Eb-selejtező rajt a vb-ezüstérmessel • SportTV

Eb-selejtező rajt a vb-ezüstérmessel

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 21. 07:57    
Olvasási idő: 3 perc

Három élő, egy felvett meccsel (a magyarokéval), no meg a mind a tíz mérkőzés góljait bemutató összefoglalóval indítjuk útjára az EURO 2020 selejtezősorozatát. A különleges Eb (11 ország 12 városa rendezi a „döntőt”) remélhetőleg extra meccseket is hoz majd a kvalifikáció szakaszában is, amelyet mind az öt hatnapos etapban (március június, szeptember, október, november) a sporttelevízió csatornáin követhetnek nyomon nézőink.

Tin Jedvaj (középen) volt a spanyolok elleni győztes Nemzetek Ligája-csata hőse, a maga két találatával. A gólképes védőtől hasonlót várnának a hazai szurkolók csütörtök este a Maksimirben is... (Fotó: Getty Images)

KAZAHSZTÁN–SKÓCIA (I-csoport)  

Stílszerűen az új sorozat egy premierrel indul. Kazahsztán és Skócia nemzeti válogatottja első ízben csap össze egymással. Nehéz is kalibrálni az erőviszonyokat közöttük. Ha a tavaly őszi tétmérkőzésekből indulunk ki, a vendégek az esélyesebbek. A skótok ugyanis a C-ligában szerepeltek, s Albánia és Izrael megelőzésével szintet is tudtak lépni, valamint csoportelsőként mérkőzhetnek majd jövő tavasszal a másik három csoportelsővel (a finnekkel, a norvégokkal és a szerbekkel, feltéve ha egy vagy több közülük nem kvalifikál az idei „normál” sorozatban) a „C-csoportos” Európa-bajnoki döntős helyért. A kazahok egy osztállyal lejjebb, a D-ligában játszottak és az 1. csoportban másodikak lettek. Megelőzték ugyan Lettországot és Andorrát, ám a csoportgyőztes grúzoktól 10(!) ponttal maradtak el. (Ez volt az NL legnagyobb pontkülönbsége csoportgyőztes és -második közt a liga 16 csoportjában.)  Ennek megfelelően a kazahok váltottak is a kispadon: a bolgár Sztanimir Sztolilovtól a cseh Michal Bílek vette át a válogatott irányítását. A játékosként 32-szeres csehszlovák és 3-szoros cseh válogatott szakember hazája nemzeti csapatát is vezette 2009 és 2013 között, de az ukrán-lengyel rendezésű Eb-re  és a dél-afrikai vb-re sem sikerült kijuttatnia csapatát, így a szövetség vezetői elköszöntek tőle. Érdekesség, hogy ő már a második cseh szövetségi kapitánya a kazah együttesnek Miroslav Beránek után, aki 2011 és 2013 között regnált (épp amikor Bílek cseh „szövkap” volt), s akit Magyarországon is sokan ismernek a DVSC 2006–07-es bajnokcsapatának trénereként. A kazahok másodedzője is meglehetősen ismerős itthon: a szlovák Michal Hipp tavaly ősszel még a szombathelyi Haladás csapatát irányította, működése vége felé meglehetősen kevés sikerrel…

CIPRUS–SAN MARINO (I-csoport)

A jelenlegi ciprusi keret házi gólkirálya, Pierosz Szotiriu (10-essel) még a norvég védőket is túlugorja. San Marino ellen növelheti eddigi féltucat gólját a nemzeti színekben (Fotó: Getty Images)

Ugyancsak az I-csoportból közvetítjük a második mérkőzésünket is (a csoport ötödik és hatodik csapata Belgium és Oroszország). Annak együttesei viszont már megmérkőztek egymással négyszer is, meglehetősen egyoldalú eredményekkel. Mind a négy összecsapásuk Európa-bajnoki selejtező volt. A 2000-es kontinenstorna előtt 4–0-ra és 1–0-ra, a 2008-as Eb előtt 3–0-ra és 1–0-ra győztek Aphrodité szigetének fiai, azaz a négy mérkőzésükön gólt sem kaptak a miniállam együttesétől.
Ez a múlt, de a jelenben is más szintet képvisel a két csapat. Az őszi NL-ben Ciprus a C-liga 3. csoportjában lett harmadik, jelentősen elmaradva Norvégiától és Bulgáriától, de két ponttal megelőzve a csoportutolsó Szlovéniát. San Marino a D-ligában is pihekönnyűnek bizonyult. A 3. csoportban egyetlen pontot, mi több, egyetlen gólt sem szerzett, miközben 18-at kapott Koszovótól, Azerbajdzsántól és Feröertől. Ezzel az 55 csapatot foglalkoztató sorozat 55. helyezettje lett, azaz Európa sereghajtójának számít. Ennek megfelelően már az is szenzáció számba menne, ha egyetlen gólt is szerezne a nicosiai GSZP Stadionban.

