Beszáll a világ- és az Európa-bajnok is • SportTV

Beszáll a világ- és az Európa-bajnok is

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 22. 10:24    
Olvasási idő: 4 perc

Pénteken hét mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnoki selejtezősorozat. Ezekből hármat élőben, egyet felvételről közvetítünk, s a képernyőre kerül még egy csütörtök esti érdekes találkozó is. Az újonnan beszállók között van a világbajnok Franciaország, az Eb-címvédő Portugália és a vb-4., Nemzetek Ligája-csoportgyőztes Anglia is.

Harry Kane újabb gól(okk)al eredhetne a legendás Wayne Rooney nyomába (Fotó: Getty Images)

BULGÁRIA–MONTENEGRÓ (A-csoport) 

A nagy favorit angolok mögött alighanem hármas versenyfutásra lehet számítani a három kelet-európai gárda közt a második fix továbbjutó helyért.  A bolgár, a cseh és a montenegrói együttes között apróságok dönthetnek, ezért az egymás elleni meccseiknek kiemelt jelentősége van. A előző tétmérkőzéssorozaton ősszel a két balkáni válogatott egyaránt a harmadvonalban, a C-ligában szerepelt, a bolgárok a 3. csoportban másodikak lettek, 2 ponttal elmaradva a győztes Norvégiától. A montenegrói alakulat ennél egy hellyel gyengébben zárt a 4. csoportban: csak 7 pontot szerzett a 14 pontos Szerbia és a 12 pontos Románia mögött, de a kiesés nem fenyegette, mert az utolsó Litvánia pont nélkül végzett.
A két csapat eddig csak tétmérkőzésen találkozott, egy évtizede egy-egy egymást követő vb- és Eb-kvalifikációs sorozatban kerültek egyazon csoportba. A mérleg egyensúlyban van, egy-egy győzelem mellett kétszer ikszeltek, minimális különbséget csak az tesz köztük, hogy a bolgárok kettővel több gólt szereztek.  Érdekesség, hogy a 12 találatból csak Sztevan Jovetics duplázott, a másik tíz gólt tíz különböző játékos szerezte. A hazaiak legtapasztaltabb futballistája a kapitány Ivelin Popov, 80 válogatottsággal és 14 góllal. Szerephez juthat még egy OTP Bank Liga-játékos is, Galin Ivanov neve mellett a válogatottban és a Haladásban is 4 mérkőzés áll, 1-1 góllal. A montenegrói keretből ezúttal hiányzik a már említett korábbi csapatkapitány Jovetics, távollétében az Izraelben légióskodó csatár, Fatosz Becsiraj (59 meccs, 9 gól) és az Atletico Madrid középső védője, Sztefan Szavics (50 mérkőzés, 5 gól) a legtapasztaltabb harcos.

ANGLIA–CSEHORSZÁG (A-csoport)

A nagyon fiatal angol csapat a tavalyi vb-n is remekelt az elődöntőbe kerüléssel, majd a Nemzetek Ligájában is csoportelső lett, pedig elsőre otthon kapott ki a spanyoloktól, mégis meg tudta előzni őket és a vb-ezüstérmes horvátokat is, akiktől pedig alulmaradt a világbajnoki elődöntőben.  Gareth Southgate együttese egyre nagyobb reményekre jogosít. A csehek a legutóbb hat Eb-döntőbe egyformán bejutottak, amúgy is az Európa-bajnokság az ő „műfajuk”. A jogelőd Csehszlovákiával együtt mindenfajta érmet szereztek már a kontinensbajnokságokon: aranyat 1976-ban, ezüstöt 1996-ban, bronzot 1960-ban, 1980-ban és 2004-ben. A jelenlegi együttes azonban messze jár az elődöktől, legutóbbi tíz meccséből 5-5 győzelem és vereség a mérlege. A két válogatott – szintén beszámítva a Csehszlovákiaként lejátszott meccseket – négy tétmérkőzést vívott eddig, ezeket kivétel nélkül mind az angolok nyerték meg. Az összesített mérleg is meglehetősen egyoldalú, 10-szer nyert Anglia, csak kétszer Csehszlovákia, ill. Csehország, 4 találkozón remiztek. A Wembleyben (a régiben és az újban) 1966 és 2008 között hatszor csaptak össze, az első és az utolsó döntetlenül végződött, a köztes négyet mind a háromoroszlánosok nyerték meg. Az örökké újító kedvű Southgate most is „előlép” két újonccal keretében: a Chelsea szupertehetségét, Callum Hudson-Odoit hétfőn hívta be a keretbe, amelynek másik potenciális debütánsa, a WHU-középhátvéd Declan Rice tavaly már 3 meccsen szerepelt ugyan az ír válogatottban, ám FIFA-engedéllyel idén február 13-án „átigazolhatott” az angolokhoz. Kérdés, valamelyiküknek (vagy mindkettőnek) jut-e szerep a bemutatkozó selejtezőn a csehek ellen. A keret doyenje a még mindig csak 28 éves Jordan Henderson, a Liverpool középpályása 49. alkalommal léphet pályára, a félszázadik válogatottságát adott esetben hétfőn Montenegróban ünnepelheti meg. A csapatkapitány Harry Kane 35 mérkőzésnél és 20 gólnál tart, ha ilyen tempóban „termel tovább”, a végén még Wayne Rooney örök válogatottsági gólrekordját (53) is veszélyezteti, persze legkorábban csak a 2020-as évek derekán. Lesz rá ideje, elvégre még nincs 26 esztendős sem.

