Tovább robog a Napoli-expressz? • SportTV

Tovább robog a Napoli-expressz?

2022. 10. 29. 10:35    
Olvasási idő: 4 perc

Az utolsó „BL-irányította” forduló következik a csoportkörben, azaz három elvileg BL-es csapat (kettő már nem az…) megkapta a szombati mérkőzés kedvezményét. Mi a nap fő meccsének a listavezető Napoliét választottuk, egész egyszerűen azért, mert az ő ellenfele tűnik egyedül méltónak, mint a táblázat felsőházának tagja…

Hirving Lozano és Victor Osimhen ünnepel április 30-án a Maradonában, ahol éppen a Sassuolo ellen kezdődött meg a nápolyiak 15 meccses bajnoki veretlenségi sorozata egy 6–1-es kiütéses sikerrel. A mexikói és a nigériai is vállalt egyet-egyet az akkori góltermésből, ugyanez könnyen előfordulhat szombat délután is… (Fotó: Getty Images)

A Napoli folytatta szerdán diadalmenetét Európában is, ha kedden az Anfieldről is elviszi mindhárom pontot, beléphet abba az exkluzív klubba, amelyben a mind a hat csoportmeccsüket megnyerő klubok tartoznak a BL-históriában (ez eddig 8 klubnak sikerült 10 alkalommal, a Real Madridnak és a Bayernnek kétszer is). Most már a csoportelsőség is megvan, jelen állapotban egyetlen második helyezett sem kívánná Spalletti csapatát ellenfélül a novemberi sorsoláson, bár februárig rengeteg idő van, s közte lejátszanak potom egy vb-t is… A Rangers ellen a Partenopei tüzérének Simeone bizonyult, az ő duplájával és a kezdőként pályára lépő fiatal, 23 éves norvég Östigard fejesével aratott tükörsima győzelmet a csapat a Maradona Stadionban. A bajnokságban is folytatódott a nyerő széria, a nemrég visszatérő Victor Osimhen kései győztes góljával lett meg az újabb három pont a Derby delle Solén Rómában, az Olimpicóban. Ezzel már éppen egy győzelemnyi előny az üldözők sorából kiválni látszó bajnok Milan előtt.  A campaniai klub hátul és elöl is rendben lévőnek látszik, egyedüli olaszként úszta meg vereség nélkül az első tíz bajnoki meccset, a top 5 európai ligában ez csupán a Real Madridnak és a PSG-nek sikerült.
A Sassuolo legutóbbi 18 találkozójából kettőt tudott csak megnyerni a nápolyiak ellen, s csak egyszer maradt ezeken érintetlen a hálója. Alessio Dionisi legénysége eddig 11-et szerzett meg a lehetséges 33 pontból, ezzel 9. a táblázaton, a Serie A két óriása, az Inter és a Juventus mögött, miután eddig 4-4 győzelmet és vereséget könyvelhetett el az idényben. Noha a fekete-zöldek nemrégiben egymás után az Intertől és az Atalantától is kikaptak, korábban 5–0-ra megverték a Salernitanát, a Veronát pedig pedig hétfőn 2–1-re  győzték le. A jó formában játszó Frattesi szerezte a győztes gólt a Mapeiben, ahol a csapat jól szerepelt az idényben, miközben csupán egyetlen idegenbeli győzelmet aratott (a Torino ellen), sőt még a kupában is alulmaradt a másodosztályú Modena ellen. Viszont Dionisi elég hatékony védekezési szisztémát dolgozott ki: ötször nem kapott gólt – azaz meccsei csaknem felén –  , a Serie azon három csapata közé tartozik, amelynek a kapujára a legkevesebb lövés ment a szezonban. Nem meglepő módon persze éppen az ellenfél, a Napoli találta el legtöbbször (72) a kapu felületét, így az emiliaiaknak a szokásosnál is szorosabbra kellene fonniuk védelmi hálójukat szombat délután.
Az európai siker után Spalletti gondolkodhat Osimhen kezdőbe állításán, a nigériai gólzsák két bajnokin is győztes találatot ért elé visszatérése óta, a Rangers ellen azonban a mester Simeonét és Raspadorit állította az induló 11-be. Akár Politano is visszatérhet a támadósorba, aki  7 éve éppen a Sassuolóban debütált, pont a Napoli ellen a Serie A-ban. Az apró szélső 96 bajnokin 20 gólt ért el a fekete-zöldek színeiben, azóta viszont 8-szor játszott ellenük anélkül, hogy gólt szerzett vagy gólpasszt adott volna. Hirving Lozano helye megtartásában reménykedik, míg Östigard is szeretne a kezdőben maradni Juan Jesusszal szemben, aki a másik középső védőposztra aspirál Kim Min Dzse társaként, miután Rrahmani továbbra is sérült. Spalletti másik kedvence, Anguissa újra edzhetett a héten, így versenghet Ndombelével és Elmasszal az egyik középpályás posztért.
A Sassuolo szakmai stábja és szurkolótábora a klubikon Berardi visszatérésében reménykedik, ha még mindig nem áll rendelkezésre izomsérülése miatt, a 18 esztendős Luca D’Andrea ott áll helyettesítésre készen, esetleg Konradsen Ceideés Hamed Traoré is  beugorhat  az ék Andrea Pinamonti játékának támogatására. Mert Müldür és Defrel csak a vb után térhet vissza sérüléséből, Ferrari viszont újra játszhat eltiltása letöltése után, így vélhetően Kaan Ayhannak kell átadnia a helyét ideiglenesen, s csereként várni a bevetésre.
Három statisztikai érdekesség a mérkőzésről. 1. A Napoli legutóbbi 15 meccsén veretlen (13 gy., 2 d.), ez a leghosszabb ilyen sorozat a bajnokságban, ez a széria a Sassuolo elleni 6–1-es győzelemmel kezdődött áprilisban. 2. A Napoli két ponttal alulmúlja az előző idényt 11 forduló után (29 pontja van a tavalyi 31-gyel szemben). Ha legyőzi a Sassuolót, beállítja legjobb rajtját 12 játéknap után (32 pont, tavaly). 3.  Davide Frattesi (11 meccs) eddig négy gólt szerzett az idényben, annyit, mint az előző teljes bajnokságban 36 mérkőzés alatt.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP KÉT MÁSIK MECCSÉRŐL