HORVÁTORSZÁG–AZERBAJDZSÁN (E-csoport)

A mi csoportunk, az E-jelű kvintett másik összecsapása a szlovák–magyar mellett. (A csoport ötödik tagja, Wales kedden este a 82. percben szerzett góllal gyűrte le nagy nehezen Trinidad és Tobago szerény képességű együttesét felkészülési mérkőzésen.)
Ebben a párosításban is hatalmas a különbség a hazaiak javára. Elvégre Horvátország a regnáló vb-ezüstérmes, az elmúlt nagy kontinentális és világtornák állandó résztvevője, míg az azeriek önállóságuk kivívása óta 12 vb- és Eb-kvalifikácós sorozatot játszottak végig és még sosem sikerült 4.-nél jobb helyen végezniük. (Az NL-ben azért az ősszel másodikak lettek, de csak a D-ligás csoportjukban és ott is megelőzte őket Koszovó…)
A két együttes közös története nyúlfarknyi. Az előző Eb-selejtezősorozatban (is) egy csoportban voltak, a horvátok Zágrábban 6–0-ra nyertek, Bakiban viszont meglepetésre csak gól nélküli döntetlenre futotta. A féltucat gólos meccsen a későbbi vb-ezüstérmes csapatból tízen, a góltalan visszavágón 13-an léptek pályára – a 14. a tavalyi vb-ről fegyelmi okokból hazazavart Nikola Kalinics volt.
Az érdekesség ezúttal is az edzői kipadokon keresendő, pontosabban az azeri kispadon.  A vendégek szakvezetője ugyanis Nikola Jurcevic, az 1996-os Eb-negyeddöntős horvát válogatott tagja, másodedzője Mario Tokic, aki a ’98-as vb-bronz utáni első meccsen mutatkozott be a nemzeti együttesben, de megjárt egy-egy Eb-t és vb-t (2004, 2006) is a kockás mezesekkel. Amúgy Jurcevic nem régi elődjei között is volt horvát, Robert Prosinecki, a ’98-as csapat szuperklasszisa, aki 2014 és 2017 között vezette az azeriek nemzeti csapatárt. (Az „ázsiai-európai” ország együttesének a horvát mester a 14. szövetségi kaptánya, a kilenc hazai szakember és Prosinecki mellett a másik három külföldi közül az egyik a játékosként nem túl ismert macedón Gojko Hadzsievszki, a másik kettő viszont egyformán világbajnok jobbhátvéd volt, két egymást követő vb-é, a brazil Carlos Alberto Torres és a német Berti Vogts.)
Az összefoglaló után éjféltől felvételről nálunk is láthatják a Szlovákia–Magyarország összecsapást, teljes terjedelmében a Sport1-en.

 

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 1. NAPJÁNAK PROGRAMJA

16:00   Kazahsztán–Skócia (I-csoport, Sport1 15:45)
18:00   Ciprus–San Marino (I-csoport, Sport1 18:00)
20:45   Észak-Írország–Észtország (C-csoport)
20:45   Hollandia–Fehéroroszország (C-csoport)
20:45   Horvátország–Azerbajdzsán (E-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Szlovákia–Magyarország (E-csoport, Sport1 0:00, felv.)
20:45   Ausztria–Lengyelország (G-csoport)
20:45   Észak-Macedónia–Lettország (G-csoport)
20:45   Izrael–Szlovénia (G-csoport)
20:45   Belgium–Oroszország (I-csoport)

EB-SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉSEK. Sport1 15:45  Kazahsztán–Skócia (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 18:00  Ciprus–San Marino (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Hajdu Attila);  Sport1 20:30 Horvátország–Azerbajdzsán (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 23:00  a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Fülöp László, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel); 0:00  Szlovákia–Magyarország (felv., kommentátor: Petur András)