MOLDOVA–FRANCIAORSZÁG (H-csoport)

Hugo Lloris hasonló védéseire is szükség lesz a kapus 109. válogatott fellépésén, hogy a világbajnok három ponttal rajtoljon az Eb-selejtezőkön Moldovában (Fotó: Getty Images)

A világbajnok franciák remek formában vannak. A tavaly márciusi, Kolumbiától elszenvedett vereség óta 17 mérkőzésből csupán egyetlenegyet veszítettek el, igaz, a rotterdami 0–2 a csoportgyőzelmükbe is került a Nemzetek Ligájában. A moldávokkal új ellenfél kerül a kékek riválisainak listájára, a 89. a sorban (igaz csak a 85. önálló ország, mert a FIFA ajánlásával szemben a hivatalos lajstromban szerepel a világválogatott, az afrikai és az észak-közép-amerikai kontinentális, illetve szubkontinentális csapat, valamint az angol amatőrválogatott is). A franciák hagytak már tétmeccsen pontokat idegenben Kelet-Európában, a fehéroroszok ellen két vb-selejtezőjük is csak 1–1-re végződött az elmúlt évtizedben, ennek ellenére nyilvánvalóan torony magas esélyesei a mérkőzésnek.  Ellenfelük ősszel három osztállyal lejjebb, a D-divízióban szerepelt csak a Nemzetek Ligájában, s ott is csupán a 3. helyen zárt csoportjában Fehéroroszország és Luxemburg mögött, csak a „világutolsó”, ponttalan San Marinót sikerült megelőznie. Ha már statisztikáknál tartunk az elmúlt szűk öt évben 2014 májusa óta 46 mérkőzésből csak 4-et sikerült megnyerniük a moldávoknak: egyet Andorra és hármat a FIFA-világranglista sereghajtója, San Marino ellen.
A franciák valamennyi sztárjátékosa egészséges, hadra fogható, a kapus Hugo Lloris (108 mérkőzés) ha végig védi az egész egész selejtezősorozatot, megelőzheti az örökranglistán a másik világbajnokot Marcel Desaillyt (116) és felléphet a 3. helyre, Lilian Thuram (142)  és Thierry Henry (123) mögé. Egy másik „francia örök harmadik” hely még közelebb van egy csapattársa, Olivier Giroud számára. A Chelsea csatára 33 góllal áll, csupán eggyel elmaradva David Trezeguet mögött a gólszerzők lajstromán. Szerencsés esetben már Chisinauban befoghatja vagy akár meg is előzheti világ- és Európa bajnok elődjét. Hogy a címekben is utolérje, ahhoz jövőre az Eb-dobogón is eggyel feljebb kell lépnie csapatával együtt a legutóbbi második lépcsőfokhoz képest.
Késő este, a Sport1-en látható összefoglalóval nagyjából egy időben, 22:45-től a Sport2-n megmutatjuk a címvédő Portugália  nyitó meccsét is a Fény stadionjából Ukrajna ellen. (A  futball-telhetetleneknek pedig még az első élő mérkőzés előtt megmutatjuk felvételről a csütörtöki belga–orosz találkozót is, a Sport2-n, 16 órai kezdettel.)

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 2. NAPJÁNAK PROGRAMJA

18:00   Bulgária–Montenegró (A-csoport, Sport1 17:45)
20:45   Anglia–Csehország (A-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Luxemburg–Litvánia (B-csoport)
20:45   Portugália–Ukrajna (B-csoport, Sport2 22:45, felv.)
20:45   Albánia–Törökország (H-csoport)
20:45   Andorra–Izland (H-csoport)
20:45   Moldova–Franciaország (H-csoport, Sport2 20:30)

EB-SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉSEK. Sport2 16:00  Belgium–Oroszország (felv., kommentátor: Bartha Zoltán; Sport1 17:45  Bulgária–Montenegró (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter);  Sport1 20:30 Anglia–Csehország (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Moldova–Franciaország (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 22:45 Portugália–Ukrajna (kommentátor: Fülöp László); Sport1 23:00  a játéknap összefoglalója (kommentátor: Faragó Richard és Gyulai Miklós, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)