Felfordult az NBA pár nap alatt: 88 meccset kaptunk a Durant-Irving párosból • SportTV

Felfordult az NBA pár nap alatt: 88 meccset kaptunk a Durant-Irving párosból

2023. 02. 10. 17:09    
Olvasási idő: 4 perc

Gigaüzletek sorozatai zajlottak le a napokban az NBA-ben, a legnagyobb szupersztárok cseréltek klubot. Igazából annyira nem meglepő, kik cseréltek csapatokat, az sem, hogy mely csapatok voltak érintettek, de így egyben azért elég töményen átalakítja az erőviszonyokat. A Brooklyn Nets rövid, de tartalmas korszaka csúfos véget ért.

88 meccs. Ennyit játszottak együtt. (Fotó:

Kyrie Irving – irány Dallas!

A dominó első darabja Kyrie Irving elcserélése volt, aki kb. egy hete az elcserélését kérte a Brooklyn Netstől. Ennek kérésnek a csapat két nappal később eleget is tett, Irving Markieff Morris társaságában összepakolhatta a cuccat. Spencer Dinwiddie, valamint Dorian Finney-Smith, illetve egy elsőkörös és két második körös draftcetli került a Brooklyn Netshez ellenértékként a Dallas Maverickstől. Állítólag a Nets tulajdonosa, Joe Tsai azt vette a fejébe, hogy akkor sem adja a Lakersnek, ha az Isten pénzét kínálnák az aranysárga-lilák. Így viszont összeállt a Doncic-Irving tengely, és Irving már be is mutatkozott Mavericks-mezben a Los Angeles Clippers ellen. 110-104-re meg is nyerte a Dallas a találkozót Irving 24 pontjának is köszönhetően.

Spencer Dinwiddie sem vesztegette az időt, 25 ponttal, 6 gólpasszal és 5 lepattanóval tért vissza a Netshez.

Állítólag Mavericks mellett a Lakers, a Clippers és a Suns tett érte komolyabb ajánlatot. Utóbbi különösen azért érdekes, mert a csere után azonnal azt találgatta mindenki, mi lesz Kevin Durant sorsa.

Durant pedig Phoenixben kötött ki

Mat Ishiba a héten lett a Suns többségi tulajdonosa, és azonnal belekóstolhatott az NBA legizgalmasabb napjaiba. Megszerezték a hírek szerint aktuálisan elérhető legnagyobb halat, Kevin Durantet, illetve mellé TJ Warrent. Durantért mélyen zsebbe kellett nyúlni, hiszen Mikal Bridges, Cam Johnson, Jae Crowder és négy elsőkörös draftcetli, illetve egy pick kicserélése ment a Netshez. Jae Crowdert azóta már a Buckshoz postázták hármas cserében öt második körös választásért, a Bucks George Hillt, Serge Ibakát és Jordan Nworát az Indiana Pacershez cserélte az üzletben..

Egy korszak csúfos véget ért Brooklynban. Sosem fog már nagy eredményeket elérni a Durant-Irving-duó.

2019. július hatodikán kezdődött ez a kísérlet, három és fél évig tartott. Rengeteg dolog történt, de a lényeg annyi, hogy összesen 88 meccset tudtak ennyi idő alatt együtt játszani (74-et az alapszakaszban, 14-et a rájátszásban).

A Suns kezdőcsapata elsőre bivalyerősnek tűnik, és úgy tűnik, úgy voltak vele, hogy a Nets valamelyik sztárját mindenképpen megszerzik, és végül szerencséjükre Duranttel jártak sikerrel. Történt még egy kisebb üzlet a Sunsnál, Dario Saric és egy második körös a Thunderhez került Darius Bazley-ért.

A Lakers végre megszabadult Russell Westbrooktól

Erről beszélt mindenki jóformán másfél éve. Nem lennénk meglepve, ha a Lakers azóta kereste volna azt a csapatot, amely benyeli Russell Westbrook szerződését, mivel az első pillanattól látszott, hogy ez nem működik. Tudnak valamit LA-ben, mert végül be kellett ugyan áldozni a 2027-es elsőkörös draftjogot, mégis sikerült minőségi ellenértéket kapni a korábbi MVP-ért. Westbrook a Utah Jazzhez került a draftcetlivel együtt, Juan Toscano-Anderson és Damian Jones Minnesotába, míg D’Angelo Russell, Jarred Vanderbilt és Malik Beasley költözhet Los Angelesbe. Előbbi Minnesotából, a másik két játékos Salt Lake City-ből. A csere másik lába az, hogy Mike Conley és Nick Alexander-Walker a Jazztől a Wolveshoz kerül.

D’Angelo Russell a Lakers második pickje volt 2015-ben, játszott is ott két évet, Westbrookot pedig állítólag kivásárolhatja a Jazz a közeljövőben, és még az is lehet, hogy visszakerül Los Angelesbe, csak a Clippershez és nem a Lakershez.

Patrick Beverley Lakerses korszaka is véget ért, ő Orlandóba került Mo Bambáért, míg Thomas Bryant elmehetett Denverbe cserecenternek Davon Reedért és három második körösért cserébe.

