Klay Thompson: „Nem ér véget a Warriors-dinasztia” • SportTV

Klay Thompson: „Nem ér véget a Warriors-dinasztia”

2019. 08. 05. 18:04    
Olvasási idő: 2 perc

A 2015-16-os szezonban a Golden State Warriors NBA-rekordot jelentő 73-9-es alapszakaszt produkált. A három, meccsenként átlagosan legtöbb időt pályán töltő játékos neve: Draymond Green, Stephen Curry és Klay Thompson. Most már hivatalos, hogy ez a hármas hét együtt töltött szezon után még további hármat együtt tölthet a csapatnál, és Thompson szerint hiba lenne azt hinni, hogy véget ért a dinasztia.

Kezet rá, hogy 2022-ig maradunk! (Fotó: Getty Images)

Kevin Durant a nyáron aláírt a Brooklyn Netshez, sokan jó gyorsan temetni kezdték a Warriorst, hogy ezzel véget ért a nagy dinasztia, amely zsinórban 5 bajnoki döntő vívott. Ehhez hozzájön, hogy a csapat az Oracle Arénából a Chase Centerbe költözik (Oaklandből San Francisco belvárosában, ami kb. 30 kilométer és fél óra autóval, amerikai léptékkel tehát semmi).

A fogadóirodáknál romlottak az esélyek a Warriors újabb bajnoki címére, bár ezt az is befolyásolja nyilván, hogy az ellenfelek nagyon komoly erősítésbe kezdtek. De mi leragadnánk ott, hogy sokak szerint véget ért az a dinasztia. Klay Thompson viszont ezzel szemben azt mondja, hogy ez nagyon nincs így:

„Elhamarkodott dolog azt mondani, hogy a dinasztia véget ért, nálunk játszik a kétszeres MVP Steph Curry, a korábbi Év Védője, Draymond Green, D’Angelo Russell is egy óriási ajándék, mert ez a srác egy igazi szupersztárrá növi ki magát hamarosan. Hogy őszinte legyek, új életet lehet belém és a csapattársaimba is, hogy csatlakozott hozzánk – nyilatkozta a hátvéd az ESPN-nek. – 100 százalékosan fogok visszatérni, sőt még jobb és atletikusabb leszek. Hibázik, aki nem számol a Dubsszal.”

Tény, hogy ez a dinasztia nem Kevin Duranttal kezdődött, hanem három kiváló draft alapozta azt meg, 2009-ben Steph Curry, 2011-ben Klay Thompson és 2012-ben Draymond Green kiválasztása.

No és persze a kiváló csapatmenedzselés, és Steve Kerr 2014-es kinevezése vezetőedzőnek. De ez a három játékos együtt nőtt fel, Curry és Thompson 2012-ben kapták meg Brian Wittől a Splash Brothers becenevet, és innen még messze volt a csúcs. All-Starok és All-NBA-k lettek az évek során (Curry 2014-ben, Thompson 2015-ben, Green 2016-ben), Curry 2015-ben és 2016-ban MVP-címet nyert, Draymond Green pedig szépen lassan a liga legjobb védőjévé nőtte ki magát, amiért hivatalosan 2017-ben kapta meg az Év Védője díjat.

A csapat 2013-ra lett stabil playoff-csapat, és 2015-ben már bajnok lett, 2016-ban NBA-rekordot jelentő alapszakaszt produkált (73-9), de a döntőben 3-1-ről kikapott a Cavaliers-től, majd 2016-ban csatlakozott a kerethez Kevin Durant, és három további döntő és még két bajnoki cím került be a zsákba (Durantnak két döntő MVP díj). 2019-ben a Raptors elleni döntőben súlyos sérülést szenvedett Kevin Durant (achilles-szakadás) és Klay Thompson (keresztszalag-szakadás) is.

A két sérült szabadügynök volt a nyáron, Durant a Brooklyn Nets-et választotta, míg Thompson úgy döntött, marad a Warriorsnál. Draymond Green pedig a hétvégén hosszabbította meg 2024-ig az egyébként 2020-ig szóló szerződését. Mivel Curry szerződése 2022-ig szól, így az eredeti nagy hármas addig együtt maradhat (ha nem cserélik el őket, persze), amikor Curry 34, Green és Thompson pedig 32-32 éves lesz. Ha így tesznek, addigra 10 közös szezonon lesznek túl, ami manapság nem mindennapos az NBA-ben. Persze Thompson ki fogja hagyni a következő szezon nagy részét (hacsak nem az egészet), de D’Angelo Russell, a Brooklyn Netstől érkező All-Star feladata lesz, hogy helyettesítse valamelyest. Ha pedig visszatér, állítólag együtt szerepelnek majd a kezdőcsapatban. Nagyon szurkol neki mindenki, hogy a térdsérülés után is valóban a régi Thompson lássuk majd viszont a pályán.

A három alapkő maradt, de tényleg elkezdődött egy újjáépítés:

A klasszikus keretből hiányozni fog még Andre Iguodala és Shaun Livingston, akik ott voltak mind az öt közös döntőn 2015 és 2019 között, Iggy ráadásul 2015-ben MVP lett a fináléban, ők természetesen nagyon fognak hiányozni, de hadd érezzük azt, hogy van egy dinasztia is a versenyképes csapatok között.

Mindez persze majd csak a pályán dől el, és aki látni szeretné, a Sport TV képernyője előtt tudja majd nézni az NBA-meccseket a 2019-20-as szezonban is.