Korai csúcsrangadó a futball Bundesligában is • SportTV

Korai csúcsrangadó a futball Bundesligában is

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 14. 13:28    
Olvasási idő: 2 perc

A héten már volt Kiel–Flensburg csúcsrangadó a világ legerősebbnek tartott férfikézilabda-bajnokságában, a Bundesligában. Az a bajnokság 4. fordulójára esett, akárcsak a Lipcse–Bayern összecsapás a ha nem is a legjobb, de a legjobb háromba mindenképpen beletartozó labdarúgó-topbajnokságban, amely ugyanazt a nevet viseli.

Timo Werner a Lipcse házi gólkirálya a bajorok ellen (Fotó: Getty Images)

DORTMUND–LEVERKUSEN

A BVB-nek már át kellett esnie az idény első traumáján, amit a 3. fordulóban Berlinben az újonctól elszenvedett vereség jelentett. Azóta a csapat jó néhány játékosa érdekelve volt a „FIFA-napokon” (az Eb-selejtezőkön kívül Amerikában felkészülési mérkőzéseket rendeztek, Ázsiában és Afrikában pedig már megkezdődtek a vb-selejtezők). Két, sérülés miatt a válogatott szereplésekről lemaradó játékos, Nico Schulz és Akanji viszont felépült ez idő alatt kisebb sérüléséből, s ha a kezdőben még nem is bevethetők,  a kispadon már helyet foglalhatnak. A két belga válogatottra, Witselre és Thorgan Hazard-ra is számíthat Favre edző, akinek egyébként mérlegelnie kell, hogy ossza szét az erőket, hiszen a BL-rajton kedden a Barcelona látogat a Signal Iduna Parkba.

A táblázat 4. helyén 7 ponttal álló (egy egységgel előzi meg az ötödik Dortmundot) Leverkusen mesterének, Peter Bosznak  Sven Bender vállfájdalmai okoznak gondot. Ha nem játszhat, az osztrák válogatott Dragovic helyettesíti a védelem vezérét, akár 4–3–3-at, akár a 3–2–4–1-es formációt választja a holland szakvezető.

Kapcsolódó

Dortmund–Leverkusen örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 86 mérkőzés–36 Dortmund-győzelem–22 döntetlen–28 Leverkusen-győzelem/146–122-es gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 80–31–22–27/125–117
Dortmundban: 43–24–10–9/84–45. Dortmundban a Bundesligában: 40–21–10–9/71–44
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Manfred Burgsmüller 8 mérk.–10 gól–1 lap, ill. Ulf Kirsten 22–8–4

LEIPZIG–BAYERN

Kingsley Coman az idén a Bayern egyik nyerőembere (Fotó: GETTYIMAGES)

A kézis csúcsrangadót az aktuális „trónkövetelő” nyerte meg a címvédő ellen, persze, a  párhuzam kissé sántít. A Lipcse ugyanis a német futball „új arisztokráciájához” tartozik, míg a Kiel legalább olyan régen vagy még régebben tagja a legszűkebb elitnek, mint a legyőzött bajnok Flensburg.

Noha mindkét csapatra BL-csata vár a héten – a Lipcse Lisszabonban vizitál a Benficánál kedden, a Bayern a Crvena zvezdát fogadja szerdán – aligha tartalékol bármelyik szakvezető is emiatt. Az RB győzelemmel négy ponttal megléphetne a rekordbajnoktól, bajor siker esetén változás következne a táblázat élén.
Nagelsmann mester a háromvédős felállásban gondolkodik, ez esetben Laimer és Kampl valószínűleg kikerül a kezdőből. Utóbbi porcproblémával is küzd, ha helyrejön, ő vagy Nkunku jelenthet alternatívát a támadó középpályás kettős bal oldali pozíciójára, esetleg Forsberg helyett.
Az előzetes tervek szerint a világbajnok Tolisso, a vb-ezüstérmes Perisic és a Copa América-győztes Coutinho csak a kispadon kezd a Bayernben.  Ha viszont Niko Kovac meggondolja magát és a 4–3–3-at választja, Kimmich a középpályára kerül, ahol a karmesteri pálcát (a német szakzsargonban a „nyolcas” pozíciót) Thiago, Müller vagy Coutinho kapja a kezébe.

Mindkét együttes rengeteg válogatottat adott a nemzeti csapatoknak, ám súlyosabb sérüléssel egyik sem tért vissza klubjához. A Bayern elnöke, Uli Hoeness roppant nehéz csatát jósol. A lipcseieket kiváló csapatnak tartja. A rekordbajnok feladatának nagyságát jelzi, hogy a Bundesliga-érában a 23 alkalomból, amikor vendégként az aktuális listavezetőhöz látogatott, csupán 4 alkalommal tudott nyerni. (Tavaly ősszel is kikapott az akkor vezető BVB-től Dortmundban.)  Az ikonikus vezető rendkívül jó véleménnyel van a lipcseiek mesteréről, Julian Nagelmsmannról: „Fiatal, ritka tehetséges edző, de azért még sok tapasztalatot kell szereznie. sz egyik ilyen tapasztalat akighanem a szombat esti rangadó kilencven-egyvalahány perce lesz.

Kapcsolódó

Leipzig–FC Bayern örökmérleg

Az összes tétmérkőzésen: 8 mérkőzés–1 Leipzig-győzelem–1 döntetlen–6 Bayern-győzelem/7–16-os gólkülönbség. Ebből a Bundesligában: 5–1–1–4/7–12
Lipcsében: 5–1–1–3/7–10. Lipcsében a Bundesligában: 3–1–1–1/6–6
A párharc legeredményesebbjei (összes mérkőzés): Timo Werner 8 mérk.–3 gól–0 lap, ill. Robert Lewandowski 8–6–2

A két mérkőzés közt szűk egyórás összefoglalót láthatnak a  Hertha–Mainz mérkőzésről, este pedig félórás csúcstatással közvetítjük a Liga NOS-ból a Benfica–Gil Vicente találkozót.

BUNDESLIGA, 4. forduló. Sport2  15:30  BV Borussia Dormund–TSV Bayer 04 Leverkusen (kommentátor: Fülöp László); Sport2 17:30   Hertha BSC–FSV Mainz 05 (bő összefoglaló, kommentátor: Haraszti Ádám), Sport2 18:30 RasenBall Leipzig–FC Bayern München  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba). LIGA NOS,  5. forduló. Sport2 20:30 SL Benfica–Gil Vicente (csúsztatott felv., kommentátor: Fülöp László)