Legek: Curry és Popovich • SportTV

Legek: Curry és Popovich

2019. 04. 15. 14:07    
Olvasási idő: 4 perc

A rájátszás elején még lehet nagyjából körökről beszélni. Az első körön túl vagyunk, Giannis a büntetővonalról zsákolt, Steph Curry lett minden idők legjobb tripladobója a rájátszásokban, és már nincs Gregg Popovichnál több győzelmet szerző az NBA-történetében. Most kezdődött, de már ennyi minden történt. Kérdéseink azért még maradtak.

Nem dobott nála senki több hármast a rájátszások történetében. (Fotók: Ezra Shaw/Getty Images)

Szombaton, április 13-án kezdődött el az NBA rájátszása. Elkönyveltük, elfogadtuk és feldolgoztuk szépen lassan, hogy Dwyane Wade és Dirk Nowitzki már soha nem lép pályára az NBA-ben, így nyilvánvalóan az idei rájátszásban sem. Ahogyan az is tuti, hogy LeBron James nem játszik kilencedszer döntőt zsinórban, és hogy csapat olyan káosszal indul neki a nyárnak, amiből nagyon nehéz lesz étékelhető csapatépítésbe kezdeni majd a 2019-2020-as szezont. Utolsó Lakers-tartalmú cikkünk óta Luke Waltont is elküldte a vezetőség. Nincs tehát kosárlabdáért felelős igazgató, és vezetőedző sem a csapatnál.

Ezeket a dolgokat most letudhatjuk, jöjjenek azok a kérdések, amelyekre a playoff ad majd nekünk választ:

Keleten: Én azt hittem lesz 4 db 4-0-ás párharcunk az első körben, hogy a másodikban a Bucks és Celtics, illetve a Raptors és a Sixers kinyírja egymást, majd a főcsoportdöntőben ismét legyen egy kőkemény csatánk.

Milwaukee Bucks (1) – Detroit Pistons (8)

  1. Giannis dominál majd a rájátszásban is? Az első meccs alapján nemhogy dominál, hanem (itt most egy csomó gonosz pornós hasonlat lenne találó, de csak azt írjuk, hogy) uralkodik, és bemutatót tartott abból, mire számíthatunk még tőle.

Zsákolt egyet meccs közben a büntetővonalról!

Merthogy egy 24-17-4-es statisztikát hozott össze a rájátszást Blake Griffin nélkül kezdő Pistons ellen kevesebb, mint 24 perc alatt. Csapata 121-86-os kivégzést tartott. Rossz hír a Pistons-fanoknak, hogy állítólag Griffin kihagyja az egész első kört (és vélhetően az egész rájátszást).

Toronto Raptors (2) – Orlando Magic (7)

  1. Kawhi Leonard és a Toronto a rájátszásban is jól muzsikál együtt?

A válasz eddig az, hogy nem biztos, mert a Magic pimaszul meglepte az alapszakaszt keleten második helyen záró Raptorst. De vajon ez csak az oroszlán bajuszának megtépázása volt? Ki tudja, de most vezet a Magic 1-0-ra. D. J. Augustin keze ebben bőven benne volt.

Phildelphia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6)

  1. A Sixers szupercsapata megérti egymást a rájátszásban is? Hát, ha mobilozni kell a kispadon, akkor biztosan.

De a pályán eddig nem úgy tűnik, az első meccsen csak Butler hozta a tőle elvárhatót, Embiid nem 100 százalékosan vállalta a játékot, Harris, Simmons és Redick pedig alulteljesített. Szombaton, az első két meccsnapon hatalmas meglepetés volt a Brooklyn és az Orlando sikere.

