Veszprém: revans-elődöntő 2016-ért • SportTV

Veszprém: revans-elődöntő 2016-ért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 01. 09:20    
Olvasási idő: 5 perc

Nincs új csapat a kézilabda férfi Bajnokok Ligája négyes döntőjében. Mi több, Kölnben az elődöntő egy-egy drámai mérkőzés „ismétlése” a közelmúltból. Az egyik három éve a magyar és a lengyel, a másik két évvel ezelőtt a spanyol és a(z észak-)macedón sportrajongók emlékezetébe véste be magát jó mélyen, talán örökre…

VESZPRÉM–KIELCE

A három éve vívott finálé, a 9 gólos vezetés után összeomló Veszprém – másik oldalról: a feltámadó Kielce –  , hosszabbítást követő hétméteres-dráma örökké emlékezetes mindkét fél számára. Azóta jó néhányszor találkoztak már, a Veszprém vissza is vágott a lengyel sztárcsapatnak, de egy döntő tétjénél jóval kisebb egy „szimpla” csoportmeccsé. Most egy majdnem akkor tétért száll harcba a két együttes a Lanxess Arenában. A győztes három esztendő után ismét döntőt vívhat a legrangosabb európai kupasorozatban.
A két edző 2005-ban, 2008-ban és 2009-ben még egymás oldalán szállt harcba a trófeáért: a kirgíz-orosz-spanyol Talant Dujsebajev edzőként, David Davis játékosként szolgálta az akkori spanyol sztárcsapatot, a Ciudad Realt. Később a mester elment Kielcébe, a játékos meg Szkopjéba, ahol másodedző is volt, 2018 októberében pedig átvette a veszprémi csapat irányítását Ljubomir Vranjestől. Most  tehát tanítvány és mestere ellenfélként csap össze Kölnben.
A balatoni gárdának szerencsés fordulatot hozott a spanyol tréner kinevezése. Irányításával 14 mérkőzésből csupán kettőt veszített el, a legutóbbi 11-et meg is nyerte. Ebben benne foglaltatik a BL-nyolcaddöntőben a Sporting CP (30–28, 35–29), a -negyeddöntőben  az SG Flensburg-Handewitt (28–22, 29–25) aratott kettős győzelem is.

Sterbik Árpád ötödik BL-sikerére hajt – ezúttal egy magyar csapat tagjaként (Fotó: ehfcl.com)

A magyar rekordbajnok – a múlt héten növelte bajnoki címei számát 26-ra – csoportjában a 2. helyen végzett, míg a Kielce csupán a negyedik lett. A nyolcaddöntőben kiverte az ukrán Zaporizzsját, majd szembekerült a sorozat egyik nagy favoritjával, a B-csoport győztesével, a francia PSG-vel. A negyeddöntő első mérkőzése az idénybeli 196 BL-összecsapás legmeglepőbb eredményét hozta. A csoportkörben 14 meccséből csak egyet elvesztő francia csapat tízgólos (!) vereséget szenvedett Lengyelországban. S noha a visszavágón egy ponton már nemcsak behozta a lehetetlen hátrányt, hanem egy góllal vezetett is, végül „csak” 9-cel győzött, ezzel összesítésben alulmaradt.
Az  egymás elleni mérkőzések statisztikája a Veszprém mellett szól: 11 eddigi BL-találkozójából 8-szor legyőzte a Kielcét. Ebben az idényben is találkoztak már, mindkétszer a magyar együttes nyert (otthon 29–27-re, idegenben 36–35-re).
A Veszprémben két BL-csúcstartó is szerepel: Sterbik Árpád és Nagy László is 7. négyes döntőjére készül. Sterbik – aki egyetlen kapusként megkapta a torna legjobbja címet 2017-ben – az ötödik BL-győzelmét arathatja, Nagy Laci harmadszor lehet aranyérmes a Barcelonával szerzett két győzelem után.
Egy harmadik Veszprém-játékos is BL-történelmet írhat: Momir Ilics – aki a 2013-14-es idényben  103,  a következő kiírásban 114 gólt szerzett – 56 gólos a final fourokban, csak 9-cel van kevesebbje Kirill Lazarovál, Ám míg az északmacedón klasszis csapata, a  Nantes nem jutott el Kölnbe, az eddig 56 találatos szerb játékos átveheti a vezetést tőle a BL négyes döntők örök góllistáján.

