Mi a tétje a Dortmund - Leverkusen rangadónak? • SportTV

Mi a tétje a Dortmund – Leverkusen rangadónak?

admin avatar admin 2019. 09. 14. 12:14    
Olvasási idő: 4 perc

Peter Bosz volt csapata ellen szállhat be a bajnoki versenyfutásba, de Lucien Favrenak is rengeteg veszítenivalója van. A döntetlen pedig senkinek sem jó, így remek meccs lesz a Dortmund-Leverkusen

Egy év, megannyi változás

A nyilvánvaló három ponton kívül rengeteg dolgot lehetne említeni a 15:30-as (Sport 2) Borussia Dortmund–Bayer Leverkusen meccsel kapcsolatban. Kezdjük mindjárt azzal, aminek alig egy éve éppen fültanúja voltam: az igencsak feldúlt Hans-Joachim Watzke a leverkuseni vegyes zónában minden (dortmundi) riportert elküldött melegebb éghajlatra. Történt ugyanis, hogy a kétgólos hátrányból megfordított és a Dortmund őszi szárnyalásának kezdetét jelző meccs után a BVB vezérigazgató ugyanis a csapatot és Lucien Favre túl konzervatív játékát (Hannover elleni második fordulós iksz, Bruges elleni kiszenvedett győzelem) ért, szerinte méltatlan kritika miatt kifakadt. Persze azóta elég sok minden változott.

Akkor még Jadon Sancho utolsó húsz perces csere (páran próbáltuk neki elmagyarázni, hogy a Joker a német fociban szupercserét jelent), és az elkeseredett, de készségesen és profin nyilatkozó Julian Brandt még Leverkusen-játékos volt. És hol volt akkor még a dortmundi sebeit nyalogató Peter Bosz, aki már 2 évvel ezelőtti BVB-s kinevezésekor is csak második választás volt, az akkor még Nizzában maradó Lucien Favre mögött?

Lucien Favre (Fotó: GETTYIMAGES)

Mint ismeretes, azóta a BVB előbb megszerzett, majd eljátszott egy kilencpontos előnyt (és a salátástálat), a Boszwagon tavaszi 34 pontos menetelése pedig BL-helyet és általános elismerést aratott. Bosz nemcsak, hogy az azóta eltelt húsz meccsen megszerzett 41 ponttal (Favre 40-et szerzett), de a mutatott elképesztően domináns támadófutballjával is szerzi magának a híveket. A Statsbomb-nak írt elemzésemből kiderül, hogy az XG azaz várható gólok, mutatói alapján Bosz majdnem meccsenkénti plusz 1.5 XG különbségnél tart (a Kovac alatt „szenvedő” Bayern 1.2-ről indulva KETTES különbséggel vezeti a ligát, a Lipcse 0.8-1.2 között teljesít), ami a modell szerint a Bundesliga első két-három helyére predesztinálja a gyógyszergyári együttest. Egyelőre az új idényben egy nehéz, de megérdemelt Paderborn elleni meccs, és egy 55 perces, a Düsseldorf kárára bemutatott erődemonstráció 6 pontot hozott.  Hiába jutott el 19 szögletig a Leverkusen, csak egy pontra volt elég, hiszen a Hoffenheim zárt védekezéssel, okos kontrákkal és nagy szerencsével lenullázta a holland mester csapatát.

De mi a helyzet Bosz egykori munkahelyén, Dortmundban?

a Leverkusen XG-je Bosz előtt (kék vonal jelzi az edzőcserét) és alatt – forrás Statsbomb

A nyári nagybevásárlás és Szuperkupa-győzelem ellenére azonban a „kiscsapatok” elleni tavalyi problémákat, valamint a rögzített szituációk után kapott gólokat továbbra sem sikerült Favre-nek orvosolnia. Bosz némi akasztófahumorral meg is jegyezte, hogy a 19 Hoffenheim elleni szöglet után, nekik sem kell nagyon gyakorolniuk…

Az Union Berlin elleni vereség kapcsán újra előjött Favre konzervativizmusa (a 4-2-3-1-es kezdő felálláshoz való ragaszkodás), és persze felerősödtek a régi kritikák, miszerint nem elég erős személyiség, nem igazi vezér, nem jól nyilatkozik stb. Ezekhez csatlakoztak a Favre és a vezetőség közti feszültségről jövő hírmorzsák – a Watzke-kedvenc  Mats Hummels és a villámgyors, de védekezésben nem túl stabil, technikailag nem éppen brilliáns Nico Schulz leigazolását sem szorgalmazta a svájci edző. Emellett, Favre korábbi szakításainak (Hertha, Gladbach) fényében a nyáron csak újabb egy évre meghosszabbított szerződés is más értelmet kaphat, bár temetni talán még korai lenne egy vereség után….

a Dortmund XG trendvonala aggodalomra ad okot: forrás Statsbomb

Labdabirtoklás, kontrák és kontrák megakadályozása – avagy ezen múlhat a derbi

A konkrétumokat nézve a Leverkusennél mindenki egészséges, talán csak az edzést félbehagyó ex-dortmundi Sven Bender játéka lehet kérdéses. Favre-nak a hollandok elleni meccsen megsérülő Nico Schulzot kell nélkülöznie (bár a fentiek ismeretében csak kibírja valahogy), míg a svájci válogatottnál sérülést összeszedő, de az Union ellen botrányos hibákat elkövető Manuel Akanjival már lehet számolnia. Thorgan Hazard és Axel Witsel visszatérése, Akanji sérülése és hibái miatt a védelem közepe is válzothat:  inkább a jobblábas, és a múlt idényben hátul jól teljesítő Julian Weigl és nem a ballábas, a nagy hibák elkövetésében szintén jeleskedő Dan-Axel Zagadou lehet a megoldás, hiszen így Hummelst sem kell átrakni balról jobbra.

