Aranykapu és -előszoba • SportTV

Aranykapu és -előszoba

2019. 05. 11. 11:04    
Olvasási idő: 5 perc

Női kézilabda-kupacsapataik az idén jócskán kitettek magukért. Szombaton egyikük a legrangosabb kupaküzdelem fináléjáért, a másik a második számú sorozat trófeájáért lép pályára. „Természetesen” a Sport TV kamerái előtt… Mi két stúdióval – egy a helyszínen, a Papp László Sportarénában, egy a tévé központjában – igyekszünk megadni a budapesti BL négyes döntőnek az esemény rangjához illő körítést, és első ízben közvetítjük a junior final four döntőjét is, amelyet a magyar és az orosz U19-válogatott vív egymással.

A győri középdöntő mérkőzésen még Puhalak Szidónia is betalált a Vipers kapujába (Fotó: ehfcl.com)

VIPERS–GYŐRI ETO

 Mindenféle összesített statisztika alapján a Győr Audi ETO az új évezred tízes éveiben a kontinens első számú klubjává nőtte ki magát. 2012 óta ez lesz a nyolcadik Bajnokok Ligája-sorozat, amelyet befejeznek, és az ETO egy szombati győzelemnyire van attól, hogy hetedszer is eljusson a trófea sorsát eldöntő utolsó mérkőzésig. (Mi több, ha még kissé hosszabbra nyújtjuk az időbeli visszanézés határát, az elmúlt 13 idényben a zöld-fehér együttes 12. elődöntőjében van érdekelve.)
A hét során HF-extra műsorainkban jó néhányan megszólaltak a női kézilabda legmélyebb ismerői közül – játékosok, vezetők, szakemberek –, s a többség a győriek végső győzelme mellett tört lándzsát.
A győri szupercsapat – 21, sorozatban lejátszott veretlen BL-mérkőzés után –  tehát az esélyesség terhével lép a pályára – de hát így volt ez az idény valamennyi meccsén eddig is, és az FTC elleni két BL-döntetlen kivételével összes mérkőzését győzelemmel fejezte be Danyi Gábor együttese.
A két csapat már ebben az évben is találkozott egymással kétszer, de nem ez volt első összeakaszkodásuk az európai kupák történetében. 15 éve, 2004-ben az EHF-kupában ugyancsak az elődöntőben küzdöttek meg egymással. A Győr otthon 9 góllal győzte le az akkor Vag Vipers HK néven szereplő ellenfelét, majd a Norvégiában elszenvedett 3 gólos vereség ellenére összesítésben bejutott a döntőbe, amelyben alulmaradt a dán HK Viborggal szemben. Egy évre rá ugyancsak az EHK-kupában már korábban, a nyolcaddöntőben összefutottak, az ETO minkét meccset megnyerve, összesen 18 gól különbséggel ütötte ki a norvégokat. Végül az idén nemrég, a középdöntő csoportkörben mérték össze erejüket, a Győr mindkét helyszínen 33 gólt szerzett, itthon 29-et, Kristiansandban csak 26-ot kapott, így itt is megvolt a kettős győzelem. (Összegezve eddigi 6 eurokupa-meccsükből ötöt nyertek a mieink, s csak egyet a skandinávok.)
A Vipers hasonlón gyors, gólratörő játékot játszik, mit a Győr, csak persze jóval kevesebb világklasszissal. Kettő azért akad a norvég bajnokban is, ráadásul egyikük, a kapus Katrine Lunde az ETO első két BL-győzelmének (2013, 2014) aktív részese volt (mellette nyert még további két BL-t). A másik, az átlövő Linn Jorum Sulland – olimpiai valamint 2-2-szeres világ- és Európa-bajnok – is játszott három éve, a BL-ezüst esztendejében Győrben, ő 76 góllal jelenleg a BL-góllövőlista éllovasa.
„A Győr nemcsak kiváló csapat, hanem óriási játékosegyéniségekkel is rendelkezik. Valamennyien teljes lendülettel vetik magukat harcba a pályán. De nem akarunk kikapni tőlük” – fogalmazott Lunde az elődöntőről a négyes döntő áprilisi sorsolásán a Sport1 stúdiójában. Ebben benne van minden – az ETO a csúcsfavorit, de a Vipers is képes lehet egy igazi nagy meglepetésre…

METZ–ROSZTOV

A rosztoviak még sosem tudták legyőzni a Metz Handballt… (Fotó: ehfcl.com)

Az elődöntő másik ágán is lesz egy abszolút final four-újonc, a francia Metz, amely a tavaly először bejutó orosz Rosztovval csap össze a döntőért. A francia együttes – első ízben képviseli országát is a budapesti szupertornán – az előző két esztendőben is eljutott a negyeddöntőig, de akkor nem tudta venni azt az akadályt.

