Sassuolo: irány a felsőház! • SportTV

Sassuolo: irány a felsőház!

2023. 05. 08. 09:10    
Olvasási idő: 3 perc

A Sassuolo-szurkolók gólreményei továbbra is a sztárcsatár Domenico Berardiban összpontosulnak… (Fotó: Getty Images)

A felsőházba igyekvő Sassuolo szerda este 2–0-ra kikapott a Laziótól, így két ponttal lemaradt három csapattól, közte a Bolognától is. A fekete-zöldek kudarca három nappal az Empoli elleni hazai győzelmet követte, melyen 10 emberrel küzdve, az utolsó tíz percben hátrányból fordítva, két gólt elérve szerezték meg a három pontot. Ez a következetlenség illuzorikussá tette Alessio Dionisi reményeit, hogy a csapat kijusson az európai futballporondra, igazából csak a sztárjátékos, Domenico Berardi kiváló formája segíthette-segítheti a csapatot a táblázat felső felébe. Az olasz válogatott játékos becserélése fordította meg az események menetét az Empoli ellen, ennek eredményeként a Sassuolo legutóbbi öt hazai mérkőzéséből négyet megnyert – ugyanannyit, amennyit az előző 14 találkozóból.
Berardi formájának feljavulása azt jelenti, hogy a csapatnak még mindig van esélye arra, hogy javítson tavalyi 11. helyezésén és az elért 50-es pontszámon, s hogy a legutóbbi hét hazai meccséből négyszer legyőzött Bolognát ismét felülmúlva egy lépéssel közelebb jusson ehhez a célhoz.
A Bolognának persze más tervei lesznek, hiszen a Sassuolo elleni mind a 8 idegenbeli meccsen gólt szerzett eddig, mióta Reggio Emilia-i riválisuk feltűnt az első osztályban, ráadásul az idény fordított pályaválasztású első találkozóját is könnyedén megnyerte. Még novemberben Aebischer, Arnautovic és Ferguson megválaszolatlan góljaival a piros-kékek győzni tudtak a Dall’Arában egy mostani siker második oda-vissza duplájuk lehet a két klub közös történetében. Ez az eredmény Thiago Motta regnálásának kezdetén született meg, és még az elmúlt időszak sem halványította el a pozitív összképet az emilia-romagnai Spezia exedzője munkásságáról. Az Empoli elleni küzdelmes csütörtöki meccs kudarca a csapat második veresége volt három találkozón belül – a másikat a kiesés ellen küzdő Veronától szenvedték el – , de a Dall’Arában a közelmúltban a Juventus és a Milan is csak 1–1-et játszott. Most a bolognaiak visszatérnek a pályára, hogy öt meccsen belül megszerezzék első győzelmüket, mivel 5 találkozóval az idény vége előtt – amelyek közt a déli óriásokkal, a Napolival és a Romával is meg kell mérkőzniük – a 9. helyre estek vissza

Dionisi hétfőn eltiltása miatt ismét kénytelen nélkülözni első számú csatárát, Andrea Pinamontit, aki az előző hétvégén kapott két mérkőzéses eltiltást. Mivel Agustín Alvárez odaszerződése óta nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, ismét Gregoire Defrel kerül a csapatba, ő lesz Berardi támadótársa, aki egyébként csak az Empoli ellen tért vissza hosszas sérüléséből. Berardi egyébként az öt európai topbajnokságban a két játékos egyike, akik ebben a naptári évben 5 vagy több gólt szereztek és gólpasszt is adtak, a másik ilyen az Atlético Madrid világbajnok és vb-ezüstérmes csatára, Antoine Griezmann (Berardinál 7-6, a franciánál 8-5 ez a dupla érték). Zortea nem játszhat sárga lapjai felhalmozódása miatt, ezért Toljannak kell helyettesíteni a jobbhátvédet.
Ezzel szemben a túloldalon Kirjakopulosz éppen visszatérhet eltiltása után, de a kimaradók sora is tetemes: Sansone, Soumaoro és Soriano még mindig bevethetetlen sérülés miatt, Marko Arnautovic viszont hosszú idő után felépült lábsérüléséből, de még csak a cserepadon kezdhet. Így Joshua Zirkzee vagy Musa Barrow kezd Orsolini támadótársaként a bal oldalon.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Sassuolo négyet megnyert legutóbbi 7 meccséből a Bologna ellen (1 d., 2 v.), miután egyet sem nyert meg a megelőző hétből 2 d., 5 v.). 2. A legutóbbi három Sassuolo-gólt egyaránt cserejátékos szerezte (Defrel a Juventus ellen és Berardi dupla az Empoli ellen) – a klub históriájában korábban egyetlen cserejátékos duplázott 2020 júniusában, Jérémie Boga a Verona ellen. 3. Riccardo Orsolini 4 gólt szerzett a Serie A-ban a Sassuolo ellen, ez holtversenyben a legtöbb, amelyet bármely Serie A-csapat ellen elért (a Samp kapujába talált be ennyiszer), a Bologna-csatár az elmúlt négy év mindegyikében egyszer volt eredményes a fekete-zöldek ellen).

KÉTSZER KÉT MINISTATISZTIKA A NAP MÁSIK TÉVÉS MECCSÉRŐL

EMPOLI–SALERNITANA

+ A párosítás élvonalbeli mérlegében mindkét oldalon egy-egy győzelem és három döntetlen szerepel – ugyanakkor egyik meccsen egyik fél sem úszta meg kapott gól nélkül. o A Salernitana veretlen legutóbbi 10 Serie A-meccsén (2 gy., 8 d.); ebben az időszakban (február 24. óta) rajta kívül csak a ManCity és a Bayer Leverkusen maradt veretlen az öt európai topligában. = Nicolo Cambiaghi (2000 decemberében született).a legfiatalabb olasz játékos, aki legalább 5 gólt elért ebben az idényben, négyet az ötből  ebben a naptári évben ért el. + Boulaye Dia 15 gólt ért el ebben az idényben a Serie A-ban, csak két játékos volt, aki ennyiszer betalált az olasz ligában a hárompontos győzelem bevezetése (1995–65) óta bemutatkozó szezonjában újonc csapat tagjaként: Dario Hübner (16, 1997–98-ban a Bresciában) és Domenico Berardi (16, 2013–1í4, a Sassuolóban).
SERIE A, 34. forduló. Sport1 16:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Gyulai Miklós); Sport1 17:30 Nyerő SzériA olaszfutball-talkshow (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András és Várhidi Péter); Sport2 18:30 Empoli FC–US Salernitana 1919 (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:45 Sassuolo Calcio–Bologna FC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)