LECCE–JUVENTUS

+ A két csapat 32 tétmeccset vívott egymással, a hazaiak csak 4-et nyertek ebből, a rekordbajnok 20-at, a további 8 remire végződött. o A Lecce 1–­1-es döntetlent játszott legutóbbi 4 bajnokiján a Via del Marében. Ha most is remizik, históriája első ötmeccses hazai döntetlensorozatát éri el. + Csak a Laziónak van több kapott gól nélküli meccse (7) a Juvénél (6) ebben az idényben, a Lecce viszont azok egyike, akik mind a 11 bajnokijukon kaptak eddig gólt. o  A Lecce 9 gólt kapott rögzített játékhelyzetből eddig (a Cremonese szintén 9-et), míg a Juventusnál (8) eddig csak a Napoli szerzett több gúlt (9) ilyen szituációban.

INTER–SAMPDORIA

+ Az Inter 65 Serie A-meccsük csaknem kétharmadát megnyerte (41), a maradék 24-ből kétszer annyi volt a döntetlen (16), mint a Samp-siker. o Legutóbbi 10 bajnokijukból az Inter csak egyet vesztett el (8 gy., 1 d.), 2021 januárjában, még Antonio Conte vezetésével. +  A Cremonese elleni 1–0-s győzelem után a Samp 2021 novembere óta először nyerhet két meccset egymás után, akkor a Salernitana és a Hellas Verona ellen győzött D’Aversa vezetésével. o Az Inter szerezte a legtöbb gólt ebben a szezonban a meccsek első negyedórájában (6), ezzel szemben egyetlen csapat sem kapott többet, mint a Sampdoria (5) ebben az időszakban.

SERIE A, 12. forduló. Sport1 14:45 SSC Napoli–Sassuolo Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport1 17:45 US Lecce–Juventus FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András); Sport1 20:30 FC Internazionale–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András)