Barcelonából jött az NBA legsikeresebb testvérpárja • SportTV

Barcelonából jött az NBA legsikeresebb testvérpárja

2019. 06. 19. 14:02    
Olvasási idő: 3 perc

Pau Gasol és Marc Gasol az európai kosárlabda legmeghatározóbb nagykövetei között vannak hosszú évek óta. Most megint történelmet írtak az NBA-ben: Ők az első testvérpár, amelynek mindkét tagja bajnok lett, és játszott is a győztes fináléban. Nem kis dolog ez, ha Európából indul az ember.

2015-ben az All-Star gálán pacsiztak a történelmi tettre. (Fotó: Jeff Zelevansky/Getty Images)

Olyan jól mutat ez a ’játszott is a győztes fináléban’ kifejezés a mondatban, mint ahogy Robert Pattinson fog Batman-jelmezben, de muszáj leírnunk, mivel hivatalosan rögtön két testvérpár is bajnoknak mondhatja magát a Raptors 2019-es győzelme után. Egyrészt a Gasol-fiúk (Marc és Pau), másrészt a Wright-testvérek (Dorell és Delon), de utóbbiak esete kicsit kacifántos. Dorell 2006-ban lett bajnok a Miami Heattel, de az alapszakaszban csak hússzor lépett pályára, a rájátszásban egyszer sem, míg Delon a mostani szezont a Toronto Raptorsnál kezdte, de szezon közben elcserélték Memphisbe (a Marc Gasol-féle üzletben), így ugyan NBA-bajnok, de nyilván nem játszhatott a döntőben, mert ott Gasol játszott, aki a győzelem után megmutatta, hogy méltóképpen meg is tudja ünnepelni a bajnoki címet. Így fogyaszt el egy 216 centis, 115 kilós óriás egy üveg bort húzóra:

Ez cikk nem a Wrightokról, hanem a Gasol-tesókról szól, hiszen egyrészt ugye

ők kulcsfontosságú szereplői voltak a győztes fináléknak, másrészt az ő esetükben az is óriási szó, hogy mindezt Európából/Spanyolországból/Barcelonából indulva érték el.

Pedig voltak páran, akik megelőzhették volna őket. Eddig összesen 63 testvérpár szerepelt a ligában. ITT a teljes lista.

Pau Gasol nem is egy, hanem két nagyon kedves tweettel gratulálni a „kistesónak”:

„Bajnoki címet szerezni hihetetlenül nehéz, de csodálatos is egyben. Te most megszerezted a tiédet, Marc!!! Kimagasló munka és erőfeszítés, és egy történelmi diadal. Hatalmas gratuláció az egész Raptorsnak és Toronto városának”

„Ki gondolta volna? Gyerekkorunk óta éjt nappallá téve kosaraztunk arról álmodva, hogy egyszer majd nagy dolgokat teszünk. És most milyen csodálatos, hogy eljutottunk ide, és ilyen pillanatokat élhetünk át? Élvezd ki minden percét ennek a történelmi teljesítménynek, Marc Gasol!”

A pufók, szöszi öcskösért jár egy extra kredit Paunak, mert ebből is látszik, hogy Marc testalkata kevésbé volt kosárlabda-kompatibilis ifjúkorukban, ám ő ebből a kisebb hátrányból indulva is All-NBA és All-Star játékossá edzette magát.

Ehhez kapcsolódó érdekesség, hogy aki nem látta élőben a Gasol-testvéreket, nem is tudja, milyen remek formában vannak. Én Kolozsváron láttam őket egymás mellett a magyar válogatott ellen, és hát a többi európai kosarashoz képest feltűnően jó fizikumnak örvendenek 30 felett is.

Öt év van közöttük (Pau 1980-as, Marc 1985-ös születésű), az idősebb testvér 2001-ben, a fiatalabb 2008-ban debütált az NBA-ben. Talán kevesen tudják, de az a vicces helyzet, hogy még mielőtt Marc Gasol pályára lépett volna az NBA-ben, őket egy nagyobb ügyletben tulajdonképpen elcserélték egymásra. Marc Gasolt ugyanis 2007-ben 48. helyen a Lakers draftolta, és a játékjoga benne volt abban a csomagban, amit Pau Gasolért adtak a Memphisnek az aranysárga lilák. Utólag annyira nem is volt olyan rossz döntés ez a Grizzlies részéről, még ha elsőre úgy is tűnt, hogy feladták a jövőt a semmiért, a kisöccs ugyanis All-Star, All-NBA csapattag és Év Védője lett, amíg Memphisben játszott.

