Cicipasz a jövő „vezére”? • SportTV

Cicipasz a jövő „vezére”?

Sport TV avatar Sport TV 2018. 11. 06. 10:34    
Olvasási idő: < 1 perc

A londoni ATP Tour döntő hetében összecsap a férfitenisz jövőjének színe-virága is. Milánóban az úgynevezett NextGen-tornán a világ 8 legjobb U21-es játékosa közül 7 – kivéve a Londonban érdekelt Sascha Zverevet – mérkőzik meg egymással, a mezőnyt a rendező jogán az olaszok legtehetségesebb fiatalja egészíti ki.

A mezőny kiváló, a tornát beharangozó ATP-honlap-cikk adatai szerint a nyolcas tagjai 2018-ben 11 győzelmet arattak top 10-es játékosok fölött, 3 ATP-tornát nyertek meg és 16 challengertorna-címet gyűjtöttek össze. Öten közülük az aktuális világranglistán az első 50 között foglalnak helyet.
A lebonyolítási rendszer megegyezik a World Tour fináléjával, azaz két négyfős csoportban körbejátszanak, majd a csoportok első és második helyezettjei vívják a keresztbe játszásos elődöntőt, amelyet a finálé követ.
A csoportbeosztás. A-csoport: Szefanosz Cicipasz (görög, 1. sorszám/15. a világranglistán), Frances Tiafoe (amerikai, 3./38.), Hubert Hurkacz (lengyel, 6./79.), Jaume Munar (spanyol, 7./79.). B-csoport: Alex de Minaur (ausztrál, 2./31.), Taylor Fritz (amerikai, 4./49.), Andrej Rubljov (orosz, 5./31.), Liam Caruana (olasz, 8./375.).
Az első forduló párosítása és meccssorrendje: Cicipasz–Munar (A-csoport), Fritz–Rubljov (B), Tiafoe–Hurkacz (A), De Minaur–Caruana (B). Két párosításnak nincs ATP-előzménye, a két amerikai viszont már megnyert 1-1 meccset az orosz és a lengyel fiú ellen.
A tornán kísérleti szabályok lesznek érvényben. A legfontosbbakat ideírjuk:
A szettek nem 6, hanem 4 nyert játékig tartanak, 3:3 után rövidített játék következik. A mérkőzések három nyert szettig tartanak. Az egyes játékokban 40:40 után azonnal a következő pont dönt, az „esélykiegyenlítés” jegyében ilyenkor a fogadó határozza meg, hogy az adogató melyik oldalról szerváljon. A hálót érő („necces”) adogatás után érvényben marad a labda, ha az adogatóudvaron belül ér talajt. A két labdamenet közti 25 másodperces időt mérik, azon belül kell ismét játékba hozni a labdát. Egy meccsen játékosonként csak egy orvosi szünet kérhető. Vonalbírók nincsenek a székbíró – illetve a sólyomszem-technológia – dönt a vitás helyzetekben.
Lássuk tehát keddtől a hét végéig a (férfi)tenisz jövőjének játékosait!

NextGen-torna, Milánó. Sport2  14:00-től és  Sport1 19:30-tól: csoportmérkőzések (kommentátor: Kaplár F. József és Fülöp László)