Nehéz fővárosi próba a Nápolynak • SportTV

Nehéz fővárosi próba a Nápolynak

2022. 10. 23. 12:54    
Olvasási idő: 4 perc

A négy követítendő olasz mérkőzsből kielkedik a listavezető, az idényben még veretlne Napoli római vendégjátéka az Olimpicóban a forduló előtt a 4., BL-helyen álló AS Roma otthonában.

Osimhen már játékra kész, de hogy játszik-e, Spalletti dönti el... (Fotó: Getty Images)

A Napoli egy meccsre jár örökrekordjától, ugyanis legutóbbi 10 tétmeccse mindegyikét megnyerte, ennél többre csak Bianchi 1986-os csapata volt képes, soraiban a zseniális Diego Maradonával.
Legutóbbi három pontjának megszerzése azért nem ment könnyen, Victor Osimhen 69. perces győztes gólja kellett hozzá, hogy megmaradjon kétpontos előnye az Atalanta előtt. A csapat 26 bajnoki és szinte hihetetlen 17 európai kupagólját 15 különböző játékos jegyzi (!), ez már a Bayern München szintje, amely évek óta a legjobb ebben a mutatóban az öt európai topligában.
Az újfajta támadóképesség kidolgozójának, Luciano Spallettinek a „csendes futballforradalma” csak felgyorsult, miután csapata az előző idény záró szakaszában kihullott a bajnokesélyesek közül, a regnáló bajnok Milan az egyeteln olasz csapat, amely több pontot szerzett az SSC-nél ebben a naptári évben.
Most scudettoesélyesként és BL-favoritként is emlegetik az együttest, a következő hetekben a vb előtt a római fellépés után még a Liverpoolal és az Atalantával is meg kell mérkőznie, ezek lesznek az igazi jelzői annak, megérett-e a Partenopei az efféle várakozások emlegetésére.
Az utóbbi időkben a Roma tempója kicsit lelassult déli vendégéhez képest, egymás elleni 8 legutóbbi csatájukból csak egyet sikerült megnyernie. Idén ismét a nápolyiak nyomába eredne, de Mourinho második szezonja többet ígér az előző, Konferencialiga-győzelemmel záruló idénynél is.
Miután a csapatkapitány Pellegrini higgadtan végrehajtott büntetőjével vezetést szerzett a csapat hétfőn Genovában, ezzel elkönyvelhette 7. győzelmét 10 eddigi bajnokijából, ez a 4. helyet jelenti egy ponttal a bajnok Milan mögött, eggyel az örök városi rivális Lazio előtt.
A farkasok megnyerték legutóbbi három Serie A-mérkőzésüket. Mourinhóval a kispadon először nyerhetnének sorozatban négyszer is, megtörve ezzel a listavezető szuper sorozatát. Egyszesmind véget vethetne saját rossz szériájának is, hiszen a mindenkori top 4 elleni legutóbbi 12 találkozóján nem sikerült győznie. A mentalitásváltást a hó eleji Inter elleni milánói siker jelezheti (a neroazzurri akkor nem volt a legjobb négy között…)
A jövő héten a Romának is fellépése lesz az európai porondon – akárcsak vendégének – , sokat kell dolgoznia ahhoz, hogy ott elérje az El kieséses szakaszát.
A Napoli – amely nyerő sorozatát ugyanott, az Olimpicóban kezdte a Lazio ellen – kezdő összeállításával azért akadnak Spallettinek dilemmái. Mive Osimhen újra bevethető, az edzőnek választania kell közte és a távollétében remeklő Raspadori és Simeone között. Bár ez kellemes döntés lehet, az ex Roma-edzőnek a közelmúltban combsérülést elszenvedő középhátvédjét, Rrahmanit egész a jövő évig nélkülöznie kell. Egy másik korábbi római, Juan Jesus helyettesítheti majd az albán védőt. A remeklő kameruni középpályásnak,. Anguissának is combproblémái vannak, bizonytalan a bevethetősége. A pazar formában lévő Kvarachelia viszont bizonyosan ott lesz a támadó részleg bal oldalán.
Eközben a Roma legeredményesebbje, Paulo Dybala egyelőre sérültlistán van, s teljesen bizonytala vb-részvétele is. Miként a hosszabb ideje sérült Zaki Celikre, Kumbullára és Wijnaldumra sem számíthat Mourinho.
Zaniolo viszont már játszhat ismét, leltelt az eltiltása, amit a Betis elleni meccsen történt kiállításáért kapott (a korábbi hírek arról szóltak, hogy az csak a nemzetközi meccsekre vonatkozott…), ő lesz Abraham első számú támogatója elöl, ugyanakkor Belotti valószínűleg a kispadon kezd.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Roma nyeretlen legutóbbi 12 meccsén, amelyeket a táblázat aktuális első négy helyezettje ellen játszott (7 d., 5 v.), a legutóbbi hármat el is vesztette. A legutóbbi ilyen győzelmét 2019. május 12-én aratta a Juventus ellen (3–0), még Ranieri edzőségével. 2. A Napoli legutóbbi 10 tétmeccsét megnyerte a Serie A-ban és a Bajnokok Ligájában,  mióta a Serie A-ban játszik (1929–30), ennél hosszabb győzelmi szériája (11) 1986 áprilisától szeptemberéig tartott, Ottavio Bianchi irányításával. 3. Hvicsa Kvarachelia  13 gól közvetlen részese volt a 14 mérkőzésen, amelyet a Napoliban játszott, töbnek, mint bármelyik Serie A-játékos ebben az idényben.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM MECCSÉRŐL

