Ezeknek az NBA-játékosoknak terveznek saját cipőket a sportszergyártók • SportTV

Ezeknek az NBA-játékosoknak terveznek saját cipőket a sportszergyártók

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2022. 12. 10. 18:32    
Olvasási idő: 5 perc

A Nike kidobta Kyrie Irvinget, nem gyárt több úgynevezett signature shoe-t neki, azonban hamarosan az NBA-ben jelenleg talán legszexibb kosárlabdáját játszó Ja Morant kerül be abba a körbe, akinek saját cipője van. A lista nem olyan hosszú, de talán meglepődtök majd, ki van ebben a körben.

Köszönöm Istenem, szabad vagyok - ez áll a cipőn. (Fotó: Getty Images)

A Nike elengedte Kyrie Irving kezét a közelmúlt balhéi után. Hiába adtak ki a nevével ellátott cipőkből már hét szériát, és hiába készültek idén novemberben piacra lépni a Kyrie 8-assal, az már nem kerül a boltokba. A Nike vállalta, hogy a legyártott csukákra kiadott pénz a kukában landol, csak ne kelljen együtt dolgozni a kosarassal, aki a cégnek vállalhatatlan kijelentéseket tesz. Lehet, hogy Kyrie Irving a szakítás után felvett egy „SZABAD VAGYOK!” feliratú lábbelit, attól még biztosan fájni fog neki az a becslések szerint kb. 11 millió dollárt, amit a Nike szponzori szerződése alapján kap. 2011 óta volt a Nike által szponzorált atléta, és 2014-ben egyezett meg az irányító és az oregoni cég, hogy elindítják a Kyrie szériát. Nem sokkal a szakítás bejelentése után napvilágot látott a hír, hogy Ja Morant lesz majd a Nike új üdvöskéje. Maradjunk annyiban, jó választásnak tűnik, hisz sokak szerint már régen „Air Ja”-kban kellene szaggatnia a gyűrűket a Grizzlies játékosának.

Nem rossz felvetés, és felmerül az emberben, hogy ha neki eddig nem volt signature shoe-ja, akkor kiknek van. Ezt nézzük most meg:

NIKE:

Talán azt magyaráznunk sem kell, hogy LeBron James már az első szezonjában, 2003-ban a saját modelljében játszott (igaz az hivatalosan a Zoom Generation nevet kapta, de a következő már LeBron II-es volt), azóta már élete végéig szóló szerződést kapott a cégtől. Kevin Durant KD-i is ott vannak a boltok polcain másfél évtizede. Paul George volt a sorban a következő, ő már a hatodik szériánál tart, igaz mostanában retro Kobe-kban játszik. A legifjabb Nike csemete a kétszeres MVP Giannis Antetokounmpo, ő a Zoom Freak 4-ben játszik épp (több Bucksos csapattársával együtt). Hozzájuk csatlakozik tehát majd Ja Morant.

ADIDAS:

Volt egy olyan időszaka az NBA-nek, amikor a Nike és az Adidas versenyfutásában sokkal jobban állt a német márka. Igaz, akkor a magasemberekre fókuszáltak, mint például Tim Duncan, Kevin Garnett vagy Dwight Howard. Ma már viszont konkrétan csak irányító-hátvédek kapnak tőle saját cipőket. A cég legrégebbi sztárja Derrick Rose, és annak ellenére sem szakadt meg a két fél kapcsolata, hogy a korábbi MVP pályafutása a sérülések miatt távolról sem alakult olyan jól, mint reméltük. Az is tény, hogy a 2010-11-es szezon után – amikor Rose MVP lett – 14 évre szóló, 190 millió dolláros szerződést kötöttek. Damian Lillard a nyolcadik modellnél tart épp, James Harden a hatodiknál, ő 2015-ben 200 millóért váltott Nike-ról Adidasra, mikor 13 évre aláírt. Donovan Mitchell Clevelandben is a saját D.O.N. modelljében brillírozik, most a négyesben. A legifjabb üdvöske Trae Young, ő a második sját terméknél tart.

JORDAN:

Igaz, hogy a Jordan a Nike almárkája, mégis külön kell kezelni a Levegő Uráról elnevezett brandet. Négy sztárt ér ebben az idényben az a megtiszteltetés, hogy olyan cipőt hordhatnak, amelyen egyrészt a saját nevük szerepel, másrészt minden idők legnagyobbjáé, Michael Jordané. Két rutinos irányító, Chris Paul és Russel Westbrook tartozik ebbe a csoportba. A Phoenix Suns irányítója 2006-ban kötelezte el magát a márkához, Westbrook picivel később, és most az ötödik, ’Why Not?’ Zer0.5-jei vannak a boltokban. Két bombaigazolása is volt a közelmúltban a Jordannek, egyrészt Zion Williamson, aki a második modelljénél tart, másrészt Luka Doncic, aki még csak az elsőnél. Itt muszáj megjegyeznünk, hogy e sorok írása előtti este vélhetően csettintettek a márkamenedzserek, mert Zion és Luka is villant egy-egy emlékezetes zsákolással:

UNDER ARMOUR:

Ma már legendás az a történet, hogy egykor a Nike úgy akarta szerződtetni Steph Curry-t, hogy a neki bemutatott prezentáción véletlen fennmaradt Kevin Durant neve, és ő 2013-ban inkább az akkor még nem olyan felkapott Under Armourt választotta. Gyümölcsöző lett ez az együttműködés, idén már a 10. modelljében brillírozik a négyszeres bajnok, akinek már van egy Curry márkája a márkán belül, valahogy úgy, mint Jordannek a Nike-nál. Az UU másik nagyágyúja Joel Embiid, aki 2018-ban írt alá, és 2020 óta vannak saját cipői.

