Londoni derbi az Európa-liga-trófeáért • SportTV

Londoni derbi az Európa-liga-trófeáért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 29. 08:48    
Olvasási idő: 2 perc

Az európai kupahistória harmadik angol-angol döntőjét rendezik Bakuban. Érdekesség, hogy egy település, az angol főváros két patinás klubja csap össze az azeri fővárosban, mindketten másodszor lehetnek a harmadik számú eurokupa győztesei, és hogy az egyikük számára külön tétje is van az összecsapásnak a trófea egyéves birtoklásán kívül.

Eden Hazard (a képen az uruguayi Torreira mellett húz el a két csapat januári bajnokiján) kulcsszereplő lehet Bakuban (Fotó: Getty Images)

A 65 centi magas, 33 széles és 23 mély trófea a legnehezebb az UEFA által kiadott „eurokupa-ezüstneműk közt”, a legnehezebb (15 kg) és az egyetlen, amelynek nincs füle. A hírneves Bertoni műhelyben készült. A versenykiírás szerint amely klub ötször, vagy háromszor egymás után elnyeri, megkapja véglegesen, és új ciklus indul, a nulláról számolva. Ez eddig egyetlen klubnak sikerült, a Sevillának, amely 2016-ban mindkét kritériumnak megfelelt. (A számolás az UEFA-kupa 1971-es megalapításával kezdődött.) A múltban összesen csak négy csapatkapitány volt, aki egynél többször elsőként emelhette fel a trófeát, legutóbb ugyancsak sevillai játékos, Javi Navarro élhette ezt át 2007-ben, Glasgow-ban.

Most biztos nem növekszik ezen kapitányok és klubok száma.  A fináléba ugyanis két angol, sőt két londoni csapat verekedte be magát, amelyek ugyan nyertek már harmadik számú eurokupát, de csak egy-egy alkalommal (az Arsenal még 1970-ben, mikor még nem is az UEFA égisze alatt EVK néven futott a sorozat, a Chelsea pedig 2013-ban, s az akkori kapitány Frank Lampard jelenleg már menedzserként dolgozik).
A „házidöntő” tétje az ágyúsok számára dupla. Negyedik esztendeje ugyanis a győztes „bónusza” a soron következő BL-főtáblás indulás, amennyiben az illető klub saját bajnokságában nem szerezte meg ezt a jogot. Nos, a Chelsea a Premier League 3. helyével már megszerezte, az Arsenal viszont csak az 5. helyen zárt az angol bajnokságban. Ha Bakuban az ágyúsok győznének, ősztől ismét öt angol klub indulhatna harcba a Bajnokok Ligájáért.
A Chelsea-é a sokkal gazdagabb angol „belháborús” história, a kékek 1971 óta nem kevesebb mint 16. (!) alkalommal lépnek pályára honfitárs klubbal szemben, de ez csupán négy ellenfelet takar (Man City 2, Liverpool 10, Man United 3 és az Arsenal most először). Az eddigi 15-ből 6 volt kieséses csata – 4 Chelsea-siker, háromszor a Pool, egyszer a City ellen; 2 bukás a Pooltól és az MU-tól, egy BL második csoportkörös oda-vissza mérkőzés (2005), plusz a legendás, MU ellen 11-esekkel elbukott finálé 2008-ban a Luzsnyikiban. Az Arsenal csupán harmadszor mérkőzik „Európában” hazai ellenféllel, 2008-ban a BL-negyeddöntőt a Liverpool (1–1, 2–4), egy évre rá az elődöntőt (0–1, 1–3) a Man United ellen bukta el.
Még az eurokupamúltnál maradva a Chelsea-nek ez lesz a 9. nemzetközi kupadöntője – beleértve az egymeccses európai Szuperkupát is (eddig  5 győzelem, 3 vereség a mérleg) –, az Arsenalnak a nyolcadik (2 győzelem, 5 vereség). A kékek legutóbb 2013-ban vívtak trófeameccset, 2–2 után 11-esekkel alulmaradtak a Bayernnel szemben a Szuperkupa-mérkőzésen, az ágyúsok 2006-ban, amikor 2–1-re veszítettek a BL-fináléban nyert állást követően a Barcelona ellen.

A két mester közül a spanyol Unai Emery (balról) rutinos kupadöntőző, az olasz Maurizio Sarrinak ez lesz az első trófeameccse Európában (Montázs: Getty Images)

A két edző közül Chelsea menedzsere, Maurizio Sarri (euro)kupadöntős újonc, az Arsenal mestere, Unai Emery annál rutinosabb, a 2013-től 2016-ig tartó Sevilla-korszak mindhárom nyertes döntőjét ő vezényelte le az andalúzok kispadjáról (akikkel emellett elbukott két Szuperkupát is honfitárs csapatok, a Real Madrid és a Barcelona ellen).
A Chelsea amúgy jelenleg 17 meccses veretlen sorozatban van az El-ben, ebben az idényben döntötte meg az Atlético 15 mérkőzéses sorozatát. Emellett még egy csúcsot is felállíthat: az Európa-ligában (2009 óta hívják így a sorozatot) még egyetlen klub sem nyerte el veretlenül a trófeát.

A két klub örökmérlege tétmérkőzéseken az Arsenal számára kedvező, 197 találkozóból a piros-fehérek  76-ot, a kék-fehérek 63-at nyertek meg, 56 döntetlen mellett. A most befejeződött PL-idényben mindkét csapat megnyerte hazai meccsét, a Stamford Bridge-en augusztus 18-án 3–2-re a Chelsea győzött (gólok: Pedro, Morata, M. Alonso, ill. Iwobi, Mhitarjan), az Emirates-ben január 18-én az Arsenal 2–0-ra bizonyult jobbnak (g.: Lacazette, Koscielny).

Sport1 20:00 Európa-liga-döntő előzetes (műsorvezető: Haraszti Ádám); Sport1 20:45 Chelsea FC–Arsenal El-döntő (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: László Csaba, Nyilasi Tibor, Puhl Sándor)

Kapcsolódó

Az első angol fővárosi házidöntő

Nem is olyan ritka az egy nemzetbeli házidöntő a harmadik számú eurokupában. (Nem véletlen a körmönfont megfogalmazás: az UEFA a nemzetközi statisztikai gyakorlattal szemben a VVK-EVK-UEFA-kupa-Európa-liga négyesből csak utóbbi kettőt tartja nyilván, mert ezeket írta ki.) Még a VVK-korszakban három spanyol nyitotta a sort, az első UEFA-kupa-finálé angolok közt zajlott (Tottenham–Wolverhampton 1972), ezt követte egy német (Frankfurt–Mönchengladbach 1980), négy olasz (Juve–Fiorentina 1990, Inter–Roma 1991, Parma–Juve 1995, Inter–Lazio 1998), végül két spanyol (Sevilla–Espanyol 2007, Atlético Madrid–Athletic Bilbao 2012), azaz 11 eddigi házifinálé után ez lesz a tizenkettedik!
A kupák teljes körét figyelembe véve ez lesz a harmadik összangol (az említett Spurs–Wolves 1972 és a MU–Chelsea 2008 – BL után) és a negyedik fővárosi trófeaharc, de csak a második országból (az eddigi hármat ugyanis a két madridi óriás, a Real és az Atlético játszotta a BL-ben 2014-ben és 2016-ban valamint a Szuperkupáért 2018-ban).
Most kiderül, belső-London délnyugati vagy északi része ünnepel majd egy légvonalban 3967, országúton 4757 km-rel odábbi eseményt követően szerdán éjszaka.