Melyik az igazi Coutinho és mit nyerhet vele a Bayern? • SportTV

Melyik az igazi Coutinho és mit nyerhet vele a Bayern?

2019. 08. 22. 13:43    
Olvasási idő: 4 perc

Érkezésekor a Bundesliga legnagyobb sztárjának titulálták, szombattól jön ennek a folyamatos, ráadásul éles vizsgája. Avagy: mit várhat a Bayern München a megmentőnek szerződtetett Philippe Coutinhótól?

Az igazi Philippe Coutinho álljon föl!

Mint ismeretes, a Szuperkupa-kudarc, a Leroy Sané-fiaskó és a bajnoki döntetlen után a Bayern München vezetősége többek között (Perisic és Cuisance mellett) Philippe Coutinho igazolásával próbálja keretét megerősíteni. Bár a bajorok igyekeztek titkolózni a pénzügyi részletekről, a Barcelona (nyilván neki érdekében állt valamit visszakapni érte) kiszivárogtatta a Coutinho-kölcsön részleteit: 8.5 millió plusz a 13 milliós fizetés egy évre, valamint 120 millió eurós vételi opció. A már 27 (!!) éves brazilt (56 válogatott meccsen 16 gól, 10 gólpassz) a klubfutball kedvelői kétségkívül a 201 liverpooli fellépésén szerzett 99 kanadai pontja (54 gól 45 gólpasszt) miatt ismerik. No meg persze a 120 milliós Barcelonába igazolása okán, amiért a 76 meccsen elért 32 pont (21G +11 A) igencsak szerény hozam. Coutinho Münchenbe érkezése a Bayern sikeres braziljai és a La Ligában picit megfeneklett sztároknak nyújtott mentőövek kontextusában (James) érhető, és mivel a brazilt talán még másfél éve is a világ egyik legjobbjai között tartották számon, elképesztően érdekes véleményskála alakult ki róla:

Coutinho a Bundesliga legjobbja?

„Persze, Messi mellett nehéz, és nem az igazi posztján játszatták”, mondhatják a Coutinho-hívők. A friss Copa America-győztes, a tornán sokak szerint belül régi fényében tündöklő (13 kulcspasszal második lett a vonatkozó listán, míg az összes lövés és a tizenhatoson belüli kísérletek kategóriáját is vezette) Coutinhót végre TÍZESben játszatta Tité, és Neymar hiányában a brazil válogatott vezére tudott lenni.

„Az utóbbi évek (bocs Csihrinszkij) legrosszabb Barca-igazolása és egyben legnagyobb csalódása.”  Az addig oké, hogy a madridi AS és a MARCA szerint is, de a barcelonai Mundo Deportivo is az „alivio” (megkönnyebbülés, enyhítés) szót használta, és nemes egyszerűséggel csak így hívta a brazil, aki Barcelonát nem tudta élvezni”. 

Most akkor melyik az igazi Coutinho? A világ egyik legkomplettebb támadó középpályássa, akire egész taktikát fel lehetett építeni 21-25 éves kora között, hiszen ámulatba ejtette Angliát, miután Brendan Rodgers megtalálta a helyét a Liverpool támadói mögött?
Vagy az, aki bónuszokkal együtt 160 millióba fájt a Barcának, és ezért igazából sem egy Iniesta-pótlékot, de nem is egy Neymar- vagy éppen Dembélé-szintű sztártól elvárt teljesítményt kaptak. Az alábbi statisztikai radarok jól illusztrálják, hogy Coutinhóhoz képest, kilencven perces átlagokra vetítve, Griezmann nagyjából 1.6-szor annyit teljesít gólok és várható gólok területén, míg Dembélé ugyanezt produkálja az előkészítések és a várható gólpasszok terén.

Az, hogy kettejüket miképp lehet Messi és Suarez mellé egyszerre a pályára rakni, legyen a Barca-stáb gondja….

Coutinho akkor most szélső, nyolcas vagy tízes?

Mi viszont ebben a posztban kicsit alaposabban utanájárunk, hogy a Bayernben hol lesz a helye és milyen teljesítményre lehet képes. A Coutinho-transzfer egyik érdekessége, hogy Kovac és Tite is a 4-1-4-1 vagy 4-3-3-as felállásban hisz, rengeteg labdabirtoklással és ultraagresszív visszatámadással. Sőt, még abban is hasonlít a két mester felfogása, hogy a nagyobb meccsekre előszeretettel vált vissza a dupla hatosra (Martínez, Thiago és Casemiro, Fernandinho), ha esetleg az ellenfél komolyabb játékerőt képvisel és jobban meg kellene akasztani a középpályán. Az alap 4-3-3 (4-1-4-1-) felállásban Coutinho vagy kikerül a szélre vagy a bal oldali, a Bayern rendszerében Goretzka által betöltött támadóbb nyolcast játszhatja. A spanyol bajnokságban láthattuk, mennyire nincs igazán meg a vég- és indulósebessége ehhez a modern szélső poszthoz. Robben és Ribéry sérülései, majd távozása miatt Kovac alatt a Bayern kevesebbet használta-használja a Coutinho által játszott tükörszélsőket (a posztnak a holland a legemblematikusabb figurája), és mellesleg Gnabry, valamint Coman – ha éppen nem sérült… -remekül egy-egyezik, és bármikor képes legalább egy helyzetet kialakítani. Főleg az inkább előkészítő, mintsem a Coutinho-módon távolról lövöldöző Kingsley Coman játszik a poszton, de bonyolítja a helyzetet, hogy Ivan Perisic is itt érzi magát a legotthonosabban.