UDINESE–TORINO

+ Az Udinese és a Torino nem játszott döntetlent 2018 szeptembere óta (1–1 De Paul és Meité góljával), az azóta lejátszott 7 meccs mindegyike eldőlt valamelyikük javára; a Torino négyszer nyert, az Udinese háromszor. o A Torino ötöt elvesztett legutóbbi 7 bajnokijából (1gy., 1 d.), senki sem vesztett több meccset ebben a periódusban (ugyanennyiszer kapott ki a Verona és a Sampdoria is, a gránátvörösök ugyanannyi pontot szereztek most, mint az előző idény ugyanezen szakaszában (11-et) + Az Udinese edzője, Andrea Sottil vacillált ebben az idényben két csatára, Beto és Isaac Success között, mindketten ötször voltak kezdők és cserék is, a portugál 457 percet játszott, a nigériai 433-at) o A Torino meccseinek 42%-át nyerte meg és 1.6 pontot szerzett meccsenként, amikor Samuelke Ricci kezdő volt az idén (12 meccs), míg annak a 14 mérkőzésnek, amin nem játszott, ez az  értéke 14% volt és 0.6 pont.

BOLOGNA–LECCE  

+ A Lecce csak egyet nyert abból a 14 idegenbeli mérkőzésból, amelyet a Bologna ellen játszott (4 d., 8 v.), a 2–0-s győzelmet 2011 szeptemberében aratta, Giacomazzi és Grossmüller góljaival. o A Bologna csak négyet nyert meg 10 bajnokijából az idényben, a Fiorentinát verte meg szeptemberben 2–1-re (4 d., 5 v.), kettőnél kevesebb győzelme eddig csak egyetlen idényben volt, 2003–04-ben. + Thiago Motta csak egy pontot szerzett 4 meccsen a Bologna edzőjeként, a legutóbbi edző, aki négynél több meccs után nyeretlen volt a csapat élén, Pierpaolo Bisoli volt 2011-ben (1 d,, 4 v.) o Az egyetlen duplát, amelyet Riccardo Orsolini a Serie A-ban elért, a Lecce ellen szerezte 2019 decemberében a Via del Mare Stadionban. A Bologna csatára nem szerzett gólt az idényben, a legutóbbi találatát májusban érte el.

ATALANTA–LAZIO 

+ Az Atalanta 36 győzelmet aratott ért el 108 Serie A-meccsán a Lazio ellen (42 döntetlen és 30 vereség mellett), csak a Bologna ellen nyert ennél több élvonalbeli meccset. o A két csapat az előzó idény mindkét meccsén remzett, három egymást követő döntetlent 2001-ben játszottak a Serie A-ban.. + Szergej Milinkovics-Szavics 4 gólt ért el a z Atalanta ellen, beleértve első dupláját is a Serie A-ban (2017. december 17-én Bergamóban; csal az Ineóter ellen szerzett ennél több gólt (5). o Amióta Ciro Immobile a Lazióban játszik, a klub 54.6% százalékát megnyerte azoknak a meccseknek, amelyeket végig a pályán töltött (149/273), ugyanez a ráta felére csökkent, amikor nem lépett pályára (27.3% – 8/33).

SERIE A, 11. forduló. Sport2 12:15 Udinese Calcio–Torino FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hrutka János); Sport2 15:00  Bologna FC–US Lecce (kommentátor: Fülöp László); Sport2 18:00 Atalanta BC–SS Lazio (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 20:30 AS Roma–SSC Napoli (kommentátor: Haraszti Ádám)