A Cruyff-hívő Bosz-féle futball alapja – akár olyan csapatokkal is, mint a Vitesse, Heracles vagy a Maccabi Tel-Aviv – a labdabirtoklás. Ez a gólszerzésen kívül persze a védekezést is elősegíti, mert ahogy Bosz (és pl. Pep Guardiola is) mondja „amíg nálunk van a labda, addig az ellenfél nem tud támadni.” Ez a nyilvánvaló állítás egyben a meccs kulcskérdése, hiszen a BVB 69, a Bayer 65.4%-ban vezeti a Bundesliga labdabirtoklási statisztikáját. Összességében azért a labdabirtoklásra és az ebből fakadó helyes kontrapresszing struktúrára építő támadófocit játszó Bosznál fontosabb lesz a labda megtartása, mint az igazából inkább kontrázni és stabilan védekezni szerető Favrenél, aki azért inkább az 55% körül labdabirtoklást preferálná. Így tehát, bár a BVB játszik otthon, valami hasonlóra lehet számítani, mint ami a két csapat februári 3–2-es dortmundi győzelemmel végződő meccsén történt. Azaz, helyenként nyomasztó leverkuseni fölény, és alacsony-közepes minőségű helyzetek a vendégeknél.

Talán Favre sem akar olyanfajta 70%-os dominanciát engedni, mint februárban, és a Leverkusennek is számolnia kell a dortmundi kontrákkal, amivel azért a Tah-Bender belsővédő párosnak komoly gondjai lehetnek egy-egy Reus-Sancho-Brandt(Hazard) vezette ellentámadás esetén. Főleg úgy, hogy a villámgyors paderborni és hoffenheimi akciókkal is meggyűltek a gondjai a Bender ikreknek, és Baumgartlinger vagy Wendell is nagyokat hibázott a kontrák elleni védekezésben ill. fontos labdákat adtak el. Talán az is a Dortmund malmára hajthatja a vizet, hogy végre nem kényszerülnek a „kiscsapat” beszorítására, és egy felállt védelem feltörésére. Furcsa módon Favre focija (a Bayern elleni ötgólos vereséget kivéve) jobban néz ki egy nagyjából hasonló játékerőt képviselő csapat ellen, így ebből a szempontból a nagyon erős B04 „ideális” ellenfél.  A bunkerfoci ellen való játék az eddig igencsak gyenge idényt futó Reusnak sem igazán erőssége (Götzét és az éppen a napokban szerződést hosszabbító Guerreirót Favre jegeli), de ha a Bayer dominál, akkor neki is több területe lesz majd. Főleg akkor, ha a tavalyi idényben is látott kiváló védőmunkájával labdát szerez a hibákra azért hajlamos chilei, Charles Aránguiz ellen.

Hadrend és kulcspárharcok

A felállásokat illetően Bosznak nincs igazán értelme 3 védővel felállnia az egy szem BVB csatár ellen, de azért lesznek olyan fázisai a meccsnek, amikor főleg Wendell lép majd beljebb-hátrébb az építkezésben. Összességében azonban a 4-3-3 nagyobb stabilitást ad és így a pályán lehet tartani a Demirbay-Havertz belső és a Bellarabi-Bailey szélső duót, ami egy támadófocit preferáló mester számára (és talán a semleges nézőknek is) remek hír.

A hazaiaknál Favre 4-2-3-1-je  borítékolható:  Witsel mellé a nagyobb védőmunkával bíró Thomas Delaney kerülhet be, már csak azért is, mert a dán valószínűleg így a zseniális Kai Havertz-cal fut majd össze. A két szélen a Leverkusent erősebbnek látom, főleg a Piszczek – Bailey párbajban, míg a Hakimi-Bellarabi „fej-nélküli csirke” flúgos futam szinte garantáltan hoz majd őrületes helyezkedési hibákat, és persze zseniális megindulásokat. Ugyanakkor a szintén nem túl megbízható Wendellnek sem lesz könnyű napja Sanchoval szemben, és kérdés, hogy a rutinos Lars Bender mit tud majd kezdeni Brandt vagy Hazard cseleivel-kulcspasszaival. Elől a 2019-es naptári év Lewandowski mögötti legjobb csatármutatóival rendelkező Kevin Volland fizikuma és elképesztő energiája több problémát okozhat a nem éppen atletikus Weigl-Hummels duónak, mint pl. a szintén nem sprinter Paco Alcácer Tahéknak, de az embernek valahogy az az érzése, hogy mégis a spanyol fog gólt lőni…

Mindenesetre ez megint olyan meccsnek tűnik, amelyik ugyan még csak a negyedik fordulóban, de alapjaiban határozhatja meg a két csapat szezonját. A Lipcse–Bayern derbi függvényében a döntetlen senkinek sem jó. Ha kikap a Dortmund, akkor talán már a bajnoki címről is lemondhat,  és mellesleg kedden a Barcelonát fogadja. Egy győzemmel pedig, a top 4-be várt Leverkusen akár még többre is lehet hivatva. Minden továbbit 15:30-kor a Sport 2-őn és hétfői 19:30-as Germániában.