A milánóiak kapaszkodnának, a Napoli menne tovább • SportTV

A milánóiak kapaszkodnának, a Napoli menne tovább

2023. 04. 15. 09:42    
Olvasási idő: 3 perc

Mind a három BL-csapat szombatra kapott beosztást két kupahét között. Közülük a Milanét választottuk kiemelt meccsnek, mert az ő ellenfelük áll a legjobban a bajnoki táblázaton.

A Milan klasszisai közül többen pihennek, Sandro Tonali (szemben) azonban a pályán harcolhat, ha Pioli mester úgy gondolja (Fotó: Getty Images)

Hétszeres BEK-/BL-győztesként a Milan „rutinból” nyert a fölényes bajnoki listavezető Napoli ellen szerdán a San Siróban a csúcsliga negyeddöntőjének első mérkőzésén. Egygólos előnnyel vághatnak neki a jövő keddi visszavágónak, a győztes gólt a villámgyors Brahim Díaz előkészítése után Iszmael Bennaszer szerezte. A rossoneri talán egy sporttörténeti visszavágó elébe néz, hiszen a neroazzurri közben kétgólos előnyt szerzett Portóban – könnyen lehet, hogy létrejön a második Derby della Madonnina egy BL-elődöntőben. De Pioli fiainak el kell űzniük az erről gondolkodást, hiszen legalább olyan fontos a Serie A-ban a négy közé kerülés – hogy bizonyosan meglegyen a BL-indulás az ősszel kezdődő idényben. Mindössze egy ponttal előzik meg az ötödik Intert a múlt heti, Empoli elleni hazai döntetlen után, ám címvédőként 22-vel (!) vannak elmaradva keddi BL-riválisuktól a tabellán, azaz a scudetto megőrzése kudarcra van ítélve, a BL-siker a prioritás.
Míg a rossoneri októberben aratott egymás utáni három idegenbeli győzelmet, már ez a szombati meccs lehetőséget kínál erre, a Dall ’Arába rendszerint nyerni jár (14 siker a 16-ból).
Bár a Milan ellen pocsék sorozatban van (14 bajnokiból egyet sem nyert meg), de a friss forma alapján megvan az esély rá, hogy éppen most törje meg. Az Inter korábbi középpályása Thiago Motta – állítólag nagy az esély, hogy nyártól a San Siróba költözzön – jelentősen felvezette csapatát a tabellán 2023-ban egészen a 8. helyig. Mielőtt Emilia Romagnába érkezett volna, a Bologna hat pontot szerzett, most pedig közel került az európai kupainduláshoz. A múlt heti, Atalanta elleni 2–0-s siker, Sansone és Orsolini góljai révén pazar sorozat lezárását jelentette a rossoblúnak. Február eleje óta 17 pontot gyűjtött, 5 győzelmet, 2 döntetlent könyvelhetett meg, ez jobb, mint a Milané ugyanebben az időszakban, csak a Napoli, a Juventus és a Lazio szerzett ennél többet. Miután legutóbbi két meccsét kapott gól nélkül nyerte meg, a harmadikat most szerezheti meg, hiszen a legutóbbi három mérkőzését a Dall ’Arában egyaránt clean sheettel zárta.