ANTA:

A kínai Anta cég más irányt választott, mint a fent említett „nagyok”. Nem az MVP-címre hajtó nagyágyúkat igazolták le. 2013-ban az akkor még All-Star, ma már a ligából a balhéi miatt lassan kikopó Rajon Rondót, majd 2014-ben történelem egyik legjobb dobóját, Klay Thompsont, míg 2018-ban Gordon Haywardot. Nem vicceltek Kínában, és mind kaptak saját modellt is.

PEAK:

Tudjuk, hogy Andrew Wiggins olyan népszerű Ázsiában, hogy még az All-Star-szavazást is befolyásolták az ázsiai rajongók 2022-ben. A kínai Peak számára tehát nagy fogás lehetett, amikor az Adidastól hozzájuk igazolt. Talán a földrajz az oka, de aki még saját tervezésű signature csukában játszik, az az ausztrál Matthew Dellavedova a Sacramento Kinsgsből. Igaz neki évekkel ezelőtt megtervezték a Delly 1-et, és azóta ebben játszik, nem adnak ki évről-évre új formát. A Peak meglepően nagy neveknek készített cípőt korábban, például Tony Parkernek, Dwight Howardnak és Lou Williamsnek is.

NEW BALANCE:

Kawhi Leonard életében a 2018-as év a változásokról szólt. Akkor került San Antonioból Torontóba, és akkor váltott Jordanről New Balance-ra (ez utóbbiból jogi ügy is lett). Ez rövid távon nagyon gyümölcsöző volt, hiszen azonnal bajnok és döntő MVP lett a kanadaiakkal. 2020-ban készült el az első KAWHI modell.

PUMA:

Nagyon sokan azt hiszik, hogy Michael Jordan volt az első kosaras, aki signature shoet kapott egykor. Az igaz, hogy horror cipőszerződése neki volt először, és hogy alapjaiban változtatta meg a cipőbizniszt, de a legelső Walt Frazier volt, akinek 1973-ban a Puma elkészítette a Clyde modellt. Ami nem is a kosárpályán, hanem az utcai cipőkben hozott foradalmat.  A Puma hosszú ideig leállította a kosarasokkal való együttműködéséeket, de 2020-ban nagy halat fogott, szerződést kötött az újonc LaMelo Ballal, aki a család csúfosan megbukó Big Baller Brandja után kötelezte el magát a céghez. Idén a második saját, úgynevezett MB.02-es modelljével koptatná a parkettát, ha nem lenne sérült. Abban a csapatban, amelynek a tulajdonosa Michael Jordan, és ezt csak úgy lábjegyzetnek érdemes itt hagyni, mert a Jordan brand korábban meglepően sok Hornets-kosarassal állapodott meg.

LI-NING:

CJ McCollum 2017 óta a kíbai Li-Ning márka nagykövete, mert a Nike nem meccselte az ellenlábas ajánlatát. 2021-ben ki is jött a CJ1-es és úton van a CJ2-es is. A Li-Ning korábban egy igazi nagyágyút igazolt, ő nem más, mint Dwyane Wade volt.

361 DEGREES:

A 2020-as All-Star-hétvége zsákolóversenyén már a kínai 361 Degrees cipőjében versenyzett Aaron Gordon, aki ugyan aznap nem nyert, és ezen sokan fel is háborodtak, de a zsíros cipőszerződés már a zsebében volt. A lában pedig azóta már a saját modelljei vannak az NBA-ben.

K8IROS:

Spencer Dinwiddie-nek nemhogy saját cipője, de még saját márkája is van, ami a K8IROS. Köztudott, hogy nagy tech-rajongó, és a saját weboldalán van egy webshop, ahol nem is csak cipőket, hanem K8IROS papucsokat is lehet venni. Hasonló, saját márkás koncepciója van Langston Gallowaynek is, azt ETHICS-nek hívják,  de neki jelenleg nincs NBA-s csapata.

Ezeknek a játékosnak van tehát ebben a pillanatban saját tervezésű cipője, ez a szám eggyel nő majd, ha Ja Morant is belép a körbe. Érdekesség, hogy például a kétszeres MVP Nikola Jokicnak a Nike még nem készített saját cipőt, ahogyan Jayson Tatumnak a Jordan brand sem. Talán ők lehetnek a következők majd, de ha a kínai cégek ilyen aktívak, lehet nem a legnagyobb sztárok közül választanak majd.

Többekről is lesz szó a mai Alley-oopban, ahogyan meccseken is láthatjuk őket folyamatosan a Sport TV-n, például ezen a hétvégén is. Íme a hétvégi menü az NBA rajongóinak:

Alley-oop: december 10., szombat 22:00, Sport1 (élő)

Miami Heat – San Antonio Spurs: december 10., szombat 23:00, Sport1 (élő); december 11., vasárnap 11:30, Sport2 (felv.)

NBA Action: december 11., vasárnap 21:00, Sport1

New Orleans Pelicans – Phoenix Suns: december 11., vasárnap 21:30, Sport1 (élő)