Eintracht: El-kiesés után irány a BL! • SportTV

Eintracht: El-kiesés után irány a BL!

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 12. 08:49    
Olvasási idő: 2 perc

Egyetlenegy maradt az elvileg egy időben renezett meccsek közül vasárnapra a Bundesliga 33. fordulójából. Az ok: a Frankfurt nagyszerű kupaszereplése, illetve az úgynevezett 48 órás szabály. Az Eintracht ugyanis csütörtök éjjel a péntekbe nyúló hosszabbításos El-elődöntőt vesztett 11-esekkel a Chelsea ellen, így nem lett volna meg szombat délutánig – de estig sem – a kötelező kétnapos pihenő. Szerencsére olyan ellenfele van a csapatnak a Mainz együttesében, amely nincs érdekelve a kiesés elleni küzdelemben. A frankfurtiak meccse előtt azonban még egy, a feljutás szempontjából fontos mérkőzést is közvetítünk a Bundesliga2-ből.

Niakhité próbálja meg feltartóztatni Jovicsot a decemberi Mainz;Frabkfurt találkozón. Nem igen sikerült neki: az ifjú szerb gógyáros érte el csapata mindkét találatát (Fotó: Getty Images)

PADERBORN–HAMBURG

Eredetileg a Köln–Regensburg találkozót vettük fel a programunkba, de mivel a kölniek már két fordulóval a befejezés előtt megszerezték a feljutás után a másodosztály bajnoki címét is, változtattunk. Az utolsó előtti játéknapra ugyanis egy olyan rangadó is jutott, amelynek mindkét résztvevője érdekelve van a másik direkt feljutó és az osztályozós helyért folytatott küzdelemben. A 71 pontos bajnok Kölnt ugyanis a Paderborn 54 ponttal követi a 2. helyen, egy-egy ponttal megelőzve az Union Berlint és a Hamburgot.
Mi tehát a 2. és a 4. összecsapását adjuk, ezzel egy időben a harmadik Union “exkeletnémet” rangadót vív a Magdeburggal, amely a kiesést elkerülő osztályozóért harcol (s amelynek mellesleg Michael Oenning az edzője, aki tavaly még a Vasast trenírozta).
A Paderborn szinte végig az élmezőnnyel “utazott”, aztán áprilisban produkált egy hármas nyerő sorozatot, azzal tört fel a Köln mögé a táblázaton.

Pierre-Michel Lasogga a két csapat áprilisi kupameccsén talált be az SC Paderborn 07 kapujába. Azon a pályán, ahol most a feljutás szempontjából oly fontos rangadót rendezik…(Fotó: Getty Images)

Annál érdekesebb a HSV”mozgása”. Mint köztudott, a csapat a Bundesliga alapító tagjai közül a legkésőbb, tavaly, azaz 55 évnyi élvonalbeli szereplés után mondott búcsút a legfelsőbb osztálynak, s számos híve evidenciaként várta el az azonnali visszajutást. Ennek megfelelően októberben még edzőt is cserélt a klub, pedig a csapat a 2. helyen állt, minimális hátránnyal. A Christian Titzet váltó Michael Wolffal sikerült is még előbbre jutni, a 12.-től  és a 22. fordulóig vezette is a gárda a bajnoki táblázatot. Aztán éppen a Paderborn elleni idegenbeli kupasikerrel vége szakadt a győzelmek sorának:  az egész április maga volt a vesszőfutás, 2 döntetlennel és 3 vereséggel – ezek közül az utóbbi kettőn még gólt sem szerzett a csapat –  egyszer csak a tabella 4., már osztályozót sem jelentő helyen találta magát.
Ugyanakkor a Paderborn ellen a bajnokságban otthon 1–0-ra, a kupanegyeddöntőben idegenben 2–0-ra győzött, azaz nem lehetetlen küldetés számára, hogy harmadszor is elverje a másodosztály meglepetéscsapatát. A döntetlen kevés, mert Union-győzelem esetén mindkét riválisa mögött ponthátrányban kellene nekifutnia az utolsó fordulónak (amelyben a jelenlegi sereghajtó Duisburggal kell megmérkőznie, amely e fordulóbeli eredménye függvényében vagy még reménykedhet, vagy addigra visszavonhatatlanul kiesik).
Szóval, izgalmas kis csatával vezetjük fel az “árva” Bundesliga-mérkőzést.

FRANKFURT–MAINZ

Két és fél nappal az El-kiesés után még magasabb mérce felé kezdi meg nekifutó lépéseit a Frankfurt. A Majna-parti város élcsapata egy mérkőzéssel kevesebbet játszva 6. a táblázaton, de csak egyetlen ponttal van lemaradva a 4. Mönchengladbach és az 5. Leverkusen mögött. Azaz ha legyőzI a “senki földjén”, előtte-mögötte négypontos differenciával a 12. helyen álló Mainzot, akkor kétpontpos előnyre tesz szert két közvetlen riválisával szemben. S akkor, az utolsó fordulóban, az Allianz Arenában egy esetleges döntetlen a hazai Bayernnek bajnoki címet, az Eintrachtnak BL-indulást eredményezne…
Ehhez a vasárnapi sikerhez persze az kell, hogy a csapat, túltéve magát a hajszállal elbukott kupadöntő nyilvánvaló csalódottságán, fizikailag és mentálisan is regenerálódjon és új erőre kapjon. Hütter mester  a jelentések szerint a “londoniak” közül csak egyetlen embert cserél a kezdőben? A védő Falette kimarad, a Stamford Bridge-en csereként beszálló Paciencia bekerül, a háromhátvédes rendszer jóval offenzívabb játékot eredményezhet, mint amilyent a Cheslea elleni első félidőben mutatott a gárda. A bajnokság első felében, december 18-án Mainzban 2–2-t játzott a két csapat úgy, hogy a végeredmény már az első 45 perc végére kialakult.  A kissé kizsigereltnek tűnő, legutóbbi öt mérkőzésén nyeretlen (4 döntetlen, 1 vereség, de az hatalmas pofonnal ért fel)  Eintrachtnak mozgósítania kell utolsó erőtartalékait, s akkor  az összesítésben kiváló idényt produkáló együttes BL-indulással ajándékozhatja meg önmagát, meg a stadionját közel 50 ezres létszámmal állandóan teletöltő, kitartó szurkolóseregét.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (FRA–MAI)


ÖSSZESEN: 21 mérkőzés, 6 Frankfurt-győzelem, 9 döntetlen, 6 Mainz-győzelem/ 30–29-es gólkülönbség
FRANKFURTBAN: 10–6–3–1/ 17–7
A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Mainzban 2–2 (az őszi szezonban), Frankfurtban 3–0 (a 2017–18-as idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Alexander Meier 5, ill. Yunus Malli, Nikolcse Noveszki és  Robin Quaison 2-2 gól

BUNDESLIGA2, 33. forduló. Sport2 15:30 SC Paderborn–Hamburger SV (kommentátor: Faragó Richard); BUNDESLIGA, 33. forduló. Sport2 18:00 SG Eintracht Frankfurt–1. FSV Mainz  (kommentátor: Haraszti Ádám)