Talant Dujsebajev a döntőbe vezetné ismét a  Kielcét, hogy aztán harcba szállhasson ötödik BL-címéért is (Fotó: ehfcl.com)

A Dujsebajev família amúgy is a középpontban áll Kölnben. A papa, Talant a második edző lehet Valero Rivera után, aki eljut az ötödik BL-sikerig. A fia, Alex 88 gólt szerzett a BL-sorozatban, ezzel második a góllövőlistán, de a nála hárommal többet lövő Andy Schmid és csapata, a Rhein-Neckar Löwen már nem érintett az elitben. Ez lehetne az első alkalom, hogy apa és fia ugyanazzal csapattal nyerne BL-t, korábban ugyanis Talant 2016-ban a Kielcével, Alex 2017-ben a Vardarral győzött. A kisebbik Dujsebajev-fiú, Daniel egyébként térdsérülése miatt nem szerepelhet Kölnben.
A Veszprém persze szeretné megtörni „döntős átkát”. A klub eddig három BL-döntőt játszott (2002, 2015, 2016), de mindhármat elvesztette. A három éve győztes lengyel alakulatból az edző mellett még heten vannak ott Kölnben, beleértve Uros Zormant is, aki most már másodedző, de biztonsági tartalékként akár beszállhat, játékosként is nevezve van a tornára.
Ha a Veszprém célba ér, az elmúlt 8 évben 8 különböző klubhoz kerülhet a trófea. De ahhoz előbb az elődöntőben túl kell jutnia a Kielcén.

VARDAR–BARCELONA

Ahogy a magyar szurkolók a 2016-os finálét, a katalánok a 2017-es elődöntőt emlegetik nagy keserűséggel. Akkor ugyanis az outsider Vardar hatalmas csatában, az utolsó másodpercekben elért góllal 27–26-re legyőzte a sorozat győzelmi rekorderét, az eddig 9 BEK-/BL-trófeát felhalmozó Barcelonát. (Aztán a döntőben ugyanezt tette a második csúcsfavorit PSG-vel is.)
A Barca a rekordgyőztes, a Vardar viszont az egyetlen csapat, amely a legutóbbi három alkalommal egyaránt eljutott a kölni négyes döntőig. A katalán klub lehet az első, amely a final fourok históriájában harmadszor győz.

A Barca kapitánya, Victor Tomás és a Vardar szélsője, Ivan Cupic egyformán harmadszor lehet BL-győztes. A katalánok beállója, Ludovic Fabregas egymást követő években lehet aranyérmes, tavaly ugyanis a meglepetésbajnok Montpellier játékosaként szerepelt Kölnben. A Vardar gólgyárosa, Kristopans (80) nagy gólpárviadalt vívhat Alex Dujsebajevvel (88)  a gólkirályi titulusért.

A Barca a számos siker mellett ismeri azt az érzést is, milyen esélyesként elbukni a cél közvetlen közelében. A katalánok 2013-ban hosszabbításban vesztették el a döntőt a Hamburg ellen, 2014-ben hetesekkel maradtak alul a Flensburggal szemben az elődöntőben, 2017-ben pedig Luka Cindric csavart lövésével az utolsó pillanatokban veszítették el az újabb döntőbe jutás lehetőségét a Vardarral szemben. A katalán együttes 7-edszer lép fel a Velux final fourban, ezzel csúcstartó. Kétszer zárta győztesen a tornát a Lanxess Arenában, 2010-ben a Ciudad Real, 2015-ben a Veszprém ellen nyert.
Xavi Pascual csapata remek szezont ment a nemzetközi színtéren. A nyitó meccsét ugyan elveszítette a Löwen ellen, ám utána sorozatban 8 mérkőzést megnyert, közte kétszer mostani ellenfelét, a Vardart is legyőzte (30–26-ra és 34–26-ra). Ezután elszenvedte második vereségét is Veszprémben, de ez nem befolyásolta győzelmét az A-csoportban. Ennek következtében erőnyerő volt a nyolcaddöntőben, a legjobb 8 között aztán oda-vissza megverte a tavalyi döntős Nantes-ot (32–25 és 29–26). Még az újonnan igazolt dán klasszis, Casper Mortensen sérülése sem fogta vissza a  Barcelona-expressz száguldását. Mortensen mellett két további klasszis érkezett a csapathoz: az ugyancsak dán Kevin Möller, aki Risztovszki kapust és a francia beállós Ludovic Fabregas, aki Viran Morrost volt hivatva pótolni. Utóbbi megismételheti Ivan Cupic teljesítményét, aki szintén két különböző csapattal lett egymást követő években BL-győztes, 2016-ban a Kielcével, egy évre rá a Vardarral.