Boston Celtics (4) – Indiana Pacers (5)

  1. A Pacers lendülete kitart-e a rájátszásra is? A Celtics fejben rendbe teszi-e magát?

A 2018-as rájátszás legszebb sztorija a Celtics-é volt, amely a szezon előtt szerződtetett két legnagyobb sztár, Kyrie Irving és Gordon Hayward nélkül kezdte a rájátszást, és álomszép játékkal a főcsoportdöntőig jutott. Ott bukott el LeBron James és a Cleveland Cavaliers ellen 4-3-ra. Most viszont van Irving és van Hayward, de a csapategység nem tűnt olyan jónak, mint egy éve. Ettől függetlenül a rájátszásra összekaphatja magát a Celtics, és sokan ezt is várják tőle. A Pacers esetében, hogy a legjobbja, Victor Oladipo elvesztése utáni lendületet kitart-e még, és képesek lesznek-e a bravúrra egy keleti élcsapat ellen. Úgy néz ki, a playoff-rajt a Celticsnek kedvez, és egy rakkolós első meccsen győzni tudott a Pacers ellen 84-74-re, és ehhez egy játékosnak sem kellett többet játszania 34 percnél.

Nyugaton: Itt sokkal melegebb a helyzet, és sokkal több meglepetésre készülnék. Például szent meggyőződésem, hogy a hatodik Thunder és a hetedik Spurs továbbjut az első körből.

Golden State Warriors (1) – Los Angeles Clippers (8)

  1. Tud-e, és ha igen, hány meccset tud fogni a Clippers a Warriors ellen?

Ha nem tud valamit kezdeni Steph Curryvel a Clippers, akkor biztosan nem. És hát az első meccsen nem tudott,

Curry lett az NBA playoffok történetének legjobb tripladobója. Összesen nyolcat szórt ezúttal (karrierje során eddig 386-ot), és megelőzte Ray Allent.

A meccset 38 ponttal zárta.

A meccset 121-104-re nyerte a Warriors:

Denver Nuggets (2) – San Antonio Spurs (7)

  1. Gregg Popovich tud már megint csodát tenni? Jokic és a Nuggets lendülete mire lesz elég az NBA történetének egyik (* egyelőre) legeredményesebb edzője ellen.

Ha Gregg Popovichon és a Spurs sok nagy csatát megélt sztárjain múlik, ezt a párharcot a Spurs nyeri, legalábbis az első meccs alapján erre lehet következtetni. Azonnal elvette ugyanis a pályaelőnyt a Spurs (101-96-ra nyert Denverben), ráadásul úgy, hogy egy játékosa sem dobott többet 18 pontnál. És el is tüntették az előző bekezdésben Popovich neve mögött szereplő csillagot, mert

a Spurs trénere az NBA történetének legtöbb győztes meccsét megvívó edzője az alapszakaszt és a rájátszást együtt számítva. 1413-szor nyert csapatával, Lenny Wilkenst előzte meg az örökrangsorban.

Portland Trail Blazers (3) – Oklahoma City Thunder (6)

  1. Lillard és McCollum tud lépni saját árnyékán? Ki nyeri a Lillard-Westbrook párharcot? Egy évvel ezelőtt és két évvel ezelőtt is 4-0-val zuhant ki a Trail Blazers az első körben. Minden bizonnyal az a legeslegeslegfontosabb Damian Lillard és CJ McCullum számára, hogy ezt idén elkerülje, és láss csodát, az alap célkitűzés már megvan. Enes Kanter (!!!), Lillard és McCollum a Trail Blazers legyőzte a Thundert 104-99-re, és olyan volt, mintha George nem lenne teljesen egészséges… A Lillard-Westbrook párharc az egyik legszebb összecsapás a rájátszásban, a liga két top irányítója nagyon kemény harcot vív majd egymással, ez nem kérdés.

Houston Rockets (4) – Utah Jazz (5)

  1. Mit tudsz csinálni azzal, aki 32 éve nem látott pontmennyiséget dob be meccsenként átlagban?

A Utah Jazz szempontjából az a nagy baj, hogy egyébként az a titkos fegyver is a kezében van, hogy remekül lát a pályán, és pazarul passzol. James Hardenről van szó, aki 36,1 pontot dobott meccsenként a 2018-19-es szezonban, utoljára ennél magasabb pontátlaga az 1986-87-es szezonban volt Michael Jordannek, aki 37,1-et dobott meccsenként. Az első Jazz elleni meccsen 29-et dobott, és adott 10 gólpasszt, és 122-90-es győzelemre vezette a Rocketst. Nem jött be az a taktika, hogy jobbra tereljék a balkezest játékost, egy pillanatig nem volt kérdéses a győzte skiléte.