Napoli: vissza a győzelmi ösvényre? • SportTV

Napoli: vissza a győzelmi ösvényre?

2023. 04. 07. 15:42    
Olvasási idő: 3 perc

A Milan elleni nagy vereség után ismét az a kérdés, a Napoli képes-e megrázni magát és magától értetődő természetességgel folytatni a pontgyűjtést vagy az eddiginél komolyabb rövidzárlat következik. Az esélyek azért inkább az előző verzió mellett szólnak…

Luciano Spallettinek most a "lelki segélyszolgálat" a feadata Nápolyban a Milan-blama után… (FotÓ. Getty Images)

A válogatott szünet előtt a Napoli remek formája tovább folytatódott, hiszen 4–0-ra verte meg a Torinót, miután a Laziótól elszenvedett vereséget követően az Atalantát (2–0) és a Frankfurtot (3–0) is legyőzte. Azonban a sztárcsatár Osimhen nélkül – a nigériai a válogatottban sérült meg – ,  csúnyán megbotlott a Partenopei, éppen a soron következő BL-ellenféllel vívott mérkőzésen. A rossoneri egyértelműen összetörte Spalletti együttesét, máe egy óra alatt 3–0-s vezetést szerzett, folyamatosan megzavarva a hazai védelmet.
Még mindig 16 ponttal vezet a második előtt, tíz meccs van hátra, a Napoli aluógha fog pánikba esni, ám mivel korábban összesen 16 gólt kapott csak az idényben, egy ilyen kudarc inább „kiélesíti” a csapatot, hogy még keményebben harcoljon a régóta üldözött scudetto megszerzéséért. Kevesebb mint egy héttel később a Partenopei esélyes arra hogy legyúzze a Leccsét, az egyikert a három csapat közül, amelyeket otthon nem tudott megverni a Serie A-ban ebben a szezonban, s aztán következik a milánói utazás a BL negyeddöntőjére, Milánóba. A csata előtt mindkét együttes útja nyitva van a trófea felé, de a nápolyiak azért előtte Pugliában igyekeznek helyre állítani a „dolgok rendjét” az olasz élvonalban.
Még augusztusban, mielőtt a Napoli-góőzhenger működésbe lépett volna, a Lecce pontot szerzett a Stadio Maradonában, mivel Lorenzo Colombo első félidei egyenlítő találata elégnek bizonyult az 1–1-hez a kilencven perc végére.
Marco Baroni játékosai ezután egyre lejjebb sodródtak a táblázaton, s most már a kiesés szele is bizony megérintette őket. Ugyan még mindig 8 ponttal állnak a legjobb kieső előtt, öt pontot vesztettek sorozatban február közepe óta, többek közt egy másik gyengélkedő, az Empoli ellen is. A mester problémája mindenki számára nyilvánvaló, hiszen a sorozat során egyetlen gólt sem sikerült szereznie, s közeledik az 500. eredménytelen percéhez a Serie A-ban. A Milan kölcsönjátékosa, Colombo holtversenyben 4 góllal áll Ceesayjal az éllovas Gabriel Strefezza (7) mögött, de a Lecce csatára már egy ideje nem talált be, s pénteken Olaszország második legjobb védelmével kell megküzdenie.

Még mindig hiányolja a Napoli a meccsen a liga legjobb gólszerzőjét Osimhent, akit ismét Simeonénak kell helyettesítenie. Míg a tartalék jobbhátvéd, Bartosz Bereszynski visszatért sérüléséből, amúgy Spalletti aligha változtat sokat a Milantól nagyon megvert együttesén, bár Lozano és Raspadori továbbra is reménykedik benne, hogy bejut a kezdő tizenegybe. Ndombele és Ejif Elmasz is készenlétben áll, ha Spalletti a középpálya frissítésére gondolna, szem előtt tartva a jövő heti BL-negyeddöntőt.
A Leccéből csupán két védő, Pongracic és Dermaku hiányzik sérülés miatt. Umtiti és Maleh visszatérhet eltiltásából, viszont most Blinnek kell felhalmozott sárgái miatt kimaradnia. Tuiának át kell engednie helyét Umtitinek, de ben tudni, Colombo megtarthatja-e a középcsatár helyét vagy Baroni felváltja Ceesayjal.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli a legutóbbi 12 Lecce elleni Serie A-találkozó mindegyikén a kapuba talált (átlagosan 1.9 gól/meccs), a Lecce utolsó kapott gól nélkül mérkőzését 1997 októberében érte el, köszönhetően a Via del Maréban aratott 2–0-s eredménynek Cesare Prandelli vezetésével. 2. A Milan elleni 0–4 után a Napoli 2021 decembere óta először veszthet másodszor egymás után bajnokit, míg legutóbb 2020 decemberben fordult elő, hogy egymást követő meccseken nem szerzett egyetlen gólt sem.  3. A Napoli csatára, Diego Simeone 6 gólt szerzett legutóbbi 6 újonc csapat ellen lejátszott találkozóján, miután az előző 27 ilyen találkozóján csupán eggyel szerzett többet.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

SALERNITANA–INTER

+ Hér élvonalbeli bajnokijukon nem született döntetlen, ötször az Inter nyert (ebből kétszer ebben az évszázadban), kétszer pedig a campaniaiak (1948-ban és 1999-ben). A két salrnói siker kapott gól nélküli volt, a legutóbbe csatát viszont az Inter nyerte meg, 5–0-ra, a mind az öt gólt különböző játékos érte el (Perisic, Sánchez, Dumfries, Lautaro és Gagliardini). o A Salernitana legutóbbi négy meccse döntetlenül végződött, ekkora remiszériája még sosem volt a Serie A-ban. Mi több, öt meccs óta veretlen, hiszen a sorozat előtti meccsét megnyerte, ezzel csak két meccsre van a klubrekordtól (7, 2022 áprilisában és májusában.) = Vereség esetlen Simone Inzaghi lesz Inter-edző, aki 4 meccsen sorozatban kikap 2012 februárja óta, amikor Ranieri ült a kispadon. + Lautaro Martínez három Serie A-meccsen ötször talált be a salernóiak kapujába, csak a Cagliari ellen ért el többet (8). Az argentin két mesterhármasa közül az egyiket éppen a Salernitana ellen szerezte a Meazzában, 2022 márciusában.

MILAN–EMPOLI

+ Az Empoli legutóbbi kapott gól nélküli meccse 2007 októberében volt, amikor Luka Saudati góljával 1–0-ra nyert a Meazzában, azóta a Milan 12 ilyen meccsen 27 gólt szerzett (meccsenkénti átlag: 2.3).  = A Milané volt a legtöbb direkt támadás a ligában (74) ebben az évadban, míg az Emplinak csak 29 volt, amely a Samp után a második legkevesebb a mezőnyben.  o Rafael Leao gólt is szerzett, gólpasszt is adott az Empoli ellen, a portugál csatár jelenleg 10 találatnál jár, ez csupán eggyel kevesebb, mint amennyit legutóbb a teljes idényben elért a Milanban. + A Lecce elleni legutóbbi góljának köszönhetően Francesco Caputo 18 találattal az Empoli történetének 5. legjobb gólszerzője lett. Egy újabb találattal utolérheti Ighli Vannuccit a negyedik helyen.

SERIE A, 29. forduló. Sport1 16:45 FC Internazionale–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 US Lecce–SSC Napoli (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 21:00 AC Milan–Empoli FC (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Várhidi Péter)