Temesvári Andrea: Röviden és tömören, nagyon nagy a baj • SportTV

Temesvári Andrea: Röviden és tömören, nagyon nagy a baj

2019. 03. 08. 12:04    
Olvasási idő: 2 perc

Két korábbi profi teniszező, a Roland Garros páros versenyének győztese, Temesvári Andrea és az Australian Open junior bajnoka, Kapros Anikó volt a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége. Temesvári szerint nagyon nagy a baj a tenisszövetség háza táján, és ezekről a problémákról beszélt a kért egykori kiválóság a műsorban.

Temesvári Andrea és Kapros Anikó.

Temesvári Andrea, korábbi profi teniszező készült egy pár gondolattal a magyar tenisz helyzetével kapcsolatban, ezeket fel is olvasta a műsorban. Ezt idézzük: „A leadott dokumentumok alapján folyik büntetőeljárás a szövetséggel ellen? Igen. A Közbeszerzési Hatóság vizsgálja a szövetség működését? Igen. Az elmúlt években az infrastrukturális pályázatok publikusak voltak? Nem. Ezek közérdekű adatnak minősülnek? Igen. A szövetség honlapján megtalálhatóak ezek a döntések? Nem. A szövetségnek régóta vannak tartozásai? Igen. A betekintéstől elzárkózik a szövetség? Igen. Ki lett utalva közel 2 milliárd forint egy munkavállaló cégébe? Igen. Ebben az olimpiai ciklusban a megválasztott 12 elnökségi tagból 5 már lemondott? Igen. Ami pedig szerintem a legfontosabb, de nagyon sokan nem tudnak: Születtek olyan kormányzati határozatok, amelyek a szövetség iránti bizalomvesztésre utalnak? Igen. Azt gondolom, röviden és tömören, hogy nagyon nagy baj.”

Kapros Anikó, korábbi junior Australian Open bajnok elmondta, hogy a kormány nem véletlenül a Vasast bízta meg egy teniszközpont létrehozásával, ami a bizalmatlanság jele, és ennek nem szabadna megtörténnie. Temesvári úgy érzi, a szövetség részéről tiszteletlenül viselkedtek többször is a múlt játékosaival, nem kommunikáltak le mindent megfelelően, és a többi között ez is vezetett oda, hogy az éljátékosok felemeljék a hangjukat. „Nem csak azért emelte fel Babos Timi és Fucsovics Marci a hangját, mert elszámolási problémájuk van, hanem úgy gondolják, hogy ezzel az apparátussal, ezzel a szövetséggel nem tudnak együttműködni, mert valahogy nem találják meg azt a hangot, amit úgy gondolom, meg kellene. Nem fordítva működik, hogy egy szövetség diktál, hanem egyelőre feltétlenül fontos meghallgatni, és együttműködni, mert ez egy csapat, itt is egy csapat dönti el, hogyan legyen. Hihetetlen rossz érzés azt nekünk átélni, hogy a legjobbak ilyen viszonyban vannak a szövetséggel, és hogy minket, a mi szakmai tudásunkat sem veszik igénybe” – mondta Temesvári.

Kapros ehhez hozzátette: „Nem engedhetjük meg, hogy egy Babos Timi és egy Fucsovics Marci ne játsszon Davis-kupát és Fed-kupát. Tény, hogy egész évben Magyarországot képviselik, de ezek olyan események, amiken ők is szeretnének indulni. És nem csak az ő kizárásuk történik ezzel, hanem számtalan volt versenyző szeretne dolgozni, tele van jó ötletekkel, de meghallgatásra sem talál. Engem ez a helyzet nagyon zavar.”

Kihirdettek a közelmúltban egy 20 pontos gazdasági- és szakmai tervet, amelyet egykori és jelenlegi éljátékosok és a gazdasági élet sikeres szereplői segítettek összeállítani. Ez egy kezdet, ez nem biztos, hogy így marad, ehhez lehet még hozzátenni, és nyitottak például a klubok, a vezetőedzők és a szülők felé is. Úgy vélik, mélyre le kell nyúlni. „Azt mondják, egyre többen teniszeznek, de én azért megnézném, hogy az utolsó fedettpályás ob-n a 12 éven aluli 32-es tábla nem volt tele. Igenis gondot látunk abban, hogy hol van a jövő generációja. Ezekben a pontokban próbáljuk átláthatóbbá tenni a szövetség működését” –  fogalmazott Temesvári Andrea. Azt is hozzátette példaként, hogy nincsenek élő szerződések a Fed-kupa csapat tagjainak, aminek nem szabadna megtörténnie, és szerinte szakmaiatlanság az is, hogy füves pályás versenyt akarnak rendezni Budapesten, mert a magyar versenyzőknek előbb lenne szüksége salak- vagy keménypályás versenyre.