A védővel rajtol a pool csapat-vb • SportTV

A védővel rajtol a pool csapat-vb

2019. 06. 25. 13:59    
Olvasási idő: < 1 perc

Új versenyfajtával jelentkezünk a “szalonsportok” világából: képernyőre kerül a billiard pool szakágának az egyik kiemelt versenye, a World Cup of Pool. A hatnapos eseményt kedd kora délutántól egészen a vasárnapi döntőig nyomon kövehetik a Sport2 és a Sport2 élő közvetítései során.

A leicesteri vb sorsolási táblája (Fotó: matchroomsport.com)

Ahogy a World Cup of Darts egy hérfps csaoatok alkotta csapatvilágbajnokság volt,  a “testvér” World Cup of Pool gyakorlatilag ugyanez: poolbiliárdos párosok világbajnoki versnye. A szakág legalább annyira elterjedt, mint a dart, csak egy kicsit levésbé “britcentrikus”. A 2006-ban rendezett első vb színhelye ugyan Wales volt, ám utána két rotterdami viadal után  az öt következőt a Fülöp-szigetek fővárosában, Manilában tartottáók meg. (A filippínók kiválóak ebben a biliárdfajtában, 2008-ban például Reyes és Bustamente nyerte el a világbajnoki trófeát.) A vb utána visszatért Angliába, 2013-tól 2017-ig Londonban (közte egyszer Portsmouthban) játszották, tavaly ismét Ázsiában, Sanghajban küzdöttek meg a poolpárosok, idén pedig Leicester lesz a színhely.

A viadalon 32 csapat (páros) indul, 20 Európából (ebből a rendező jogán két brit), 6 Ázsiából (a címvédő Kína mellett Tajvan, Fülöp-szigetek, Japán, Hongkong és Szingapúr), 3 Amerikából (Kanada, Egyesült Államok, Chile), 2 Óceániából (Ausztrália és Új-Zéland) valamint egy Afrikából (Dél-Afrika).

A kedd délutáni programban – sok más sportághoz hasonlóan – a regnáló világbajnoké az első mérkőzés joga. A tavalyi győztes Kína változatlan összeállításban (Vu Csia-csing, Liu Haj-tao) mérkőzik meg a svédekkel akiknál a tavaly a második körben elvérző kettős  (7–3-ra kapott ki Spanyolországtól) egyik tagja, Tomas Larson megmaradt, társa ezúttal Marcus Chanat, a Mosconi-kupa-csapat európai csapatkapitánya lesz. A második párban Oroszország csapata (Fjodor Gorszt, Ruszlan Csinahov) küzd meg Albániával (Eklent Kaci, Behar Spahiu). A délutáni harmadik mérkőzést Hollandia (Niels Feijen, Marc Bijsterbosch) vívja Dél-Afrika (Richard Halliday, Jason Theron) ellen.
Az esti párosítás: Egyesült Államok–Brazília, Fülöp-szigetek–Csehország és Nagy-Britannia B–Chile.

A verseny összdíjazása 250 ezer font, ebből a győztes páros 60 ezerrel részesül. Az első és második forduló mérkőzései 7, a negyeddöntőé és az elődöntőé 9, a döntő 10 nyert frame-ig tart.

Sport1 14:30 és Sport2 20:00: Poolbiliárd csapat-vb, első játéknap (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Luca Gábor)