A középdöntőben már összecsapott a két együttes, oda-vissza a Metz nyerte a páros csatát (otthon 29–25-re, a Don partján 36–28-ra). Ha a francia együttes nyerné el a trófeát, mind a 16 játékos és az edző Emmanuel Mayonnade is első BL-győzelmét szerezné meg.
„A Metz évek óta remek munkát végez, kiváló az edzője. Igazi harcos együttes, külön tervet kell kidolgoznunk ellene” – vélekedett az ellenfél Rosztov brazil világbajnok kapusa, Mayssa Pessoa az áprilisi BL-sorosláskor.
A francia csapat csupán két meccset vesztett a BL-idényben eddig, a mezőny leghatékonyabb védekezésével a legkevesebb gólt kapta 331-gyel. Miután a korábbikét negyeddöntőjét elbukta, a kérdés idén is az volt, lesz-e először francia résztvevője a négyes döntőnek. Lett: az elmúlt három év állandó budapesti vendégét, a bukaresti CSM-et oda-vissza legyőzte, megszerezve a final four egyik újonchelyét. (A másik a Vipers, kettejük előtt éppen a CSM példája lebeghet, amely 2016-ban első indulásakor a kupával térhetett haza…)

Mint a másik három résztvevő, a Rosztov is vezeti hazája bajnokságát a „címvédő” Ambros Martín (tavaly még ő ült a győztes Győr kispadján) vezetésével. A spanyol mester együttese szintén kettős győzelemmel vette a negyeddöntőt, sajnálatunkra éppen az FTC ellen. A két elődöntős ellenfél azonos eredménnyel zárta a középdöntőt (7 győzelen 1 döntetlen, 2 vereség), a különbséget az jelentette közöttük, hogy az oroszok éppen a franciáktól kaptak ki mindkét alkalommal.
Manon Houette, a Metz szélsője így vélekedett az ellenfélről: „Erősek és komplett a csapatuk. Hihetetlenül jó játékosaik vannak minden poszton, s bár az idényben mindkétszer megvertük őket, Budapesten bármi megtörténhet. Nem akarunk a múltba visszanézni, minden figyelmünket erre a nagy meccsre kell most összpontosítanunk.”
Houette ismerheti jól az oroszok egyéni képességeit hiszen hetedmagával metzi társai közül a nyolc Rosztov-játékossal felálló csapat ellen vívták a tavaly decemberi Eb Franciaország–Oroszország döntőjét.
A két együttes teljes örökmérlege is a franciákra nézve hízelgő: 6 eddigi eurokupa-meccsükből ötöt ők nyertek meg, egy döntetlen mellett. A kérdés: folytatódik-e az metzi sikersorozat, vagy Martín mester újabb BL-kísérlete ismét a döntőig repíti aktuális csapatát? (A spanyol szakvezető az előző három év mindegyikében döntő s volt a Győrrel.)

 

ESBJERG–SIÓFOK

A spanyol Mireya González is sokat tehet hozzá a siófokiak remélt első európai kupagyőzelméhez (Fotó: europeancup.eurohandball.com)

Mindkét együttes nagyjából elégedetten fejezte be a múlt hétvégi első mérkőzést.  A dánok azért, mert tíz perccel a vége előtt még négygólos hátrányban voltak, s onnan sikerült a végére kiegyenlíteniük. A magyar csapat mg azért, mert egy idegenbeli döntetlen remek alap arra, hogy az idény eddigi összes hazai mérkőzése után az utolsót is megnyerve otthon tarthassák a serleget.
A vasárnapi 21–21 a Siófok első döntetlenje volt a sorozatban, az Esbhergnek már volt korábban egy remije a norvég Storhamar ellen. Ezen az ikszen kívül az Esbjerg megnyerte az összes idegenbeli meccsét a kiírásban.
A siófokiak házi gólkirálya, Andrea Kobetic 69 találatával csak eggyel marad el a sorozat góllövőlistáját vezető Helene Fauskétól (Herning-Ikast), aki viszont már nem növelheti tovább góljainak számát, szemben az SKC horvát klasszisával.
Szerdán a Siófok az Alba Fehérvár 30–20-as legyőzésével véglegesítette idei bronzérmét a magyar bajnokságban, a dánok bajnoki döntője csak a s9ntő visszavágója után kezdődik  Herning-Ikast ellen.
A döntővel kapcsolatban a siófokiak mestere, Tor Odvar Moen felidézte egy korábbi emlékét a klub honlapjának adott nyilatkozatában: „Sohasem felejtem el, amikor 2011-ben BL-döntőt játszottunk Larvikkal a spanyol Itxako Navarra ellenében. Hazai pályán 23:21-re megnyertük a párharc első mérkőzését, ellenfelünk pedig úgy érezte, hogy ez a szűk vereség remek eredmény. A kétgólos hátrány ellenére a visszavágó előtt a spanyolok úgy érezték, hogy a nehezén már túl vannak, és a zsebükben van a trófea, melyet végül elvesztettek. Ha van valami, amit egy pillanatra sem érezhetünk, akkor ez az az érzés.” Megfogalmazta reményeit is a visszavágóra: Nem vihet el a lendület és a hév bennünket, végig a megbeszélteknél kell maradnunk, ugyanis az Esjberg mindent el fog követni a párharc megnyeréséért. Azt szeretném, ha szombat este a Kiss Szilárd Sportcsarnok a hangerőtől felrobbanna. Erőd és katlan legyen egyben, mely nyomást helyez a vendégekre. A sajátjainknak pedig egyfajta biztonságot kölcsönöz.”

Női kézilabda BL négyes döntő. Sport1 14:00  felvezető műsor; Sport1  15:00  Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO KC női BL elődöntő mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet és Haraszti Ádám, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Kiss Szilárd, Kocsis Erzsébet. Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea);  Sport1 17:30 Metz Handball–Rosztov-Don EHF-kupa-negyeddöntő visszavágó női BL elődöntő mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet és Haraszti Ádám, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Kiss Szilárd, Kocsis Erzsébet. Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea);  Sport1 20:00 EHF junior final four, Magyarország U19–Oroszország U19 (kommentátor: Bartha Zoltán, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea); Sport2 20:00 Siófok KC–Team Esbjerg női EHF-kupa-döntő visszavágó (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Bakó Botond és Kiss Szilárd)