Mit tud a BVB nyomás alatt "tavasszal"? • SportTV

Mit tud a BVB nyomás alatt „tavasszal”?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 01. 19. 12:33    
Olvasási idő: 2 perc

A Bundesliga „tavaszi” rajtjának pénteki nyitányán már túl vagyunk. A szombati hat mérkőzésnek a felét, hármat közvetítünk élőben, az a teljes forduló egyharmada. Fellép a listavezető Dortmund és a „magyaros” csapatok közül a Leipzig és a Freiburg is.

Marco Reus betalál Gulácsi kapujába a 91. percben – ezzel alakult ki a 4–1-es végeredmány augusztiusban a Signal Iduna Parkban (Fotó: Getty Images)

LEVERKUSEN–MÖNCHENGLADBACH

Ellentétesen alakult az ősz idény a két együttes számára Bundesligában. A rajt előtt a Bayert akár valamelyik kupahely megszerzésére is alkalmasnak vélték, most „egyensúlyban lévő” mérleggel (7-7 győzelem és vereség mellett 8 remi) csupán a mezőny közepén helyezkedik el. Ugyanakkor vendége az ősz meglepetéscsapata, amely egy ideig még a bajnoki címért is harcolni látszott, a félidény virtuális dobogójának legalacsonyabb fokán áll, legyőzte többek közt a védő Bayernt is, méghozzá tekintélyt parancsoló 3–0-val. A Bayerben Baumgartlinger helyén a chilei Aránguiz kezd az irányító középpályás (a „6-os”) szerepkörében, a Borussiában esetleg az amerikai válogatott Fabian Johnson is pályára kerülhet, igaz, nem feltétlenül  kezdőként. Noha semmi garancia sincs arra, hogy a csapatok ott folytatják, ahol három héttel korábban abbahagyták, Dieter Hecking csapata esélyesebbnek látszik Peter Boszénél.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (LEV–MÖN)


ÖSSZESEN: 73 mérkőzés, 27 Leverkusen-győzelem, 26 döntetlen, 20 Mönchengladbach-győzelem/137–108-as gólkülönbség
LEVERKUSENBEN: 36–20–8–8/ 77–46
LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Mönchengladbachban 0–2 (az ősszel), Leverkusenben 2–0 (a 2017–18. idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Ulf Kirsten 12, ill. Patrick Herrmann 6-6 gól

FRANKFURT–FREIBURG

Sebastian Haller, az idény egyik felfedezettje áttör a freiburgi védelmen az őszi első fordulóban (Fotó: Getty Images)

A tavalyi kupagyőztes Eintracht 6 ponttal gyűjtött többet és öt hellyel áll jobban a Freiburgnál. Sajnos, Sallai Roland sérülése még mindig nem jött rendbe, a magyar válogatott játékos novemberben a Mainz ellen szenvedett izomsérülést és a vártnál lassabb a rehabilitációja.
A két csapat örökmérlege roppant kiegyensúlyozott egy híján 30 mérkőzésen csupán kettővel több frankfurti gól tesz köztük különbséget. Ősszel idegenben is nyerni tudott Adi Hütter csapata, meglepő lenne, ha nem kettős győzelemmel zárná  ellenfelével szemben a 2018–19-es bajnoki évet.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (FRA–FRE)


ÖSSZESEN: 29 mérkőzés, 12 Frankfurt-győzelem, 5 döntetlen, 12 Freiburg-győzelem/37–35-ös gólkülönbség
LEVERKUSENBEN: 14–8–1–5/23–14
LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Freiburgban 2–0 (az ősszel), Frankfurtban 1–1 (a 2017–18. idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Anthony Yeboah 5, ill. Nils Petersen és Adel Sellimi 3–3 gól

LEIPZIG–DORTMUND

„Győznünk kell, hogy folyamatos nyomás alatt tartsuk a Dortmundot” – mondta Niko Kovac a Bayern hoffenheimi idénynyitója előtt. Nos, csapata elvitte a három pontot – a nyomás tehát megvan. Más kérdés, hogy ezt a nyomást már hónapok óta kiválóan kezeli a BVB. Sőt, a veretlen sorozat okozta másik nyomás már meg is szűnt a 16. fordulóban Düsseldorfban elszenvedett meglepő vereséggel, Lucien Favre együttese mégis hatpontos előnnyel zárta az őszt. A Kicker előzetese szerint a két magyar válogatott közül Gulácsi Péter a pályán, Willi Orbán a cserepadon kezd. Ez utóbbi nem ritka eset, a 12. forduló után csak háromszor kezdett, ebből kétszer lecserélte Rangnick mester. A listavezetőnek sok a sérültje, főleg a hátvédsorban, így meglehet, hogy a szokatlan Piszczek, Weigl(!), Diallo, Schmelzer összetételben kezd a közvetlen védelem. Ugyanakkor az idény egyik felfedezettje, a Realtól kölcsön vett marokkói vélogatott Asraf Hakimi csak a kispadon ül a kezdő sípszókor, nem tudni, kisebb sérülés vagy taktikai megfontolások miatt.
Mindenesetre kemény ellenféllel kezdi az idényt a Borussia, akár már ezen a találkozón jelzéseket kapunk arról, megalapozottak-e az üldöző Bayern felzárkózási reményei, vagy a fekete-sárgák ugyanolyan magabiztosak lesznek-e, mint az ősz legnagyobb részében.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-ÖRÖKMÉRLEG (LEI–DOR)


ÖSSZESEN: 5 mérkőzés, 2 Leipzig-győzelem, 1 döntetlen, 2  Dortmund-győzelem/6–8-as gólkülönbség
LIPCSÉBEN: 2–1–1–0/2–1
LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Dortmundban 1–4 (az ősszel), Lipcsében 1–1 (a 2017–18. idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Jean-Kevin Augustin 3, ill. Pierre-Erick Aubameyang 3 gól

BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport1 15:15 Bayer 04 Leverkusen–Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 15:30 SG Eintracht Frankfurt–SC Freiburg (kommentátor: Fülöp László); Sport1 18:15 RB Leipzig–Borussia Dortmund (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Mészáros Ábel)