A Golden State Warriors lemondott James Wisemanről

Az már csütörtöki hír, hogy a Golden State Warriors feladta a James Wiseman-projektet. Végül több csere-bere oda vezetett, hogy a nyáron távozó Gary Payton II fog visszatérni 2022 nyári távozása után Portlandből Kaliforniába. A 2020-as második pick Wiseman pedig a Detroit Pistonsnál azzal a Marvin Bagleyvel lesz egy csapatban, aki két évvel előtte, a 2018-as drafton volt az a második választott például Luka Doncicot megelőzve. Saddiq Beyt kapta eredetileg a Warriors Wisemanért, de ő végül a Hawksnál kötött ki öt második körösért, és ez az öt második körös, illetve Kevin Knox ment a Blazershez Paytonért.

Eric Gordon kálváriája véget ért

Évek óta minden cserepletykában ott volt Eric Gordon neve. A hat és fél éve Houstonban játszó veterán azonban mindig ott maradt, és mindig hozta a stabil teljesítményt. Előbb a bajnoki címért versengő Harden féle Rocketsben, majd az újjáépítés közepén volt mentora a fiataloknak. Eddig tartott a kaland, és a Clippershez kerül, oda, ahol NBA-s pályafutását elkezdte 2008-ban. A háromcsapatos cserében szegény John Wall papíron visszament cserébe a Rocketshez, oda tart Danny Green is Memphisből, Luke Kennard pedig ment Grizzlieshez. Centerposzton is erősít a Clippers, Mason Plumlee érkezet Reggie Jacksonért és egy második körösét Charlotte-ból. Irányítóban a vérfrissítést Wall és Jackson távozása után Bones Hyland jelenti majd, ő a Denver Nuggetstől érkezik két második körös választásért.

 További cserék

Jakob Pöltl a San Antonio Spursből visszakerül a Toronto Raptorshoz egy 2024-es elsőkörösért, két második körösért és Khem Birchért. A Raptorst ezen felül végül nem robbantották szét, pedig OG Anunoby-ra, Pascal Siakamra és Fred VanVleetre is volt kereslet. A Spurs viszont tovább spórolt, elcserélte Josh Richarsont a Pelicanshoz Devonte Grahamért. A New York Knicks három játékost (Cam Reddish, Ryan Arcidiacono, Svi Mykhailiuk) és egy elsőköröst adott a Portland Trail Blazersnek Josh Hartért. A védekezéséről híres, és nyár óta minden cserepletykában szereplő Thybulle is a Blazers játékosa lett egy háromcsapatos cserében, amelyben Jalen McDaniels ment a Sixershez, Svy Mykhailiuk és több második körös pedig a Hornetshez. Ez nem minden csere, ami lezajlott, csak azok, amik befolyásolják jelentősen a csapatok erejét.

Ez azt jelenti, hogy az NBA erőviszonyai két-három nap alatt totálisan átalakultak, a legjobban ez abban mutatkozik meg, hogy a Suns azonnal feljött a második helyre a Celtics mögé, a Nets pedig, amely eddig holtversenyben második volt, most visszacsúszott a 14. helyre.

Egyébként ez most a Top5 Las Vegasban:

1. Celtics

2. Suns

3. Bucks

4. Nuggets

5-6. Clippers és Sixers

A bukik szerint a legvalószínűbb jelenleg az, hogy a Suns ott lesz a döntőben és a Celtics-szel játszik, a második legalacsonyabb oddsot a Suns-Bucks-döntő kapja.

LeBron James is kapott új játszótársakat, és megszabadul Russell Westbrooktól. Hogy ez milyen hatással lesz a csapatra? Meglátjuk, de a jelenlegi helyzetnél csak jobb jöhet az NBA pontrekordere számára. Apropó pontrekord, az Egyesült Államokban 2018 óta csak az alapszakasz nyitómeccsei és a karácsonyi rangadók generáltak nagyobb nézettséget az NBA alapszakaszából. Szóval figyeltek az emberek.

Magyarországon a csúcsdöntést többször is megnézheted az AMC Mikrón!

Még pár napig vissza lehet majd nézni a csúcsdöntő mérkőzést az AMC Mikrón is. Szaniszló Csaba és Dávid Kornél kommentálásában igazán nagy élmény volt ezt átélni.

Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder:  február 9-én reggel 6:00-tól pedig elérhető lesz az AMC Mikrón

JORDAN VAGY JAMES A GOAT?

Van nekünk egy GOAT-szavazásunk is, kérjük, szavazz, ha még nem tetted meg! ITT.

További NBA-s program a Sport TV-n:

Az Alley-oopban is kiemelt téma lesz egyrészt a rekorddöntés, másrészt a cserehatáridós őrület is. További két remek időpontban zajló rangadót is láthatnak majd a Sport TV nézői.

Los Angeles Lakers – Milwaukee Bucks: február 10., péntek 20:00, Sport2 (felv.)

Alley-oop: február 11., szombat 23:00, Sport1 (élő)

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers: február 12., vasárnap 00:00, Sport1 (élő)

NBA Action: február 12., vasárnap 17:15, Sport2

Boston Celtics – Memphis Grizzlies: február 12., vasárnap 20:00, Sport2 (élő)