BEK-döntő – közel hatvan év után újratöltve • SportTV

BEK-döntő – közel hatvan év után újratöltve

2023. 04. 11. 12:01    
Olvasási idő: 2 perc

Bármilyen hihetetlennek tűnik, de az 1955 óta az európai színtéren szereplő Inter és az 1956-ban rajtoló Benfica eddig összesen háromszor, a legrangosabb serlegért pedig csak egyetlenegyszer csapott össze. Az az egy alkalom rögtön egy döntő volt: 1965-ben éppen a San Siróban küzdött meg az olasz és a portugál bajnokcsapat, és az Inter – kihasználva a hazai pálya előnyét – Jair egyetlen góljával otthon tartotta a serleget, közel 58 év után most még csak az elődöntőbe jutás a tét, kétmeccses a párviadal, s nem is Milánóban, hanem Lisszabonban kezdenek…

Lesz-e, s ha igen, hány hasonló Benfica-gólöröm kedden este a Luzban? (Fotó: Getty Images)

Azóta azért egy másik kupában is megküzdöttek, 2004 márciusában az UEFA-kupa nyolcaddöntőjében a San Siróban gólesős meccsen az Inter 4–3-ra győzött, a  Luzban a visszavágón nem esett gól, s a fekete-kékek tovább masíroztak. Azaz összesítésben a sasok még sosem győzték le a milánóiakat, most Roger Schmidt tanítványai ennek a sorozatnak a megtörését tervezik. Az idény eddigi eredményei alapján meg is van az alapjuk a bizakodásra, A BL-ben mindeddig nem veszítettek mérkőzést, ez a Bayernnel és a ManCityvel együtt közös rekord. Csak a Napoli szerzett több gólt (25) a Benficánál (23), ez a statisztika aggaszthatja az olaszokat, akik az utóbbi időben küszködnek a Serie A-ban egy kapott gól nélküli meccsért, A gólok megoszlanak, Joao Mário szerzett hatot, Rafa Silva ötször, a tehetséges ifjú Goncalo Ramos háromszor talált a kapuba.

A sasok felkészülése a BL-csatára nem a legjobban sikerült: 2–1-re kikaptak a nemzeti csúcsrangadón az ugyancsak kétszeres BEK-/BL-győztes Portotól, amely ezzel 7 pontra csökkentette velük szembeni hátrányát a táblázat élén. Ez volt az első vereségük szilveszter óta, Schmidt mester reményei szerint csupán egyszeri kivétel is marad.

Közben az Inter eléggé nyomorult eredménysort produkált február eleje óta. A Porto elleni BL-győzelmet a Bologna elleni 0–1 rombolta össze, amely meglehetősen dicstelen sorozatot indított el. A következő hét tétmeccséből ugyanis csupán egyet tudott megnyerni, ez roppant kevés. A gólszerzés okoz súlyos gondot Inzaghi embereinek, az említett hétmeccses periódusban háromszor nem szereztek egy gólnál többet, háromszor pedig nem is sikerült a kapuba találniuk. A nagypénteki Salernitana elleni 1–1 egyenesen komikus volt. Lukaku góljával ugyan sikerült megszerezni a vezetést, de aztán helyzetek garmadáját hibázta el, Barella és Lukaku egy akcióból elért dupla kapufája után Ochoa kapus sokadszor pazarul hárított, majd következett Candreva hatalmas gólja, amely vagy szuperbravúr volt vagy csak lecsúszott beadás –  mindegy is, a lényeg, hogy az Inter ismét az „utolsó utáni pillanatban” engedett ki a kezéből nagyon értékes két pontot. A neroazzurri aligha engedhet meg magának egy újabb szabadnapot az ellenfél kapuja előtt, amikor a BL egyik legerősebb csapatával meccsel.

A hazaiaktól térdprobléma miatt nem játszhat Goncalo Ramos, Draxlert bokaműtétje tartja távol, Otamendi pedig el van tiltva.  Risztics combizomprobléma miatt nem játszhat február óta. Grimaldo, aki két góllal és három gólpasszal hátvédcsúcsot állított fel az évadban, tovább javítaná ezt a rekordot. A jobbhátvéd Bahot le kellett cserélni az O Classicón, ha nem játszhat, Gilberto helyettesítheti.
Az Interben Onana megtarthatja a helyét Candreva bohózatba illő gólja után is, Skriniar és Calhanoglu nem vehet részt sérülés miatt, a középpályás még válogatottja meccsén sérült meg az Eb-szünetben. Dimarco visszatérhet a védelem bal oldalára, a német válogatott Gosenst váltva.

BAJNOKOK LIGÁJA negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 19:45 a nap felvezető műsora (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Hrutka János, Nyilasi Tibor); Sport1 20:45  SL Benfica–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Hrutka János, Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, Hegyi Iván, Hrutka János, Nyilasi Tibor)