta, hogy csereként számít majd rá. Németh Isti a Russell Westbrookra adott szavazat mellé odaírta, hogy LOL, így ugyan jegyzőkönyvbe vettük, azért vélhetően nem gondolta ezt olyan komolyan. Főleg azért nem, mert ugye a Lakers irányítója esetében sérülésveszélyes, ha nem kezd a meccseken.

Ki lesz a Legtöbbet Fejlődött Játékos?

Anthony Edwards – 2 szavazat (Dávid Kornél, Méhes Gábor)

Tyrese Maxey – 2 szavazat (Haraszti Ádám, Faragó Richard)

Zion Williamson – 2 szavazat (Szaniszló Csaba, Szalay Tamás)

Precious Achiuwa – 1 szavazat (Zsivera Gábor)

Tyrese Haliburton – 1 szavazat (Tőrös Balázs)

Lauri Markkanen – 1 szavazat (Szabó Máté)

Franz Wagner – 1 szavazat (Németh István)

Itt volt a legnagyobb a szórás, heten is kaptak szavazatot. Valójában nem tudjuk, a Zion Williamsonra leadott szavazatok szabályosak-e, hiszen ő az előző szezonban egy meccset sem játszott, így annál biztosan jobb lesz, de mi azért elfogadtuk. Mindenki abban bízik, hogy olyan jól és olyan egészségesen fog kosarazni, amilyen jól néz ki a nyári meló után a Pelicans sztárja. Ha a Williamsonhoz hasonlóan két szavazatot begyűjtő Anthony Edwards és Tyrese Maxey szintet tud lépni, az az ő esetükben körülbelül egy All-Star-szezont jelent, ami remekül hangzik. Zsivera Gábor ugyan Precious Achiuwára adott egy voksot, de burkoltan egy fél szavazat Tyrese Haliburtonra is érkezett tőle: „Precious Achiuwának adott lesz a lehetőség, mindenhonnan az jön, hogy több dologban is komolyat lépett előre, eddig is láttuk, hogy van is benne upside, most itt ebben a rendszerben ki is jöhet – Tyrese Haliburton lehet komoly kihívó, aki nagyjából franchise player lesz a Pacersben, de ott nem biztos, hogy statban óriási ugrás lesz az eddigiekhez képest.” Én Markkanenben azt látom, hogy a Utah Jazznél aztán övé lehet majd a labda minden este, túl sok tétje nem lesz majd a meccseknek, és most megmutathatja azt a potenciált, amit látunk/láttunk benne.

Bazska még egy szorgalmi feladatot is teljesített, hiszen megjegyezte, hogy az Év Edzőjét nem kérdeztem, de az Jason Kidd lesz. Kidd volt az, aki a Dallas Mavericksnél töltött első évében nyugati döntőig vezette a Maverickset, és ő az, aki úgy döntött, hogy a nyáron megszerzett Christian Woodot csereként fogja majd játszatni.

Most hétvégén még két élő meccsel és egy NBA Actionnel jelentkezünk, tartsatok velünk!

NBA Action: október 22., szombat 23:30, Sport1

Philadelphia 76ers – San Antonio Spurs: október 23., vasárnap 0:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers: október 23., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)