Lesz-e a nápolyi csodából milánói csoda? • SportTV

Lesz-e a nápolyi csodából milánói csoda?

2023. 04. 12. 16:01    
Olvasási idő: 3 perc

Tíz nappal a meghökkentő nápolyi 4–0-ás győzelem után a Serie A címvédője otthonában fogadja szinte bizonyos utódját. Mindkét oldalon tudják, a tét most sokszorosa a másfél hét előtti bajnokinak: a BL-negyeddöntőbe jutás, a kétfelvonásos színjáték része...

Rafael Leao főszerepet vállalt az április 2-i nápolyi Milan-csodából... (Fotó: Getty Images)

Bár a címvédés terve nem sikerült a Serie A-ban, mivel szerdai ellenfelük utcahosszal vezet az olasz élvonalban, a Milannak 11 év után sikerült ismét bejutnia a BL negyeddöntőjébe. Akkor a Barcelona ugyan kiverte a rossonerit a további küzdelemből, öt évvel korábban viszont, az azt megelőző alkalommal elhódította a trófeát.
E heti első mérkőzése előtt a csapat megőrizte negyedik helyét a bajnokságban, noha csak soványka döntetlenre futotta otthon a cseppet sem acélos Empoli ellen. Ez roppant messze van attól a teljesítménytől, amellyel szinte összefoglalták az elmúlt idénybeli erényeiket, amellyel súlyos 4–0-s vereséget mértek az akkor ritka mód ingatag Napolira a Stadio Maradonában. Hogy ezzel is 22 ponttal van elmaradva a déli bajnokjelölttől, azt is jeleni, hogy csak a Serie A-n keresztül juthatnak ki ősztől ismét Európába, lévén hogy korábban elbúcsúztak a Coppa Italiától is. Noha sokszor hiányzott a folyamatosság Rafael Leao vb utáni teljesítményéből és Pioli néha vékonynak látszó csapata többször nem tudott megfelelni a kihívásoknak a hazai pályákon, Európában ritkán sikerült legyőzni a milánóiakat. Jól mutatja ezt a Tottenham elleni kupacsata, amelyben a csapat összesítésben 1–0-ra győzött, egyszersmind utolsó négy BL-találkozóját kapott gól nélkül játszotta végig. Mielőtt a visszavágóra látogatna Nápolyba, szeretné folytatni azt a sorozatot, hogy olaszországi nemzetközi kupameccset hazai ellenféllel a legutóbbi 9 alkalomból csupán egyet veszített el.
A híresen babonás nápolyiak viszont egy másik adatot emlegetnek gyakran: a Milan 16 legutóbbi kiütéses kupameccséből mindössze hármat nyert meg és 10-en nem szerzett gólt. Bár jöhetnének azzal is, hogy a második legnagyobb város csapatának mindössze egyszer sikerült legyőznie déli riválisát a klubok legutóbbi 9 találkozóján, Az SSC legutóbbi három milánói rangadóján egyaránt nyert, beleértve a bajnokság elején aratott 2–1-es győzelmet is. Ez a siker csak egy volt a legutóbbi 29 meccsen aratott 24 győzelemből – a legutóbbi a Lecce elleni volt a hétvégén –, s nemcsak a scudetto megünneplésére készülnek 30 év után már több hete, hanem Spalletti csapata folyamatosan egy európai dicsőségen is rajta tartja a szemét… Számos látványos győzelmet aratott az európai csúcsligában, 25 góllal a legeredményesebb a sorozatban, meccsenként 3.1 gólos átlaga minden idők 5. eredménye egy idényben, ráadásul hátul sziklaszilárdnak mutatkozott, amit jól példáz nyolcaddöntőbeli összesített 5–0-s eredménye az Eintracht Frankfurt ellen.
A sztárcsatár Victor Osimhen nélkül azonban csúnyán megbotlott a Milan ellen másfél hete a Stadio Maradonában. Noha az egy látványos scudettoátadási alkalom lehetett volna, a Napoli jól tudja, az isztambuli BL-finálét a célkeresztben tartva ez a mérkőzés nagyságrendekkel fontosabb lesz a két együttes között.

Miután több változtatást is végrehajtott az Empoli elleni kezdő tizenegyén, Stefano Pioli ismét azonnal tudatára ébredt, hogy csapatának nincs elég ereje, így a Milan alapembereinek szerda este vissza kell térniük. Rafael Leao és Olivier Giroud visszatér a kezdetektől, Simon Kjaer és Rade Krunic pedig valószínűleg csatlakozik hozzájuk. Brahim Diaz is visszatér, abban a reményben, hogy megismételheti a hónap eleji Napoli elleni remek teljesítményét. Pierre Kalulu azonban várhatóan kimarad egy vádliproblémával, aminek következtében a ravasz veterán Kjaer az ifjú Malick Thiaw-val versenyez Fikayo Tomori partnerének jogáért a házigazdák hátsó négyesének középpontjában. Míg Giroud négy góllal a Milan legjobb Bajnokok Ligája-gólkirálya, a Napoli négy játékosának van ugyanannyi gólja, mint a francia támadónak: Victor Osimhennek, Piotr Zielinskinek, Giovanni Simeonénak és Giacomo Raspadorinak. Amellett azonban, hogy a Serie A gólkirályi címének legnagyobb esélyese Osimhen combsérülése miatt elszenvete a rossoneritől a keserű csapást, helyettese, Simeone most nem tudott gólt szerezni, miután rúgást kapott a Lecce ellen. Hacsak az argentin válogatott nem épül fel a milánói csatáig, Raspadorinak kell szerepelnie a támadótrióban, amelynek bal oldalán maga „Kvaradona” lesz – Hvicsa Kvarachelia.
BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő első mérkőzés. Sport1 19:45 a játéknap előzetese (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila, Kéri András, Moncz Attila); 20:45 AC Milan–SC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor, szakértő: Hajdu Attila, Kéri András, Moncz Attila); 23:00 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Méhes Gábor, szakértő: Hajdu Attila, Kéri András, Moncz Attila)