Tartja-e „európai kupaigényét” az Atalanta? • SportTV

Tartja-e „európai kupaigényét” az Atalanta?

2023. 01. 09. 12:54    
Olvasási idő: 2 perc

Két mérkőzés maradt hétfőre a Serie A 17. játéknapjáról. Az egyik klasszikus „menekülő összecsapás” a kiesőzónából, a másikban az Atalanta szerepel, amely egy évre kiesett az európai kupakörforgásból, de feltétlenül szeretne visszakerülni – ám ehhez a maihoz hasonló ellenfelekkel szemben meg kell mindhárom pontot szereznie…

Luis Muriel szívesen benne lenne egy tizedik gólban is a Dall'Arában a hazaiak ellen… (Fotó: Getty Images)

A remek szezonkezdet után az Atalanta a vb-szünet előttig lassan leereszkedett a táblázaton:  a Serie A 7. helyére csúszott vissza annak ellenére, hogy szerdán  pontot tudott elhozni Torinóból. Az idény elején még a Napoli potenciális kihívójának látszó Gasperini-együttes legutóbbi hat bajnokijából ötön nm tudott nyerni, pedig az azt megelőző nyolcból hatszor győzelemmel vonulhatott le a pályáról. Legutóbbi négy meccse mindegyikén legalább két gólt kapott, a Spezia ellen azért sikerült 0–2-ről döntetlenre menteni a mérkőzést Pasalic utolsó pillanatokban szerzett góljával. Ahhoz az adathoz, hogy ennél több találkozón is egynél többször került a hálójukba a labda, egészen 2008-ig kell visszalapozni az eredményösszesítésekben. Az előző idény katasztrofális befejezéséhez hajazót produkált most is a csapat novemberben, így aztán most hattal kevesebb pontja van, mint tavaly a 16. játéknapot követően.
A Bologna ugyan a hálóba sem talált a két együttes legutóbbi három meccsén, ám ebben az idényben úgy zárta a vb előtti szakaszt, hogy 12 pontot szerzett a lehetséges 15-ből – kilenccel többet az Atalantánál! Thiago Motta fiai azonban nem tudták folytatni a nagy újjáéledést, szerdán ugyanis 1–0-ra kikaptak az Olimpicóban a Romától. A rossoblu első mérkőzése exedzője, Szinisa Mihajlovics halála óta tehát a szezonbeli hatodik vereséggel zárult. Hazai pályán azonban veretlen a csapat utolsó négy meccsén, egy döntetlen mellett sorozatban háromszor győzött a Monza, a Torino és a Sassuolo ellen.
Az elmúlt hónapok sérüléshullámát folytatva most Zapata esett ki az Atalantából – térdsérülést szenvedett a Spezia ellen – , erősen kérdéses a szereplése hétfőn este. Az első számú kapus Musso sem játszhat, szokásosan Sportiello helyettesíti. A kolumbiai csatár helyett honfitársa, Muriel vagy Höjlund lesz Looikman partnere a csatárduóban.
A házigazdák közül De Silvestri vádlija sérült meg, a hónap végéig aligha léphet pályára. Két csatár, Zirkzee és Barrow, valamint  a középhátvéd Bonifazi ugyancsak kimarad. Arnautovic viszont kezd, az osztrák gólképtelen a bergamóiak ellen (ld. statisztika lejjebb), de igyekszik javítani.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta a Bologna elleni legutóbbi 13 bajnokijából csak egyet veszített el – közben 10-szer nyert, s 8-szor érintetlen maradt a hálója – vagyis dominálja a párharcot. 2. Luis Muriel egyik kedvenc ellenfele a Bologna: 14, a piros-kékek elleni mérkőzésén 9 gólban volt közvetlenül részes, hatot maga lőtt, háromhoz asszisztált.  3. Csak a Milan és a Roma ellen játszott több percet Marko Arnautovic szerzett gól nélkül, mint az Atalanta ellen (3 meccs, 190 perc), nyilván szeretné ezt azt a rossz szériát megtörni.

NÉGY STATISZTIKAI TÉNY A MÁSIK MECCSRŐL

+ Milan Djurics legutóbbi hat Serie A-góljából az ötödiket juttatta fejjel a hálóba a szerdai évnyitó fordulóban a Torino kapujába, ezzel szakította meg a Verona vereségsorozatát. =  A Hellas hazai pályán egyetlenegyszer tudta megverni a Cremonesét az élvonalban (2 d.), még 1985 márciusában, amikor olyan klasszisok játszottak benne, mint Hams-Peter Briegel vagy Preben Elkjaer-Larsen – mindketten fel is iratkoztak az eredményjelző táblára a 3–0-ra végződő mérkőzésen. o A Feyenoordtól érkezett John Doig Serie A-csúcstartó, a Verona skót középpályásánál senki sem találta el többször a kapufát (3) az idényben. +  A Cremonese, amely több mint húsz év után tért vissza az élvonalba, még mindig nyeretlen. Amióta 20 csapatos a Serie A, egyetlen klub maradt ennyi játéknap után győzelem nélkül – éppen a hétfői ellenfél Verona hét évvel ezelőtt – abban az idényben ki is esett az élvonalból.

SERIE A, 17. forduló. Sport1 17:30  Nyerő SzériA  olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András, Várhidi Péter); Sport1 18:30 Hellas Verona–US Cremonese (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 20:45  Bologna FC–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1  23:00 a forduló összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Gyulai Miklós)