A macedón együttest sok nagy név elhagyta az idény elején: Sterbik, Canellas, Cindric, Maqueda és Raúl González edző. Utóbbi méltó helyettese lett honfitársa, Roberto García Parrondo. A csapat csak harmadik helyen zárt a B-csoportban, a nyolcaddöntőben aztán oda-vissza legyőzte a Zágrábot. Majd a negyeddöntőben egy csodálatos hazai 31–23-mal kezdett az akkor még magyar bajnok Szeged ellen. A visszavágón a magyar együttes be is hozta a hátrányát, ám a hajrában a frissebb és koncentráltabb Vardar kicsikarta a minimális különbségű továbbjutást.

Dainis Kristopans 80 góljával harcban van az idei BL-gólkirályi címért (Fotó: ehfcl.com)

Bár 25 eddigi talákozásukból a Vardar csak 2-szer tudta megverni a Barcát, Sztojancse Sztoilov csapatkapitány mégis bizakodó: „Nincs túl nagy különbség az információkban, mi éppen annyit tudunk róluk, mint ők rólunk. A csoportkörben kétszer vesztettünk ellenük, de Köln, az egészen más…”

„Mind a négy csapat, amely eljutott Kölnbe, nagyszerű együttes, ebben az évben remek final fournak nézünk elébe. A Vardar rendkívül veszélyes csapat, és jelenlegi helyzete még veszélyesebbé teszi, mert a büszkeség is kiváló hajtóerő” –­ figyelmeztetett a Barca kapitánya, Victor Tomás. Ezzel arra utalt, hogy az északmacedónok orosz fő támogatója bejelentette, az ősztől már nem finanszírozza a férficsapat működését, így a jelenlegi társulatnak a kölni lesz az utolsó két mérkőzése ebben az összetételben. Utána a csapat klasszisai szétszóródnak egész Európában.
A Barca trénere, Xavi Pascual harmadik BL-győzelméért is dolgozik, ezzel utolérhetné az izlandi Alfred Gislasont, aki kétszer nyert a Kiellel, egyszer a Magdeburggal. A katalán klub idei utolsó győzelmi reménye a kézilabdázókban van, mert a labdarúgó- és a kosárlabdacsapat sem tudott eljutni a BL, illetve az Euroliga fináléjába.

Mi az esemény rangjának megfelelően, „kettős felállásban”, kölni és budapesti stábbal dolgozva igyekszünk hírt adni a kétnapos torna minden fontos mozzanatáról.

FÉRFI KÉZILABDA BL, négyes döntő, Köln. Sport1 13:30 felvezető műsor (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András és Petur András, szakértő: Borsos Attila, Csoknyai István, Juhász István, Matics Vladan és Pásztor István); Sport1 15:00 Telekom Veszprém–Viva PGE Kielce elődöntő (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András és Petur András, szakértő: Borsos Attila, Csoknyai István, Juhász István, Matics Vladan és Pásztor István); Sport1 17:30 FC Barcelona Lassa–RK Vardar Szkopje elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor, riporter: Bartha Zoltán, műsorvezető: Fazekas Erzsébet és Petur András, szakértő: Borsos Attila, Csoknyai István, Juhász István, Matics Vladan és Pásztor István)

Kapcsolódó

AZ ELŐDÖNTŐSÖK BL-ÖRÖKMÉRLEGE

TELEKOM VESZPRÉM–VIVE KIELCE

Összesen: 11 mérkőzés,  8 Veszprém-győzelem, 1 döntetlen, 2 Kielce-siker,  351–317-es gólkülönbség
Első mérkőzés: Veszprém–Kielce 31–24 (2003, BL-csoportkör)
A legnagyobb tétért: Kielce–Veszprém 39–38, 7 m-esekkel (2016, BL-döntő)
Ebben az idényben: Veszprém–Kielce 29–27 (14–13; szeptember 15.) és Kielce–Veszprém 35–36 (21–18; március 2.)

BARCA LASSA–VARDAR SZKOPJE

Összesen: 15 mérkőzés,  12 Barca-győzelem, 1 döntetlen, 2 Vardar-siker,  462–376-os gólkülönbség
Első mérkőzés: Barca–Vardar 41–19 (2003, BL-csoportkör)
A legnagyobb tétért: Vardar–Barca 26–25 (2017, BL-elődöntő)
Ebben az idényben: Vardar–Barca 26–30 (9–13; november 11.) és Barca–Vardar 34–26 (16–15; november 17.)

Érdekesség, hogy mind a négy final fouros csapat a csoportkörben az A-csoportban szerepelt.