Bayern: legalább a kupa? • SportTV

Bayern: legalább a kupa?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 03. 08:07    
Olvasási idő: 3 perc

Három bundesligás és egy Bundesliga2-csapat alkotja a DFB-kupa harmadik és negyedik nyolcaddöntőjének mezőnyét. A rekordbajnok és rekordkupagyőztes Bayernnek jutott a másodvonalbeli ellenfél, míg két ősi rivális, a Schalke és a Werder már hetedszer csap össze az országos kupasorozat keretében.

Kingsley Coman hosszabbításban elért fejes gólja juttatta a negyeddöntőbe a rekordkupagyőztes Bayernt a döntő szímhelyén, a berlini Olimpiai Stadionban (Fotó: Getty Images)

BAYERN–HEIDENHEIM

Aligha így képzelték a kupanegyeddöntőelőzményeit a bajorok szurkolói és vezetői. A csapat kiesett a BL-ből, de a „vigaszágon”, a hazai sorozatokban szépen haladt. Pontszámban utolérte, jobb gólkülönbségével meg is előzte a Dortmundot, majd két további fordulón keresztül haladtak. Igen ám, de a győzelmi kényszert a múlt hét végén a bajorok viselték rosszabbul. Csak döntetlent értek el Freiburgban, amellyel kétpontos hátrányba kerültek a BVB-vel szemben. Így ahelyett, hogy az erőket megosztva, nyugodtan készülhetett volna a kupacsatára a serleg legtöbbszörös birtokosa, most a másodvonalbeli Heidenheim ellen is a tervezettnél többet kell adnia nehogy két szék közt a pad alá csücsüljön.
Az ellenfél cseppet sem lebecsülendő. Ugyan csupán a 7. helyen áll a Bundesliga2-ben, de mindössze négy pont választja el a már osztályozós helyen álló Union Berlintől. A formája ingadozó: az előző kupaforduló óta lejátszott 7 bajnokin 2-2 alkalommal győzött és vesztett, 3 döntetlen mellett.
Amúgy a kupában az első körben a 4. osztályú Jeddeloh II otthonában 5–2-re győzött, majd otthon 3–0-ra verte meg az ugyancsak másodosztályú Sandhausent. Utána jött a „nagy dobás”: a nyolcaddöntőben 0–1-ről fordítva, 2–1-re.Dovedan és Multhaup góljával 2–1-re legyőzte és kiverte a kupából a Bayer Leverkusent.
A Bayern nehezen indult az ugyancsak negyedosztályú Drochtersen/Assel vendégeként (1–0), majd otthon 2–1-re verte meg az ugyancsak negyedvonalbeli Rödinghausent. A nyolcaddöntőben a Hertha következett, amelyet csak a hosszabbításban sikerült felülmúlni Berlinben, Kingsley Coman 108. perces fejes góljával (3–2).
Egymás elleni eredményük korábbról nincs, első alkalommal csapnak össze tétmérkőzésen.
Az esélyekről csupán annyit, hogy  fogadóirodák hazai sikerre 1.1–1.2-szeres, vendég győzelemre 15-20-szoros pénzt fozetnek…

 

SCHALKE–WERDER

Martin Harnik a Schalke–Werder saga 112. részében az eddigi utolsó gólt juttatja a kirákykékek kapujába az idén március 8-i bajnokin (Fotó: Getty Images)

A Sclalkénak pocsék, a Werdernek a vártnál jobb idénye van a bajnokságban. Előbbi persze némileg összefügg a gelsenkircheniek sikerek BL-menetelésével. A csoportból  playoffba kerülés akkor is siker, ha nem a legerősebb négyesben szerepeltek a királykékek a körmérkőzésben, aztán a nyolcaddöntőben simán kiestek a Tottenham Hotspur ellen. A brémaiakat nem terhelték nemzetköz kupafeladatok az idényben, a két hazai sorozatban viszont jól, a kupában kiválóan teljesítettek. A Bundesligában 6., azaz Európa-ligás helyen állnak, igaz, csak jobb gólkülönbséggel előzik meg az ugyancsak 42 pontot gyűjtő Leverkusen és Wolfsburgot. A DFB-kupában viszont az első két körben nagy különbségű győzelmeket arattak idegenben alacsonyabb osztályú együttesek ellen (Wormatia Worms 6–1, Weiche Flensburg 5–1), utána következett a „nagy dobás”.  A bajnokságban akkoriban még 7 ponttal vezető Dortmundot nagy csatában, roppant változatos meccsen sikerült térdre kényszeríteni a Signal-Iduna-Parkban.  Rashica korai góljára Reus az első félidő hosszabbításában válaszolni tudott, egész a normál játékidő végéig maradt az 1–1. Pulisic a 105. percben vezetést szerzett, a veterán Pizarro 3 perccel később egyenlített. Hakimi a 113. percben újra vezetéshez juttatta a BVB-t, de az utolsó előtt percben Harnik fejesével újra sikerült az egyenlítés. A 11-esekben aztán az első két dortmundi hibázott, a brémaiak mind a négyet belőtték, a 10. rúgásra  már nem is volt szükség.
A két csapat már nem kevesebb mint 112 tétmérkőzést vívott egymással, az összmége enyhe Schalke-fölényt mutat (46 győzelem, 44 Werder sikerrel szemben, 22 remivel. Ezekből hat volt edfig kupacsata. Még 1936-ban(!) találkoztak először, akkor  a Weserstadionban a gelsenkircheniek győztek a negyeddöntőben 5:2-re. Mégy évre rá már a Ruhr-vidéken még fölényesebb, 5:0-s hazai siker született, akárcsak két évre rá, az elődöntőben ugyanott (2:0). 1963-ban az első fordulóban Brémában folytatódott a Schalke-sikersorozat (2:0). Egészen az 1991-es nyolcaddöntőig kellett várniuk a brémaiaknak az első győzelemre (3:1). Eddigi legutóbbi összecsapásikra2006-ben került sor, akkor a még lábtöréséből lábadozó Lisztes nélküli Werdert drámai csatában, 2–2 utáni 11-es párbajban, a 13. lövéssel eldöntve 5-4-re sikerült felülmúlnia ugyancsak az S04-nek. Azaz az eddigi 6-ből ötször a Schalke győzött, a múlt tehát hazai sikert ígér   a Veltins-Arenában. A bajnoki közelmúlt meg az ellenkezőjét: október 20-án ugyancsak a Skékk otthonában Max Eggenstein duplájával nyert a Werder, majd Brémában március 8-én 0–1 után fordítva 4–2-re ismét a zöld-fehérek győztek. Itt két dupla is született: a hazai oldalon Rashica, a vendégektől Embolo talált kétszer is a kapuba.
Szóval, itt is hatalmas kupacsata várható, talán gólszürettel is körítve.

DFB-KUPA, NEGYEDDÖNTŐ. Sport1 18:15 FC Bayern München–1. FC Heidenheim (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: László Csaba); Sport1 20:30 FC Schalke 04–SV Werder Bremen (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakkommentátor: Hajdu Attila)