Coutinho a 4-3-3-ban bal oldali nyolcasként

Coutinho balszélsőként

Ha a belső nyolcast vesszük, megint  barcelonai problémához és egy másik futball-legendához kell nyúlnunk: Coutinhót elvileg még anno Andres Iniesta örökösének szerződtették – ezt a technikai igazgazó, Robert Fernandez is megerősítette, az más kérdés, hogy ebbe bele is bukott. Ehhez Coutinhónak a védőmunkája hiányzott – első idényében inkább gyengébb védőstatokat (1.5 szerelés, 0.5 lefülelt labda) produkált, mint az akkor 34 éves Don Andrés, aki fénykorában másfél-másfeleket simán letett az asztalra.

A Bayernnél igazából talán a nyolcas a legégetőbb poszt, mivel a jóval defenzívebb és labdabiztosabb, a támadásokat inkább elindító,  jobb oldali nyolcas Tolisso egyéves kihagyás után még keresi önmagát. A sokkal vertikálisabban játszó, direktebb Leon Goretzka pedig négy-öt ígéretes meccs után szinte mindig összeszed valami apró sérülést, amivel egy-két meccset kihagy és kiesik a ritmusból. 24-25 évesen igazából egyikőjük sem tudta, mondjuk, a Joshua Kimmich-szintet megugrani (posztján a liga legjobbja, válogatottja alapembere).

Távoli bombák avagy a Coutinho specialitás

Goretzka lövéseinek 44%-át, Tolisso pedig az 54%-át kísérli meg a tizenhatoson kívülről, a 6.5XG-hez képest 9 gólt lőttek. A talán leginkább a távoli lövéseiről ismert Coutinho viszont  62%-ban kívülről lőtt,t ebből elképesztő mennyiségű 21 gólt szerzett 9 várható gól helyett az elmúlt 5 idényben (a korábbiakról nincsenek nyilvános adatok). Persze ezt úgyis fel lehet fogni, hogy a távoli lövésekben a brazil a világ egyik legjobbja, és erre meggyőző adatok is vannak. Ugyanakkor a kintről szerzett 21 gól pont annyi, mint a tizenhatoson belülről elért, amihez 172 kísérlet kellett. Gondolom, azt nem kell magyarázni, miért egyszerűbb közelebbről gólt lőni, de az XG-modell által számított, büntetőterületen kívüli átlagos próbálkozásból 3%-ban lesz gól, míg egy átlagos tizenhatoson belüliből 14%-ban. Még akkor is, ha ezt ugye Coutinho túlteljesíti, kb 6%-nál járunk, amire remek példa az Evertonnak lőtt negyedik liverpooli gól egy három évvel ezelőtti derbin. Mindenesetre úgy tűnik, lesz rá lehetősége, hiszen a hírek szerint a Bayern és Kovac tízesként számít rá.

Coutinho tízesben olyannyira evidenciának tűnik, hogy még Dietmar Hamann-nak is eszébe jutott, így ezért nem jár különdíj. Kovac biztonsági terveként ismert ultrapragmatikus 4-2-3-1 már tavaly sem aratott osztatlan esztétikai sikert, a Dortmund, a Leverkusen, valamint a Liverpool elleni kudarcot is ebben a felállásban szenvedte el. Persze az is tény, hogy a bajorok a bajnokság vége felé sorozatban húztak be a meccseket, és Javi Martínez még mindig talán a legbiztosabb választás aThiago mint hatos című bajor melodráma másik spanyol főszereplője mellé. Nem mellesleg, így Kovac pályán tarthatja a Coman, Gnabry duót, Coutinho pedig Lewandowski mögött szabadon kiélheti az utóbbi időben eléggé elnyomott kreatív hajlamait, főleg Thomas Müller játékperceinek kárára.

A kreatív rész már a Tité vezetése alatti brazil válogatottnál is jól működött, bár azért elég nehéz összehasonlítani egy Copa America-szintű tornát (vagy éppen a selejtezőket) azzal, amit egy 33 bajnoki meccses (ugye legfeljebb már csak ennyit játszhat) szezon elvár egy tízestől. Itt Coutinho biztos, hogy jobban kihasználhatja hatalmas technikai fölényét (hasonló módon, ahogyan Thiago hátrébb), de többször lehet számítani a válogatottból ismert középpályás visszalépéseire, ami után nemcsak megindulásokkal, hanem a híres átlöbbölt labdákkal is kialakíthat nagy helyzeteket.  Már ha hagyják: számomra talán a legnagyobb kérdés az lesz – nemcsak Kovac, de a Bayern labdadomináns játékosai (belső védők,Thiago, Kimmich és a túlzott széljáték) felé -, hogy mennyire lesznek képesek integrálni a brazilt. Meglátásom szerint ugyanis Coutinhónak alapvetően éreznie kell, hogy egy csapat taktikája rá van építve, és akkor, bár utóbbi időben ázsiója és imidzse kicsit megkopott, a Bayern lehet, hogy a végén, a ZS tervével nagyot húzott…..