A Toro visszaelőzheti a Juvét • SportTV

A Toro visszaelőzheti a Juvét

2023. 02. 20. 12:39    
Olvasási idő: 3 perc

Egyetlen mérkőzés maradt hétfőre a Serie A 23. fordulójából, így visszaáll a „természetes” menetrend olasz Sport TV-s hétfőnkön. Előbb a péntek-vasárnapi 9 meccs összefoglalójával kezdünk, utána jön a beszélgetős, értékelő-elemző stúdióműsor, a Nyerő SzériA, végül az élő mérkőzés, amelyen a favorit Torino győzelemmel visszaugorhat a 7. helyre, amely akár Konferencialigát is érhet az idény végén – feltéve hogy a Coppa Italiát a 1-6. helyezett valamelyike hódítja el.

Alekszej Mirancsuk, Juric edző egyik fix pontja. Az Atalantától érkezett orosz középpályás a támadójáték egyik fő mozgatója, emellett 16 meccsen négyszer az ellenfél kapujába is betalált (Fotó: Getty Images)

A bajnoki és a kupasikerek után a Torino Milan elleni nyerősorozata véget ért a 22. játéknapon, amikor 1–0-s vereséget szenvedett a rossoneritől másfél hete a San Siróban. Ivan Juric csapata ezzel átengedte a 8. helyet az Udinesének, ám hétfőn akár vissza is előzhet, hiszen a friuliaiak ebben a körben ugyanott, a San Siróban kikaptak a másik társbérlő Intertől szombaton.
A „bikák” csapata viszont vereséget szenvedett az Udinesétől korábban, aztán viszont hármas nyerő sorozatot produkált a Grande Torinóban (előtte 14 hazai találkozón ért el ennyit). Otthon egyébként csupán 8-szor talált a látogatók kapujába, a viszonylagos siker onnan ered, hogy csupán hatot kapott. Mivel a városi rivális Juvét súlyosan megbüntették, a Torino részt vehet a „best of rest”, azaz a „maradék legjobbja” fiktív címért folytatott versenyfutásban. A kifejezés azt célozza, hogy a Juventus hátra sorolásával az első hat helyezett és az őket követők közt elég széles szakadék tátong a táblázaton. A gránátvörösöknek ki kell használniuk, hogy a nyeretlen sereghajtóval játszanak, ám korábban és ebben a fordulóban is volt példa arra, hogy az esélytelenek nyugalmával pályára lépők képesek megnehezíteni a favoritok dolgát. A Toro az elmúlt öt meccsét megnyerte a frissen feljutott csapatok ellen, ez táplálhatja a reményt a hasonló folytatásra. Talán emiatt is vélik úgy vezetői és szurkolói, hogy akár még a hatba jutás sem zárható ki, pedig az 1950 óta nem sikerült a csapatnak.
Az élvonalba visszakerülő Cremonese négyes vesztő sorozattal indította a 2022–23-as idény, ebből az egyiket otthon szenvedte el a Torinótól 2–1-re. Azóta sokkal jobbra nem fordult a cremonaiak sorsa. Lassan kezdik megdönteni a liga nyeretlenségi sorozatát, a hasonlóan pocsék „elődök” a maguk idejében el is búcsúztak az élvonaltól (ld. lejjebb). A 11 pontos hátrány a 17. helyezettől arra enged következtetni, hogy a szürke-vörösök is ugyanerre a sorsra jutnak. Az egyetlen kis reménysugarat a kupamenetelés jelenti, de a nemzeti kupa Itáliában is rangot vesztett az elmúlt évtizedekben, noha a szövetség igyekszik a „nagyok” kedvében járni, az ő harci terepükké tenni a sorozatot – ezért is kavar nagyobb hullámokat, ha a „kicsik” egyike-másika több bravúrt is felmutat.
Davide Ballardini tanítványai a Napoli és a Roma kiejtésével bejutottak az elődöntőbe, de a múlt heti bajnokin a nápolyiak visszaállították a „rendet” sima 3–0-s győzelmükkel. A cremonai gödör mélységére jellemző számadat, hogy az öt európai topbajnokságban csak a szintén Serie A-s Samporia, valamint a Bournemouth és a Real Valladolid maradt az idényben többször szerzett gól nélkül bajnokin, mint a cremonaiak. A második legáteresztőbb a védelmük a Serie A-ban, valamint a legtöbb gólt szedték be rögzített játékhelyzetből. Meglehetősen csekély az esélyük, hogy 1930 óta először győzelemmel térjenek haza Torinóból a „bikáktól”.

Miután a múlt héten combproblémák miatt a torinói csatár Pietro Pellegri lemaradt a második milánói utazásról, reménykedik a kezdőbe visszatérésben. Ám vélhetően Sanabria marad az ék, még ha Demba Seck is pályázik a posztra. Samuele Ricci mindenképpen kimarad vádlisérülés miatt, március elejéig aligha térhet vissza. Rajta kívül Lázaro és Zima – egyformán térdsérülés miatt – sem állhat Juric rendelkezésére. Elvileg Ivan Ilics bevethető, ám az orvosok mér fittségi tesztet alkalmaznak megállapítandó fizikai állapota alkalmasságát a meccsterhelésre. Ha a veronai kölcsönjátékos mégsem kezdhet, Linetty marad a középpályássorban. Vlasic és/vagy Radonjic kerül még a támadó középpályás szekcióba, ahol Mirancsuk helye betonbiztos, csak sérülés miatt marad ki.
A vendégeknek egy cserét feltétlenül meg kell ejteniük a Nápolyban alul maradó csapaton. Johan Vasquez ugyanis eltiltását tölti, Chiriches vagy Ferrari kerül a védelmi trióba. Okereke közelítőizom-, Dressels másféle izomsérülés miatt nem kezdhet, utóbbi esetleg a kispadon azért helyet foglalhat a cserék között. A korábbi torinói páros, Meité és Benassi valószínűleg bekerül a középpályássorba, Frank Tsadjout csatártársa pedig vélhetően Daniel Ciofani lesz.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino 10 meccsen veretlen marad a Cremonese ellen vívott 13-ból a Serie A-ban (6 gy., 4 d., 3 v.), a legutóbbi kettőt meg is nyerte. Csak 1985 és 1992 között volt hármas nyerő sorozata a szürke-vörösök ellen.  2. A Cremonese a bajnokság eleje óta, azaz 22 játéknapja nyeretlen a Serie A-ban. Ennél hosszabb győzelem nélküli sorozata egyazon idényben csak a Varesének (1971–72) és az Anconának (2003–04) volt – a bajnokság végére egyet, illetve kettőt gyűjtöttek, ám természetesen ki is estek.  3. A cremonai Soualiho Meité és Marco Benassi egyaránt játszott korábban a hétfői ellenfél csapatában. A francia 82 mérkőzésen mindhárom gólját elérve a gránátvörösök mezében szerepelt 2018–19-ben és 2020–21-ben. Az olasz 85 meccset játszott, 11-szer talált a kapuba a piemontiakkal 2014–15 és 2016–17 között. Emellett Benassi korábban gólt lőtt a torinóiaknak a Fiorentina színeiben is 2017-ben és 2018-ban.

SERIE A, 23. forduló. Sport1 18:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Bartha Zoltán és Gyulai Miklós); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András); Sport2 20:30 Torino FC–Cremonese Calcio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András)