A Milan (is) folytatná az üldözőversenyt • SportTV

A Milan (is) folytatná az üldözőversenyt

2022. 10. 30. 09:21    
Olvasási idő: 4 perc

A vasárnapi öt találkozóból négyet a Sport2-n, egyet az AMC Mikro alkalmazásban láthatnak. Fellép a forduló előtti táblázat 2–5. helyezettje, s mivel a listavezető nyert szombaton, valamennyien győzelmi kényszerben játszanak. Az előző idényben ezt a fajta nyomást a végül befutó Milan remekül kezelte…

Ante Rebic a Granata réme. Öt meccsen ötször talált be a torinóiak kapujába, közte tavaly májusban egy mesterhármassal jeleskedett a Stadio Grande Torinóban (Fotó: Getty Images)

Kedd estig a Milan mindössze egyszer nyert a Bajnokok Ligájában – égetően szüksége volt egy újabb győzelemre. Hosszas sérültlistája ellenére a korábbi 7-szeres győztes sikerrel járt a Dinamo Zagreb ellen. A holtponton a középhátvéd Gabbia lendítette át a rossonerit a 39. percben elért fejes góllal, a második félidőben aztán beindult a gépezet, s végül fölényes, 4–0-s siker lett a vége a Maksimirben, egy olyan meccsen, amelyen a vendégek több gólt is szerezhettek volna. Szerdán a továbbjutást eldöntő találkozón a legfőbb vetélytárs Salzburg ellen már egy döntetlen is elégséges lenne a Chelsea mögött másodikként a kieséses szakaszba jutásra.
A hazai fronton is fényesen alakulnak a dolgok a Milannak. A legtöbb akciógólt szerezte a mezőnyben (21), s folytatta négy gólt elérő győztes sorozatát, a lombard szomszéd Monza elleni 4–1es legyőzése hozott össze egy újabb négyest Zágrábban. Akárcsak néhány nappal később Horvátországban, a monzaiak ellen is Rafael Leao volt a mérkőzés gólszerző hőse.
Ez az eredmény segített a Milannak abban, hogy tartsa a lépést az élen száguldó Napolival. Bár Torinóban az utóbbi években a döntetlen volt a „divateredményük”, azúttal Pioli csapata határozottan esélyesebbnek látszik.
A Torinónak ugyan fél éve sikerült kivédekeznie a Milan ellen egy gól nélküli döntetlent, de az azt megelőző 4 meccset szerzett gól nélkül elveszítette a vörös-feketék ellen. Pontosabban számolva a Granata 464 perce nem tudott gólt elérni ebben a párosításban, legutóbb 2019 szeptemberében  a 2–1-re megnyert találkozón talált a kapuba.
Míg a torinói klub folyamatosan tehetetlen a Milan ellen, ebben az idényben elmaradtak a duplázásai. Legutóbbi udinei győzelme után most az a célja, hogy január óta először megnyerjen két egymást követő mérkőzést. Ola Aina és a korábbi Milan-csatár Pellegri gólja jelentette a 2–1-es sikert Udinében, amely jelentős megkönnyebbülést hozott Ivan Juricnak, akinek a tanítványai a 7 megelőző találkozóból ötöt elveszítettek. Ezt követően a Serie B-s Cittadellát is legyőzték a nyolcaddöntőbe jutásért játszott fordulóban az Olasz Kupában, abból a 4–0-s sikerből is góllal vette ki a részét Pellegri.  Januárban a negyeddöntőbe jutásért ugyancsak a Milan lesz az ellenfél, a San Siróban.
A milánói együttesben jó néhány változásra lehet számítani, a két európai kupameccs közé eső találkozóra Tomori visszatér a kezdőcsapatba, letöltve BL-eltiltását.Az angol védő csatlakozhat a zágrábi gólszerző Gabbiához a védelem közepén, bár a hosszú sérülés után most tartósan egészséges Kjaer is reménykedik helye megtartásában.
Maignan, Calabria és Ibrahimovic most sem játszhat, ám De Ketelaere már visszatérhetett a csapatba, s a szerény zágrábi szereplés után újra kezdhet, főként hogy a nemrég kiváló formába lendülő Brahim Díazt még mindig sérülés hátráltatja. A múlt heti első Serie A-gólja után Divock Origi is esélyes arra, hogy ő kezdjen csúcsékként, hiszen Giroud-nak is szüksége van némi pihenőre. A jobb oldalról induló támadó Rebic is esélyes az induló 11-be kerülésre. A Torino amúgy egyik kedvenc ellenfele, öt meccsen öt gólt szerzett ellene, beleértve a tavaly májusi utolsó forduló 7–0-ás torinói meccsén szerzett mesterhármast. S még ott lehet Rafael Leao, a legjobb formára felfutó portugál csatár is a milánói támadógépezetben.
Eközben a házigazdák támadó lehetőségeit szűkíti Sanabria hiánya, ha lábsérülése miatt nem kerülhet játékára sor. A korábbi milánói Pellegri vezetheti majd a támadósort, mivel elhúzódó izomproblémái után végre már egészségesnek tekinthető. A szélső védő Ola Aina lehet, hogy pihenőt kap, így Singo vagy Vojvoda kerül védősorba. A horvát mester a Radonjics, Mirarsncsuk, Vlasic trióból választhatja ki az éket támogató két támadó középpályást.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino és a Milan 7-szer ikszelt legutóbbi 11 torinói mérkőzésükön (2-2 győzelem mellett); a 2006–07-es idény óta a Milan az a csapat, amellyel a Torino legtöbbször remizett otthon. 2. A Milan veretlen legutóbbi 17 idegenbeli bajnoki meccsén (12 gy., 5 d.), ez a leghosszabb ilyen aktív sorozat az öt európai topligában, ennél hosszabb hasonló szériája 1991. szeptember és 1993. október között volt a csapatnak (38 mérkőzés, Fabio Capellóval a kispadon). 3. Rafael Leao a legveszélyesebb portugál játékos az öt nagy európai bajnokságban (9 – 5 gól, 4 gólpassz), ő az egyik, aki 9 vagy több gólban benne volt az idényben, Musiala, Haaland, David és Foden társaságában.