Ketten együtt 18 szezon alatt 1316 meccsen léptek pályára a Grizzlies színeiben. Bár legnagyobb csapatsikereiket nem itt érték el. Paunak jöttek előbb a bajnoki címek, 2009-ben és 2010-ben jutott fel a csúcsra a Los Angeles Lakersszel, Marc pedig 2019-ben a Raptorsszal.

2008 óta ellenfélként láttuk őket az NBA-ben, de a legemlékezetesebb pillanat talán az volt, amikor a 2015-ös All-Star-gálán ők ketten ugrottak fel a feldobásnál, a Bullsban játszó Pau volt a kezdőcenter keleten, Marc pedig nyugaton.

Ezzel ők lettek az első testvérpár, amely kezdőként lépett pályára egy All-Star-meccsen.

A válogatottat is nézve – a spanyol nemzeti csapatban nyilván csapattársak – is egy elit klub tagjai, Toni Kukoc és Peja Stojakovic mellett ők ketten azok, akik NBA-bajnokok, és mellette nyertek vb-t és Eb-t is (vb-t 2006-ban, Eb-t 2009-ben és 2011-ben, Pau 2015-ben is).

Egy kis látnivaló a 2017-es Eb bronzmeccséről, ahol ők ketten 51 pontot dobtak, így varázsolnak együtt:

Ebben a szezonban a keleti főcsoportdöntőben egymás ellen játszott volna a két Gasol, hiszen Pau most a Bucks játékosa, de sérülés miatt ki kellett hagynia az egész rájátszást, úgyhogy a nagy csata most elmaradt, de 2017-ben egy Spurs-Grizzlies playoff-párharcban találkoztak (a Spurs nyert). Ellenben amikor idén év elején még a Spurs keretében volt az idősebb tesó, járt Torontóban, ahol Marc mellett a szintén spanyol állampolgár Serge Ibaka is játszik, és ha már ott volt, együtt vettek részt Ibaka főzős YouTube-műsorában, ahol marhaszívet ettek (nyami):

Ebben Marc Gasol beszél arról is, hogy bár alapvetően nem egy vékony alkat, mindig arra törekszik, hogy jobb és egészségesebb legyen, illetve példát akar mutatni a gyerekeinek az étkezésével, és egyszer majd akar egy saját kertet, ahol maga termeli a zöldségeket. Egyébként példamutatásból más területen is erős.  

Továbbá a kétszeres bajnok Pau ad egy tanácsot Ibakának és Marcnak (ne feledjük, ez a videó februárban forgott még!):

„Tényleg higgyetek az esélyetekben, adjatok bele mindent, hogy összejöhessen. Legyetek benne biztosak, hogy a csúcsra értek, és ne engedjétek senkinek, hogy az utatokba álljon. Nem számít, hogy az ellenfél milyen jó, vagy mennyire akar nyerni, te szerzed meg előle a bajnoki címet. Ezt Kobe-tól tanultam.”

Azt a sztorit is elmesélte Kobe-ról, hogy 2007 nyarán összefutottak Barcelonában egy edzőteremben, ahol Bryant arról panaszkodott neki, hogy nem tudja, hogy alakul a jövő, és lehet a Bullshoz igazol, Pau is elmondta, hogy nem érzi magát olyan jól a Grizzliesnél, és milyen jó lenne egyszer együtt játszani. Kobe végül maradt, a Lakers pedig megszerezte Gasolt öt hónap múlva…

Lehet ez a véletlen barcelonai találkozás nagyban hozzájárult Pau bajnoki címeihez?

Volt egy ilyen játékunk, még keressük azokat a nyerteseket, akik nem jelentkeztek:

🏀🏀🏀EREDMÉNYHIRDETÉS🏀🏀🏀Az NBA-döntővel lezárult a mi bracket-játékunk is. Erről van szó:…

Posted by Sport TV on Monday, June 17, 2019