Másodszor olasz városi elődöntő a BL-ben? • SportTV

Másodszor olasz városi elődöntő a BL-ben?

2023. 04. 19. 11:37    
Olvasási idő: 3 perc

A Derby della Madonnina eddig kétszer emelkedett BL-szintre. 2003-ban az elődöntőben, 2005-ben a negyeddöntőben találkoztak – mindkétszer a rossoneri került ki győztesen a párharcból – most, 90 (vagy 120) perc választja el a feleket attól, hogy lejátsszák harmadik, egyben második elődöntős párharcukat is a milliomos elitligában.

Romelu Lukaku és Nicolo Barella, a két lisszaboni gólszerző a San Siróban már BL-elődöntőbe jutást ünnepelne (Fotó: Getty Images)

A hektikus, többször gyenge eredményeket hozó tavaszából az Internek kiemelkedik a BL-menetelés. Fortuna két portugál ellenfelet, az országukban legnagyobb riválisnak számító csapatot juttatott a neroazzurri ellenfeléül, méghozzá emelkedő erősorrendben. A Porto ellen egyetlen Lukaku-góllal sikerült felülkerekedni, a hazájában nagy dominanciát mutató Benfica ellen pedig nagy meglepetésnek számított a 2–0-s siker a Luzban, amely jó néhány semleges szakértőt is váratlanul ért. Barella okos lövése és Lukaku higgadt 11-ese nagyon jó helyzetbe hozta az Intert, amely fennállása óta a BEK-/BL-ben egyszer sem, minden kontinentális kupában mindössze egyszer bukott el, amikor kétgólos előnybe került k. o.-párviadalban az első mérkőzés után. (Az a kupa és az a kiírás emlékezetes nekünk is. Az 1984–85-ös UEFA-kupáról van szó, amikor az elődöntőben a San Siróban 2–0-ra nyert az Inter a Real Madrid ellen, majd a Bernabéuban 3–0-s vereséget szenvedett. A másik ágon egy bizonyos Videoton küzdött meg a bosnyák, akkor még jugoszláv színekben induló Zeljeznicarral – ha valaki nem emlékezne, vagy nem olvasott volna róla, a fehérváriak a hazai 2–1 után Szarajevóban 2–2-t értek el, s bejutottak a mindmáig utolsó magyar csapatként egy európai kupadöntőbe…)
De vissza a jelenbe! Ha nem történik meg még egyszer a 38 évvel ezelőtti eset az Interrel, akkor a legutóbbi 2010-es győztes negyeddöntő után ismét bekerül a legjobb négybe – akkor a trófeát is elhódította. A Benfica azonban – amely az első meccsen többet szerezte meg ellenfelétől, többet is birtokolta a labdát, több volt a helyzete is, csak éppen csatárai bizonyultak tehetetlennek, más scenariót képzel el a milánói találkozóra…
Stefan de Vrij kimarad az Interből a Monza elleni hazai 0–1 után, csatlakozik a másik sérült középső védőhöz, Martin Skriniarhoz. Eltiltottja nincs most az együttesnek, de Bastonit, Dimarcót, Dzekót és Lautarót fenyegeti továbbjutás esetén a büntetés, ha újabb sárga lapot kapnak a meccsen.
Draxler, Bah és Ristic továbbra is hiányzik a Benficából sérülés miatt, Otamendi eltiltását tölti. Egy sárgára van az egymeccses kihagyástól – persze, ha játékban marad a csapat – Goncalo Ramos, Florentino és  a házi BL-gólkirály Joao Mário is.
Amúgy egyik csapat sincs formája csúcsán. Az Inter legutóbbi hat tétmérkőzéséből csupán kettőt tudott megnyerni, a bajnokságban a BL-négyen kívülre került, ugyanakkor a kupákban megy neki: itt az elődöntőért küzd, a Coppa Italiában már a finálétől jár csupán egy lépésre: a torinói 1–1 után kellene otthon kiharcolnia a trófeáért vívandó mérkőzést. (Nem mellesleg az idén már megnyerte az olasz Szuperkupát is, az a kupaküzdelmekben tényleg eddig jóval eredményesebb, mint a Serie A-ban.)
A Benfica egészen másfél héttel ezelőttig pazarul menetelt, ebben a naptári évben 16 meccsen át veretlen maradt (A Braga elleni kupanegyeddöntő vesztes 11-es párbaja statisztikailag döntetlennek minősül), mígnem másfél hete, hazai pályán 1–0-s vezetésről ki nem kapott 2–1-re a Portótól. Ezt követte ugyancsak a Luzban a múlt keddi 0–2, majd egy újabb vereség, ismét a bajnokságban a 10. helyezett Chaves otthonában 0–1. Vagyis a sasok háromszor annyi vereséget szenvedtek 9 nap leforgása alatt tétmérkőzésen, mint augusztus 2-ától április 7-éig, több mint nyolc hónapon át összesen.
Ha Roger Schmidt, a német sikeredző nem talál ki és hajtat végre tanítványaival valami szenzációsat, a Guttmann-átok újabb egy évvel meghosszabbodik. A fáma szerint a magyar tréner azt találta mondani 1962-es távozásakor a Benfica akkori felelős vezetőjének, hogy ha nem egyeznek meg a borsos árú szerződéshosszabbításában, száz évig nem nyer több nemzetközi kupát a klub. Az SLB azóta 9 fináléba jutott el, de mindegyiket elvesztette. Jó hírünk van a sasok világszerte több milliós szurkolótáborának: már csak 39 esztendő van a ”határidő” lejártáig.

BAJNOKOK LIGÁJA negyeddöntő, visszavágó mérkőzések. Sport1 19:45 a játéknap felvezető műsora (műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport1 20:45 FC Internazionale–SL Benfica (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kéri András és Nyilasi Tibor); Sport2 23:00 a nap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván, Kéri András és Nyilasi Tibor)