 

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK HÁROM TÉVÉS MECCSÉRŐL

EMPOLI–ATALANTA

+ Az Empoli nem talált a kapuba az Atalanta elleni hazai meccsei 60%-án, egyetlenegyet nyert meg közülük (1 d., 4 v.), méghozzá 2018 novemberében, 3–2-re. o A legutóbbi, Lazio elleni 0–2-vel az Atalanta először vesztett és először nem szerzett gólt ebben az idényben. Azelőtt legutóbb májusban kapott ki, ráadásul kétszer egymás után, szerzett gól nélkül és az egyik meccsén az Empoli volt az ellenfél. + Mattia Destro 3 gólt szerzett eddig az Atalanta ellen, a legutóbbit 2017 áprilisában a Bologna színeiben, neki a következő nyertes meccs a 100. győzelme lehet a Serie A-ban. o Duván Zapata 4 gólt szerzett az Empoli ellen, a legutóbbi kettőt a Castellaniban (2016 februárjában és 2021 októberében), ha most is betalál, ő lehet az második olyan játékos, aki öt egymást követő idényben is gólt szerez az Atalntában 2013–14 óta, az első Matías Vecino volt.

CREMONESE–UDINESE

+ Az Udinese egyet vesztett el legutóbbi 8 Cremonese elleni bajnokijából (0–2 1985 májusában), 2 döntetlen és 5 győzelem mellett. o A Cremonese az egyik nyeretlen csapat az öt európai topligából (a másik az Elche), a legutóbbi három olasz csapat, amely nyeretlen maradt a Serie A-ban az első 11 meccse, ki is esett az idény végén (a Verona 2015–16-ban,  a Benevento 2017–18-ban és a Chievo 2018–19-ben). + David Okereke az Udinese ellen muttkozott be a Serie A-ban (a Venezia színeiben), a nigériai csatár mindkét gólját ebben az idényben  idegenben érte el, legutóbb hazai pályán idén januárban a Juventus ellen talált a kapuba. o Gerald Deulofeu a legutóbbi 7 újonc elleni meccsén 6 gólban volt közvetlen részes (1 gól, 5 assziszt). A spanyol játékos 74 próbálkozásáál egyetlen játékos sem lőtt többet kapura a ligában.

LAZIO–SALERNITANA

Pedro „öreg korára” a Serie A egyik legeffektívebb csatára lett: csupán 352 percet töltött eddig a pályán az idényben, de ezalatt két gólt szerzett és két gólpasszt is adott (Fotó: Getty Images)

+ A Lazio megnyerte legutóbbi három hazai Serie A-meccsét a Salernitana ellen úgy, hogy mindannyiszor legalább három gólt szerzett. A legutóbbit az előző szezon végén játszották, a sasok 3–0-ra győztek, Immobile, Pedro és Luis Alberto góljával. o A Lazio legutóbbi hat bajnokija egyikén sem kapott gólt, ez a leghosszabb élő ilyen sorozat az öt európai topligában, s csak egyre van a fehér-kékek klubrekordjától, amelyet Sven-Göran Eriksson vezetésével értek el 1998 februárjában és márciusában. + A Salernitana idénybeli 13 pontjából 3-at szerzett csupán idegenben, a legutóbbi kettőt szerzett gól nélkül veszítette el. Három egymást követő „nullás” vereségét 1998 novemberében szenvedte el (akkor eggyel meg is toldotta ezt a sorozatot). o Azon játékosok közül, akik négy gólban is közvetlenül benne voltak az idényben, csak Ante Rebic töltött kevesebb időt (278 perc) a játéktéren, mint Pedro (két-két gól és gólpassz, 352 perc alatt); a spanyol játékos egy gólt szerzett eddig hazai pályán a Salernitana ellen, de 2022-ben még egyszer sem talált a kapuba kezdőjátékosként (mind a négyet csereként beállva szerezte).

SERIE A, 12. forduló. Sport2 12:15  Empoli FC–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); Sport2 14:45  US Cremonese–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András); AMC Mikro 15:00 (ism., hétfő Sport2 7:30) Spezia Calcio–ACF Fiorentina (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 17:45  SS Lazio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 20:30 Torino FC–AC Milan (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván)