Házi feladat az SCP-nek és a Portónak • SportTV

Házi feladat az SCP-nek és a Portónak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 07. 00:40    
Olvasási idő: 2 perc

Ideiglenes edzőjével csatát nyert a Benfica, a másik két nagyra hétfői feladat vár. A Sporting a Tondela otthonába látogat, a listavezető Porto otthon fogadja a madeirai Nacionalt.

Moussa Marega, a Porto mali-francia gólhyárosa 6 hóljűával a legeredményesebb a bajnokcsapatban. Alighanem mindent mgtesz, hogy a funchali csapat kapujába is betaláljon egyszer-kétszer... (Fotó: Getty Images)

TONDELA–SPORTING

Egyetlen kis botlástól (Guimaraes elleni 0—1, december 23-án) eltekintve a Sporting nagy futásban van a holland Marcel Keizer októberi edzői kinevezése óta. A lisszaboni zöldeknek szinte minegy, otthon vagy idegenben lépnek pályára, többségében győztesen vonulnak le onnan. Most éppen 4.-ek a bajnoki táblázaton, de eggyel kevesebb meccsből, mint az őket megelőző Braga és Benfica. Ha nyernek a 14. helyezett Tondela otthonában, ismét felfutnak a 2. helyre, a Porto mögé. A „Keizer-korszakban” főként a támadójáték hatékonysága növekedett meg, a csapat 32 góllal a második legeredményesebb a ligában a Benfica (35, egy meccsel többje van) mögött. A veterán holland gólvágó jelenleg a vicególkirályi pozícióban van (igaz, 11 találatánól 6-ot tizenegyesből ért el), de Bruno Fernandes is már 6 gólnál jár. A hatai Tondela nem a legfélelmetesebb házigazda: 8 meccséből négyet (Os Belenenses, Srúbal, Benfica és Braga) is elbukott otthon, azaz a Sporting messze nem bevehetetlen várba látogat. Ráadásul a Tondela eddigi féltucat bajnokijukból egyszer sem tudta legyőzni a gyíkokat, két remi mellett négyszer is kikapott mostani vendégétől.

 

PORTO–NACIONAL

A listavezetőnek fut a szekere, mindegy, hogy kis- vagy nagycsapat ellen lép pályára, előbb-utóbb csak-csak kicsikarja a győzelmet. A Benfica elleni október 7-i vereség óta a bajnokságban csak nyert (8 győzelem csupán 3 kapott góllal), és a további frontokon is további 9 meccsen győzött (3-3 BL, ligakupa és kupa), azaz összesen 17 mérkőzéses nyerő sorozatban van. Ellenfele, a Nacional a 12. a Liga NOS táblázatán, idegenben kiegyensúlyozottan teljesít (2-2 győzelem mellett 3 döntetlen). A madeirai együttes egy év másodosztályú száműzetés után tért vissza az élvonalba, legutóbb 2017 márciusában egy hetest kapott (0–7) a Dragaóban. Ezt megelőzően pontot 2014-ben szerzett (1–1), győzni meg  2008 májusában(!) tudott az északi nagyvárosban. (Kuriózumként említsük meg, hogy a 3–0-s siker fő részese a korábbi Benfica-, Real Madrid-, Sporting-  és Monaco-sztár, Fábio Coentrao – most Rio Ave – volt, aki kétszer is betalált a portói kapuba.)
A Porto tehát a mérkőzés kimagasló esélyese, de mint tudjuk, minden sorozat megszakad egyszer. Ha éppen most, a kékek kényelmes előnye befoghatóvá zsugorodik egy fordulóval a januári „őszi idényzárás” előtt… (Papírforma-siker esetén viszont a bajnok minimum 5 pontos különbséggel vezet az üldözőboly előtt.)

 

LIGA NOS. 16. forduló. Sport2 20:00 CD Tondela–Sporting Clube de Portugal (kommentátor: Fülöp László); Sport2 22:15  FC Porto–CD Nacional (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)