Lomacsenkót látni kell! • SportTV

Lomacsenkót látni kell!

2019. 08. 31. 18:55    
Olvasási idő: 3 perc

Ritka ajándék, ha a világ legjobb bokszolóját európai főműsoridőben lehet élőben látni. Szombaton a Sport1-en ilyen ajándékot nyújtunk át nézőinknek, hiszen Vaszil Lomacsenko lép a kötelek közé Londonban, méghozzá a helyi kedvenc Luke Campbell ellen a WBA, a WBC és a WBO könnyűsúlyú világbajnoki övéért.

Bob Arum, napjaink talán legtöbbet látott promotere pénteken azt írta Twitteren a Vaszil Lomacsenko-Luke Campbell mérkőzéssel kapcsolatban, hogy „A brit bokszszurkolók elképesztőek. A Lomacsenko körüli őrület valami olyasmi, amit azóta nem láttam, hogy Alival 1966-ban Londonba látogattam”. Aligha véletlen a felhajtás, hiszen a világ legjobbnak tartott bokszolója, Vaszil Lomacsenko (13-1, 10 K. O.-T. K. O.) profiként mindössze másodszor lép ringbe az Egyesült Államokon kívül, öt év óta pedig a mostani az első ilyen meccse (2014-ben Makaón bokszolt és védte meg pehelysúlyú világbajnoki övét Suriya Tatakhun ellen). Mindehhez adjuk hozzá, hogy egy brit kedvenccel, Campbell-lel (20-2, 16) találkozik, továbbá a szorítóban két amatőr olimpiai bajnok harcol, illetve, hogy három könnyűsúlyú öv lesz a díjalapban (az ukrán védi a WBA és a WBO koronáját, emellett az egyelőre gazdátlan WBC-trófea is elnyerhető lesz a londoni O2-ben, így aztán itthonról tényleg elképzelhetetlen az a felhajtás, ami a gálát körülveszi.

Ráadásul Eddie Hearn promoter nagyon okosan már Lomacsenko előző meccsére betolta egyik bokszolóját, Anthony Crollát, így aztán a brit közönségnek volt ideje megismerni (ha egyáltalán erre szüksége volt…) Lomacsenkót. Legalábbis abban a négy menetben, amit Crolla szétszedésére elhasznált. „Kemény meccs lesz – mondta az ESPN-nek a világbajnok. – Sok ember azt mondja, könnyű meccsem lesz, mert ki a bánat az a Luke Campbell. De nekik fogalmuk sincs az ökölvívásról. Ő jobb, mint Crolla.”

Ugyanakkor akár jobb, akár rosszabb Campbell Crollánál, Lomacsenko aligha úgy képzeli el a csatát, hogy majd itt szakad meg elképesztő sorozata. Ő már a második profi meccsén (semmiség, 396 győzelemmel és 1 vereséggel tarkított amatőr karrier után) vb-övért ment, és bár akkor Orlando Salido még remek taktikával (és így is vitatható módon) ellátta a baját, azóta bárki jött szemből, egyértelműen a rövidebbet húzta. Hivatásosként még csak 14 mérkőzést számlál, ennyi idő alatt is már három súlycsoportban (pehely-, kiskönnyű- és könnyűsúly) nyert vb-övet, ő lett holtversenyben a legkevesebb meccsel (3) profi világbajnok, illetve egyedül tartja a legkevesebb meccsel két (7 találkozó), valamint három (12) súlycsoportban trónra lépő bokszoló rekordját. A 14 találkozójából 13 vb-címmérkőzés volt (de a bemutatkozó csatáját is 10 menetesre tervezték!), és 2017-ben kiskönnyűsúlyban Guillermo Rigondeaux ellen hatodik menetes T. K. O.-val ő nyerte meg a boksztörténelem egyetlen olyan csatáját, amelyen a profik között két kétszeres amatőr olimpiai bajnok nézett farkasszemet.

Címegyesítő mérkőzései már voltak, olyan még nem, hogy mind a négy öv ott lett volna a díjalapban – ez a következő célja. A négyöves (IBF, WBA, WBC, WBO) érában mindössze négy olyan férfi akad, aki egyszerre birtokolta az összeset: középsúlyban Bernard Hopkins (2004) és Jermain Taylor (2005), kisváltósúlyban Terrence Crawford (2017), cirkálósúlyban pedig Olekszandr Uszik (2018). (A hölgyeknél Cecilia Brakehusnak, Claressea Sieldsnek és Katie Taylornak adatott meg ugyanez.) Lomacsenko simán takaríthat, a háttérben már zajlanak az egyeztetések, hogy 2020 első felében összecsaphasson az IBF övéért vélhetően decemberre kiírandó Richard Commey-Teofimo Lopez Jr. találkozó győztesével.

Oké, persze, Campbellen túl kell jutnia, és azért egy kézlegyintéssel ne intézzük el az angol srácot. Még akkor se, ha tudjuk, az őt a legutóbbi vb-címmeccsén megvető Jorge Linares később a 10. menetben kikapott Lomacsenkótól. Most mögötte lesz a csarnok jelentős része, magasságban és ütőtávban jobban áll (ezt elemzésében az egykori világbajnok Andre Ward is kiemelte, mint lehetséges sanszot), és a technikával sem lehet gondja, hiszen olimpiai bajnoki címeket nem osztogatnak csak úgy, ingyen. (Egyébként 2012-ben Londonban mindketten nyertek aranyat, Lomacsenko könnyűsúlyban, Campbell harmatsúlyban.)

Ettől még Loma óriási favorit. Las Vegasban gyakorlatilag nem fizetnek a győzelmére, de ez talán nem is csoda. Ilyen képességű és ennyire eltökélten az ökölvívásnak élő bunyóst nagyon régen nem láttunk. Ha egyáltalán…

A számok nyelvén

  • Lomacsenko sorozatban 12 mérkőzést nyert meg, a legutóbbi 10 fellépéséből kilencen nem volt szükség a pontozókra.
  • A Compubox statisztikái szerint Lomacsenko ellenfelei mindössze 17,2 százalékos találati pontosságot tudnak elkönyvelni, ami a rendszerben valaha megforduló bokszolók közül a második legalacsonyabb érték.
  • Ken Buchanan 1972-es sikere óta Campbell lehet az első brit bokszoló, aki könnyűsúlyban hajt végre címegyesítést.
  • A londoni O2 Arenában a legutóbbi hét brit-nem brit főmeccs közül hatot a britek nyertek meg.
  • Ha Campbell nyert, Nagy-Britannia kilenc regnáló világbajnokkal büszkélkedhet.
  • Campbell betaláló ütéseinek 48,8 százaléka testen landol.

A Sport1-en szombaton 21:15-től élőben közvetítjük a Vaszil Lomacsenko-Luke Campbell mérkőzéssel fémjelzett gálát Londonból.