Miután az Empoli ellen több helyen módosított, Pioli ismét pihentet néhány kulcsjátékost a jövő keddi nápolyi BL-ütközet miatt. A veterán Kjaert valószínűleg Thiaw váltja, a középpályán Saelemaekers és Kalulu kerülhet a csapatba. Giroud lábainak óvása érdekében a góliszonyban szenvedő Origi kaphat egy újabb, talán utolsó esélyt, mert Ibrahimovic most sem bevethető.
Eközben Soriano Bergamóban elszenvedett térdsérülése miatt hetekig nem léphet pályára, és Mottának az eltiltott Orsolinit is nélkülöznie kell. A hiányzók miatt Aebischer visszatér a jobb oldalra Soriano helyére, Arnautovic folyamatos elérhetetlensége pedig azt jelenti, Musa Barrow ismét a rossoblu legnagyobb támadóveszélyét jelenti. Barrow áprilisban a legtöbb gólban vállalt közvetlen szerepet a Serie A-játékosok közül – egy saját gól, három gólpassz – , s most ő segítheti újabb gólhoz társát, Nicola Sansonét.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Bologna nem nyert bajnokit a két csapat legutóbbi 14 bajnoki meccsén (2 d., 12 v.), csak a Juventus ellen van ennél hosszabb (17) nyeretlen sorozata a piros-kékeknek (21 – 4 d., 17 v.). 2. A 23 általa irányított meccsen elért meccsenkénti 1.6 pontos átlag Thiago Mottát teszi a Bologna legeredményesebb edzőjévé az elmúlt időkben; az előző hat idényben a csapat legjobb átlaga éppen 1 volt. 3. Az öt nagy európai topligában Rafael Leao az öt 1999-ben vagy utána született játékos egyike, akik 20 gólt szereztek és 10 gólpasszt adtak az elmúlt két szezonban; a másik négy Saka, Haaland, Vinícius Júnior és Diaby.

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉRŐL

NAPOLI–VERONA

Hvicsa Kvarachelia egy 93 esztendős nápolyi rekordot állít be, ha újra betalál a kapuba (Fotó: Getty Images)

+ Ez lesz a 60. meccs a két csapat között, 32-szer nyertek a kékek, 13-at a sárga-kékek, 14-szer ikszeltek; a Partenopei legyőzte az elmúlt két meccsen a Hellast, amikor az előző hármon elmulasztotta ugyanezt (2 d., 1 v.). o A Verona nem nyert legutóbbi 15 Serie A-mérkőzésén (6 d., 9 v.), s 2016 óta nem volt ilyen hosszó idegenbeli nyertlen szériájuk sen (17). = Hvicsa Kvaraceliia 12 gólnál jár, a Napoli történetében csak egy 23 éven aluli játékos szerzett egy idényben ennél többet: Attila Sallustro (13), még 1929–30-ban, a Serie A induló évében. + Kevin Lasagna 4 gólt szerzett a Serie A-ban a Napoli ellen, egyetlen csapa ellen sem ért el ennél többet (ugyanennyit a Benevento ellen); a Hellas csatára betalált a bajnokjelöltnek, az ötödik együttes lehet, amely ellen korábban egy szezon mindkét meccsén betalált (Crotone 2017–18, Benevento 2017–18, Genoa 2019–20, Cagliari 2020–21)

INTER–MONZA

+ Az őszi 2–2 volt az első bajnokijuk, az azt megelőző 7 mérkőzésüket 1929 óta egytől egyig az Olasz Kupában vívták, azokból a fekete-kékek 5-ször nyertek, 1-1 döntetlen és Monza-siker mellett, a legutóbbit az Inter nyerte meg 2–1-re 1990. szeptember 12-én. = Az Inter elvesztette legutóbbi két hazai meccsét, csak három alkalommal veszített ennél többet sorozatban korábban: 4-et 1946-ban, hármat-hármat 1956-ban és 2013-ban. o Most 14 gólnál jár, ha ismét betalál, sorozatban harmadik idényben szerez legalább 15 gólt Lautaro Martínez. Az előző ilyen szériát egy másik argentin csatár poidukálta az Interben: Mauro Icardi 2014–15 és 2017–18 között négy évadban egymás után. + Az Inter ellen játszotta a legtöbbet Andrea Petagna anélkül, hogy gólt szerzett vagy előkészített volna (10 mérkőzés, összesen 722 játékperc.

SERIE A, 30. forduló. Sport1 14:45 Bologna FC–AC Milan (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 17:45 SSC Napoli–Hellas Verona (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:30 FC Internazionale–AC Monza (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)